Quantcast
Πάσχα 2020: Κατασχέσεις κρέατος για αισχροκέρδεια - Πουλούσαν 14 ευρώ το κιλό το κατσίκι - enikonomia.gr
share

Πάσχα 2020: Κατασχέσεις κρέατος για αισχροκέρδεια – Πουλούσαν 14 ευρώ το κιλό το κατσίκι

δημοσιεύτηκε:

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοιστην αγορά και κυρίως στα κρεοπωλεία, λίγες ώρες πριν κλείσουν για το Πάσχα, ενώ ήδη έχουν γίνει κατασχέσεις κρέατος. «Σ’ αυτή την κρίση θα κριθεί η αξιοπιστία όλων μας. Για αυτό λίγες ώρες πριν κλείσουν τα μαγαζιά εντείνουμε τους έλεγχους από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην αγορά, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας», έγραψε σήμερα το πρωί στο twitter ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών για αισχροκέρδεια, στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κατασχέθηκαν το πρωί του Μεγάλου Σάββατου 320 κιλά κατσικίσιο κρέας μετά από έλεγχο σε κρεοπωλείο της Αθήνας. Η τιμή πώλησης ήταν 14 ευρώ το κιλό, οπότε τα συνεργεία ελέγχου κατέγραψαν παράβαση και γιατί δεν ήταν δηλωμένα τα αποθέματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αλλά και για αισχροκέρδεια. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί μέχρι την τελευταία ώρα που θα κλείσουν τα μαγαζιά και ιδιαίτερα στα κρεοπωλεία.

Συστάσεις στους καταναλωτές
Συστάσεις στους καταναλωτές έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Λευτέρη Γίτσας μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επιλογές», σήμερα, Μεγάλο Σάββατο. Όπως τόνισε αυτή τη στιγμή τιμές πάνω από 9 ευρώ θεωρούνται κερδοσκοπία. Ο κ. Γίτσας σημείωσε ότι φέτος οι τιμές για τα ελληνικά αμνοερίφια, ενώ ξεκίνησαν πολύ χαμηλά, στα 5-6 ευρώ στη λιανική, λόγω μειωμένων προσδοκιών κατανάλωσης και συνακόλουθα μικρότερων ποσοτήτων σφαγίων, ανέβηκαν τις τελευταίες μέρες στα 7-8 ευρώ. Όπως τόνισε μόνο 25.000 τεμάχια εισήχθησαν από τη Ρουμανία τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ τις προηγούμενες χρονιές οι εισαγωγές έφταναν τις 250.000.
Άλλη μια παράμετρος που διαμόρφωσε τη φετινή κατάσταση, η οποία οδήγησε σε χαμηλές τιμές στους παραγωγούς αρχικά, την περίοδο όμως που κλείνουν τα deal με τις μεγάλες ποσότητες στα σφαγεία είναι η μειωμένη εξαγωγή στην Ιταλία και βέβαια το «σφράγισμα» της HORECA. Σημειώνεται ότι σε 2,3 εκατομμύρια ανέρχονται τα αμνοερίφια που προορίζονται για τις εξαγωγές στις διεθνείς αγορές και το ελληνικό Πάσχα, υπό κανονικές συνθήκες.
Έτσι ο παραγωγός φέτος πληρώνεται 1,70 ευρώ χαμηλότερα ανά κιλό. Μάλιστα όπως ανέφερε στην ΕΡΤ o κ. Λίτσας οι παραγωγοί γράφουν ζημιές 60 εκατομμύρια ευρώ φέτος, κάτι που έχει οδηγήσει σε συνεχείς παραστάσεις στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως τόνισε, δε, ο κ. Γίτσας και στα άλλα προϊόντα καταγράφεται μείωση ζήτησης (βοδινό, κτλ) που φτάνει το 20%. Δεν παρέλειψε δε να συστήσει στους καταναλωτές να κρατούν αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής. Τέλος πριν λίγες μέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών είχε καλέσει τους καταναλωτές, εν όψει Πάσχα, να εμπιστευτούν και φέτος τον κρεοπώλη της γειτονιάς τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.