Quantcast
Πειραιάς: Έτοιμες 5 θέσεις ηλεκτροδότησης πλοίων στην Ακτοπλοΐα στις αρχές του 2024 - enikonomia.gr
share

Πειραιάς: Έτοιμες 5 θέσεις ηλεκτροδότησης πλοίων στην Ακτοπλοΐα στις αρχές του 2024

δημοσιεύτηκε:

Στην ενεργειακή μετάβαση των υποδομών του, με αρχή από το χώρο της ακτοπλοΐας, αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα το λιμάνι του Πειραιά.

Με τα έως τώρα δεδομένα, για το επιβατηγό λιμάνι στο χώρο της ακτοπλοΐας προβλέπονται πέντε θέσεις ηλεκτροδότησης πλοίων ενώ για το κομμάτι που αφορά την κρουαζιέρα, στον υφιστάμενο χώρο του λιμανιού, έχουν προσδιοριστεί τέσσερις θέσεις.

Ήδη οι υπηρεσίες του ΟΛΠ εργάζονται αυτή τη στιγμή για να υποβάλουν πρόταση χρηματοδότησης κατασκευής των πέντε θέσεων ηλεκτροδότησης της ακτοπλοΐας από τις αρχές του 2024. Ήδη στον συγκεκριμένο χώρο ο λιμένας διαθέτει την απαραίτητη μέση ηλεκτρική ισχύ και, μάλιστα, σε μορφή «πράσινης» ενέργειας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι πέντε θέσεις.

Για τις θέσεις των κρουαζιερόπλοιων η διαδικασία αναμένεται να είναι πιο χρονοβόρα, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η απαραίτητη ηλεκτρική ισχύ υψηλής τάσης.  Για τις συγκεκριμένες θέσεις των κρουαζιεροπλοίων  θα απαιτηθούν περίπου 80 μεγαβάτ.

Γιατί κατασκευάζονται θέσεις ηλεκτροδότησης

Τα τελευταία χρόνια τα μεγαλύτερα λιμάνια στον κόσμο πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές τους προκειμένου να μπορούν να εξασφαλίσουν στα πλοία, κατά τον ελλιμενισμό τους, τη σύνδεσή τους με υποδομές παράκτιας ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, η σύνδεση αυτή, επιτρέπει την απενεργοποίηση των μηχανών των πλοίων  στο λιμάνι, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων ρύπων έως και 98%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.