Quantcast
Πελώνη: Να πείσουμε όσους διστάζουν, να εμβολιαστούν - Κυρώσεις στους παραβάτες στους χώρους ψυχαγωγίας - enikonomia.gr
share

Πελώνη: Να πείσουμε όσους διστάζουν, να εμβολιαστούν – Κυρώσεις στους παραβάτες στους χώρους ψυχαγωγίας

δημοσιεύτηκε:

«Καθώς η ύφεση της πανδημίας στη χώρα συνεχίζεται, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει. Ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες», τόνισε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αρχίζοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Τα στοιχεία καταδεικνύουν και οι επιστήμονες προειδοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Μπορεί ταυτόχρονα να λειτουργούν σαν αναμεταδότες του ιού γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ευρύτερο κίνδυνο για την κοινότητα. Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλουν τους ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα είναι το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα», τόνισε η κα Πελώνη.

“Είναι πολύ στενάχωρο όταν βλέπουμε και σήμερα εισαγωγές στα νοσοκομεία”
Με αναφορά σε χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «είναι πολύ στενάχωρο όταν βλέπουμε και σήμερα ακόμα να έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, εισαγωγές στις εντατικές, συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και σχεδόν όλοι να είναι ανεμβολίαστοι ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατευθούν μέσα από το εμβόλιο».
Επεσήμανε ακόμη – συνεχίζοντας την αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού- ότι «πρέπει να πείσουμε όσους παραμένουν ακόμη δύσπιστοι απέναντι στον εμβολιασμό ότι αυτό δεν είναι απλά επιβεβλημένο για να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς αλλά είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία δική τους και των οικογενειών τους.
Για την επίτευξη του τείχους ανοσίας το συντομότερο δυνατόν και υιοθετώντας τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που πρότεινε σπονδυλωτά μέτρα, η κυβέρνηση ακολουθεί μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ήδη την κάρτα ελευθερίας, μια επιβράβευση και ταυτόχρονα ένα κίνητρο στους νέους ηλικίας 18-25 ετών, να εμβολιαστούν».

Αυστηρές κυρώσεις
Αναφερόμενη στη δέσμη μέτρων που αφορά στο νέο πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας για τη λειτουργία υπηρεσιών ψυχαγωνίας, η κα Πελώνη είπε πως έχει “στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός και την σταδιακή αποκατάσταση της ελευθερίας των εμβολιασμένων πολιτών”. Και εξήγησε αναλυτικά τα εξής:
“Καθιερώνεται από τις 15 Ιουλίου κι έπειτα η δυνατότητα λειτουργίας αμιγών και μικτών χώρων. Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες, όσοι έχουν rapid ή μοριακό τεστ.
Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει εάν θα λειτουργεί ως αμιγής ή ως μεικτή. Ουσιαστικά, δηλαδή, εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται από μια ψηφιακή εφαρμογή που θα διαπιστώνει την γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης και των τεστ σε μικτούς χώρους -σε ψηφιακή ή έγχαρτη μορφή- και δεν θα διατηρείται κανένα αρχείο. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν. Οι επιχειρήσεις θα έχουν ειδική σήμανση στις εισόδους για το αν είναι αμιγείς ή μικτές. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η πολιτεία θα κάνει το καθήκον της, αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να τηρήσουν το πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας, για να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους πελάτες. Οι κλειστοί και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως είναι τα γήπεδα θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα ανοίγουν από σήμερα ως μικτοί χώροι. Από τις 15 Ιουλίου, θα μπορούν να επιλέξουν αν θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους.
Υπογραμμίζεται πως ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες θα ισχύει και για τους ξένους επισκέπτες. Οι εμβολιασμένοι ξένοι επισκέπτες επίσης θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και βεβαιώσεις αρνητικών τεστ, ανάλογα με τον χώρο στον οποίο κινούνται”.

“Περισσότερες ελευθερίες στην κοινωνική ζωή του όποιος είναι εμβολιασμένος”
Σχολιάζοντας την ανάρτηση- δήλωση του Άκη Σκέρτσου, η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε μεταξύ άλλων ότι “όλη η προσπάθειά μας είναι να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό και να χτίσουμε γρηγορότερα το τείχος ανοσίας που αποτελεί προϋπόθεση ταχύτερης επανόδου στην κανονικότητα. Οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι, πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Έτσι θα αποφύγουμε νέα περιοριστικά μέτρα ευρείας κλίμακας”. Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι “όποιος είναι εμβολιασμένος θα έχει περισσότερες ελευθερίες στην κοινωνική του ζωή”.
Για το πόσο γρήγορα θα χτιστεί το τείχος ανοσίας, η κα Πελώνη απάντησε ότι “αυτό εξαρτάται από τη συμμετοχή στον εμβολιασμό. Αυτή τη στιγμή είναι προσβάσιμα όλα τα εμβόλια σε όλον τον πληθυσμό. Πρέπει να πείσουμε και όσους είναι δύσπιστοι και διστακτικοί να εμβολιαστούν. Το 44% των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το γοργόν και χάριν έχει…”.
Σε ερώτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος απάντησε ότι “το πλαίσιο αυτό που είναι η τρίτη πρωτοβουλία στα σπονδυλωτά μέτρα αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες, πεδία πολύ αναγκαία για τη διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας. Η συζήτηση αυτή θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.