Quantcast
Περιφέρεια Αττικής: Χρηματοδοτεί δράση στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών Ρομά, με 1,5 εκατ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Περιφέρεια Αττικής: Χρηματοδοτεί δράση στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών Ρομά, με 1,5 εκατ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Η Περιφέρεια  Αττικής γίνεται η πρώτη Περιφέρεια της Χώρας που χρηματοδοτεί δράση στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών Ρομά, με 1,5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άρχισε η υποβολή αιτήσεων και ο πριφερειάρχης Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Στηρίζουμε έμπρακτα τους επιχειρηματίες Ρομά και συμβάλουμε στη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνία»

Η δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος εκδόθηκε από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά (https://www.ependyseis.gr). Πρόκειται για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 20 έως 44 ετών, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά». Η δράση που υλοποιεί πρώτη η Περιφέρεια Αττικής είναι διάρκειας 12 μηνών και το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στις 14.800 το οποίο θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις.

Για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και του Διοικητή της ΔΥΠΑ Σ. Πρωτοψάλτη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η αρμόδια Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Μ. Ζέρβα, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης, η Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ Γ. Χορμόβα και ο Σύμβουλος Διοίκησης Γ. Λουκίδης.

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενεργοποίηση της διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος και ζήτησε από τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας Αττικής να συνεργαστούν με τα στελέχη της ΔΥΠΑ, τους εμπλεκόμενους δήμους και τα κέντρα κοινότητας, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα κριτήρια.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2014-2020. Της ενεργοποίησης της δράσης προηγήθηκε απόφαση εκχώρησης από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, σύμφωνα με την οποία η ΔΥΠΑ αναλαμβάνει την ευθύνη για όλες τις διαδικασίες επιλογής. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2023 και οι ωφελούμενοι της πρώτης φάσης αναμένεται να είναι περίπου 100.

Διαδικασία αιτήσεων

Ο στόχος της δράσης διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 101 ανέργων Ρομά, ηλικίας 20 έως 44 ετών, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής.  Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

· 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ

· 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη

· 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη

Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι Ρομά στο μητρώο της ΔΥΠΑ, ηλικίας 20-44 ετών. Η αίτηση χρηματοδότησης και η πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου υποβάλλεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr .

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι άνεργοι, να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ΔΥΠΑ και να λάβουν βεβαίωση από κέντρο κοινότητας ή/και κοινωνική υπηρεσία δήμων ότι κατοικούν σε οικισμό/ καταυλισμό Ρομά. Από τις επιλέξιμες δραστηριότητες εξαιρούνται οι καντίνες, τα κυλικεία, τα περίπτερα, εκμετάλλευση φορτηγού Δ.Χ., τυχερά παιχνίδια κ.λ.π.

Συνολικά η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.