Quantcast
Περισσότερη λιτότητα και απώλειες για την υπόλοιπη την Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Περισσότερη λιτότητα και απώλειες για την υπόλοιπη την Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει βρει ακόμη ανταπόκριση στο εξωτερικό, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις πιθανού συμβιβασμού, σημειώνει σε σημερινή της έκθεση η BofA Merrill Lynch. Οι αναλυτές της, υπό τον κ. Αθανάσιο Βαμβακίδη, δηλώνουν ότι περιμένουν πως οι διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων να επικεντρωθούν κυρίως στον οδικό χάρτη και λιγότερο στις πολιτικές.

Κατά την άποψή τους, οι πολιτικές διαπραγματεύσεις θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Η οικονομική κατάσταση έχει περιοριστεί. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την BofA χρειάζεται ένα νέο επίσημο πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης. “Κατά την άποψη μας οποιαδήποτε συμφωνία πιθανόν να περιλαμβάνει τόσο περισσότερη λιτότητα όσο και απώλειες για την υπόλοιπη την Ευρωζώνη”.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της επενδυτικής η Ελλάδα δεν χρειάζεται να επανεφεύρει τον τροχό. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να δεσμευθεί στους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν βασιστεί σε αντικειμενική ανάλυση του ΔΝΤΔΝΤ μέσα απ’ τις ορθές πρακτικές του παρελθόντος και να εναντιωθεί σε στόχους που έδειχναν το δημόσιο χρέος βιώσιμο στα χαρτιά. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναζητήσει συμβουλές απ’ το ΔΝΤ για την φορολογική αναδιάρθρωση και απ’ τον ΟΟΣΑ για τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Η παραπάνω προσέγγιση θα ενδυνάμωνε την αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εξωτερικό.

Ένα κακό σενάριο, σύμφωνα με την BofA, θα ήταν ο καθένας να προσπαθεί να δείξει ότι έχει την πρωτοβουλία προκαλώντας έτσι την σύγκρουση. “Κάποιος θα μπορούσε να σκεφθεί πολλές βερσιόν (σσ. μίας τέτοιας εξέλιξης), οι περισσότερες εξ αυτών θα περιελάμβαναν ένα bank run και επιβολή ελέγχου στη διακίνηση Κεφαλαίων στην Ελλάδα, που θα οδηγούσαν σε έξοδο της Ελλάδας απ’ την Ευρωζώνη”.

Οι αναλυτές της BofA σπεύδουν να τονίσουν ότι τέτοιου είδους εξελίξεις δεν περιλαμβάνονται στο βασικό τους σενάριο, ωστόσο επισημαίνουν πως όσο καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο θα αυξάνονται και οι πιθανότητες τους.

Η BofA Merrill Lynch ωστόσο, δεν αναμένει πρόβλημα με την αποπληρωμή του ΔΝΤ το Μάρτιο, ωστόσο διαβλέπει προβλήματα μετά το Μάιο.

Υπό αυτό το πρίσμα η επενδυτική τράπεζα αναμένει μεγάλη μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα στην ελληνική αγορά. Περιμένει ωστόσο ότι τελικά θα υπάρξει επανάληψη ενός προγράμματος προσαρμογής το οποίο σε συνδυασμό με την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ θα βοηθήσει τις αποδόσεις της ελληνικής αγοράς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.