Quantcast
Πέτσας: Δεν θα διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις - Τι είπε για την παραμονή Πρωτοχρονιάς - enikonomia.gr
share

Πέτσας: Δεν θα διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις – Τι είπε για την παραμονή Πρωτοχρονιάς

δημοσιεύτηκε:

“Το περιβάλλον, είναι πολύ δύσκολο. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια όλων μας να περιορίσουμε το επιδημιολογικό φορτίο και να αποσυμφορήσουμε το Σύστημα Υγείας. Δεν θέλει κανείς να μείνει ούτε στο σπίτι του, ούτε να έχει κλειστά καταστήματα, ιδίως μέρες γιορτινές. Είναι όμως η ανάγκη να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε και την κοινότητα από τη διασπορά. Κάνουμε αυτό ως πρώτο βήμα. Και ταυτόχρονα η Πολιτεία στηρίζει οργανωμένα όσους πλήττονται από τα υγειονομικά μέτρα. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο χρειάζεται” σημείωσε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

“Στον Προϋπολογισμό, ο οποίος συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται την Τρίτη, υπάρχουν μόνιμα μέτρα και για το 2021. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά που αφορά τον κόσμο των επιχειρήσεων, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που δίνει μια ανάσα, γιατί μειώνει το μισθολογικό κόστος και αφήνει κάτι περισσότερο στην τσέπη των εργαζομένων. Υπάρχουν μέτρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν, φυσικά, και τα προσωρινά μέτρα. Όπως είπε χθες ο Υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για όσο χρόνο χρειαστεί, είτε μιλάμε για το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, είτε για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού είτε για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Για τους οφειλέτες έχει ξεκαθαριστεί από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σκυλακάκη, ότι θα πάμε σε 12 και 24 δόσεις. Όσον αφορά, όμως, γενικά το ιδιωτικό χρέος έχουμε δείξει, όλους αυτούς τους μήνες, ότι δεν επιτρέπουμε να γίνει χιονοστιβάδα και να πνίξει όσους δουν τις αναστολές να συσσωρεύονται και να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές. Αυτό που έχει σημασία, είναι να κάνουμε ένα βήμα κάθε φορά. Να αφήνουμε το οικονομικό επιτελείο να δει τι όπλα έχει στη φαρέτρα του και όταν είμαστε έτοιμοι, τότε κάνουμε ανακοινώσεις” ανέφερε. .

“Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία που οι τράπεζες παρατείνουν προς τα πίσω, όλες τις οφειλές, λόγω της πανδημίας. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι το νέο σύστημα του Πτωχευτικού, μαζί με τη Δεύτερη Ευκαιρία, δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια στο χαρτοφυλάκιό τους, ώστε να μπορούν να κάνουν μετά και πιο ευέλικτες ρυθμίσεις χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο” συμπλήρωσε.

Για το ωράριο κυκλοφορίας τις ημέρες των γιορτών

“Δεν πρόκειται να διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις. Είπαμε ότι εφόσον ανοίγει το λιανεμπόριο για click away, μεταθέτουμε την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 στις 10 το βράδυ. Άρα, η απαγόρευση από αύριο βράδυ Κυριακής και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, θα ισχύει από τις 10 μέχρι τις 5 το πρωί. Δεν θα έχουμε επέκταση για μετά τα μεσάνυχτα. Από εκεί και πέρα, έχουμε πει ότι για το ρεβεγιόν θα είναι η οικογένεια μόνη της ή το πολύ-πολύ με ακόμη μία οικογένεια ή 9 άτομα. Η απάντηση στο ερώτημα πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν, είναι με ασφάλεια. Το επόμενο ζήτημα είναι αν θα προβλεφθεί κάποια ειδική διαδικασία, ώστε να μπορεί κάποιος να πάει στο σπίτι συγγενικού ή φιλικού του προσώπου. Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

“Στα Συμπεράσματα είχαμε δύο βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και άλλα τα οποία ήταν πολύ πιο διστακτικά. Παράδειγμα, το γεγονός ότι εγκρίθηκε ο κατάλογος των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας με ονόματα και οντότητες που βοηθούν στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχαμε και την υποχρέωση την οποία ανέλαβε ο κ. Μπορέλ για την επαναξιολόγηση όλων των πτυχών των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία και τη σύνταξη έκθεσης την οποία πρέπει να παραδώσει μέχρι τον Μάρτιο. Αυτά είναι δύο μικρά βήματα, πιο μικρά από αυτά που θέλαμε. Αλλά -όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- η Ευρώπη κινείται αργά. Το θέμα είναι, να μην κινείται τόσο αργά, ώστε να είναι πολύ χαμηλότερη η κίνησή της από τις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών, των Ελλήνων και των Κυπρίων” περιέγραψε.
“Από τώρα μέχρι τον Μάρτιο έχουμε αρκετό χρονικό διάστημα ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί και να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά. Αν δεν χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά, φυσικά όλα τα εργαλεία είναι πάλι στο τραπέζι. Και πραγματικά μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα -όπως αυτό που έχουμε διανύσει- με πολλές προκλητικές ενέργειες, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Και θα πρέπει κάποια στιγμή και η Ευρώπη –όχι για θέματα που έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες των Ελλήνων και των Κυπρίων, αλλά με τις προσδοκίες όλων των ευρωπαίων πολιτών- να σταθεί στο ύψος της. Είχαμε πει ότι ο κ. Μπορέλ θα βάλει στο χαρτί ένα πλέγμα κυρώσεων που θα μπορούν να έχουν το αποτέλεσμα. Τις έβαλε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Τον Οκτώβριο εγκρίθηκε η αναφορά στο συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων. Και τον Δεκέμβριο έχουμε την διεύρυνση αυτού του καταλόγου με τομεακές ενδεχομένως κυρώσεις που περιλαμβάνουν και το θέμα της Τελωνειακής Ένωσης. Είναι, όμως, πραγματικά πολύ πιο αργή η διαδικασία απ’ όσο θα θέλαμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο” συμπλήρωσε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.