Quantcast
Πέτσας: Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο - Πότε έρχονται στη Βουλή τα τρία πρώτα νομοσχέδια - enikonomia.gr
share

Πέτσας: Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο – Πότε έρχονται στη Βουλή τα τρία πρώτα νομοσχέδια

δημοσιεύτηκε:

“Μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Ξεκινά μία νέα εποχή με όραμα, σχέδιο και προοπτική. Εντολή του λαού είναι να αλλάξουμε πορεία” είπε ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων και πρόσθεσε:

“Οι ιδεολογικές διαφορές δεν καταργούνται αλλά το όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου είναι η ανάπτυξη. Με την πρόοδο τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θέλουν επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Η νέα κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με τα προβλήματα”.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή. Για το επιτελικό κράτος θα έρθει στις 24 Ιουλίου, θα είναι στην Επιτροπή στις 25 Ιουλίου και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου. Το νομοσχέδιο για τις πρώτες μειώσεις φόρων που είναι ο ΕΝΦΙΑ και η ρύθμιση των 120 δόσεων θα έρθει με μορφή κατ’ επείγοντως στις 26 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το αργότερο την 1η Αυγούστου.

Επίσης, θα έρθει ένα διυπουργικό, το οποίο θα περιέχει διατάξεις όπως η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και το πανεπιστημιακό άσυλο. Θα κατατεθεί τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, θα συζητηθεί στην Επιτροπή την Τρίτη 30 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το αργότερο έως τις 8 Αυγούστου.

Μεγαλύτερες οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία τάξη

Ειδικά για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι μειώσεις είναι αντίστοιχες με εκείνες που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως π.χ. για ακίνητη περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ η μείωση είναι 20%, ενώ της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν 17,5%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
«Είναι σαφές ότι οι μειώσεις για τη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερες», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το αφορολόγητο

Όσον αφορά στο αφορολόγητο ο κ. Πέτσας απάντησε ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Αυτό που θα γίνει, είναι να εισαχθεί ένας φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, απάντησε σε σχετική ερώτηση. H κλίμακα θα ξεκαθαρίσει με το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και το ν. Κατρούγκαλου, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι η μείωση στο 15% θα γίνει σε ορίζοντα τετραετίας.

Για το δημοσιονομικό κενό, σημείωσε ότι «όσοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό έβλεπαν μία φωτογραφία του χθες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η προηγούμενη κυβέρνηση ακολουθούσε πολιτική υπερφορολόγησης. Το μεσοπρόθεσμο προέβλεπε από το 2019 μέχρι το 2023 υπεραπόδοση -υπερφορολόγηση της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ. «Εμείς δεν θα την συνεχίσουμε», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι σύμφωνα με την έκθεση των δανειστών που είχε βγει πριν τις ευρωεκλογές υπάρχει υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών. Όπως είπε, θα υπάρξει εξοικονόμηση 1,5 δισ. από την επισκόπηση των δαπανών και την προσαρμογή της οροφής των δημοσίων δαπανών, την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και από την ανάπτυξη. Εξήγησε ότι η οικονομία πηγαίνει καλύτερα όπως δείχνουν η μείωση των επιτοκίων των ομολόγων και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα έχουμε ανάπτυξη -κάθε ένα ευρώ ανάπτυξης αυξάνει κατά 0,5 ευρώ τα έσοδα έσοδα- και δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, υποστήριξε.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι δεν κόβεται κανένα κοινωνικό επίδομα, όσοι έπαιρναν κοινωνικά επιδόματα θα συνεχίσουν να τα παίρνουν και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για τη 13η σύνταξη επισήμανε ότι «αυτό που δόθηκε από τη προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν 13η σύνταξη ήταν προεκλογικό επίδομα, αλλά θα συνεχίσει να χορηγείται και το 2020 ως μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων».


Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Τέλος, ανακοίνωσε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Σήμερα το απόγευμα, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμου για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την αξιοποίηση του πρώην βασιλικου κτήματος στο Τατόι.

Αύριο, Τετάρτη 24 Ιουλίου, στις 11:30, το Μέγαρο Μαξίμου θα ανοίξει τις πύλες του σε 15 νέους μαθητές, οι οποίοι θα συζητήσουν με τον πρωθυπουργό με την ευκαιρία της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ενώ νωρίτερα, στις 10:30, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα τον αντικαπνιστικό νόμο.

Την Πέμπτη 25 ιουλίου, στις 9:30, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το υπουργείο Τουρισμού και θα ακολουθήσουν συσκέψεις στο Μαξίμου για το Ελληνικό, ενώ οι τρεις ΚΥΑ που εκκρεμούν θα έχουν εκδοθεί έως τις 10 Αυγούστου.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, στις 9:30 ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσο για τα ταξίδια του στο εξωτερικό, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, θα ξεκινήσουν από την Κύπρο στις 29-30 Ιουλίου. Στις 29 Αυγούστου θα μεταβεί στο Βερολίνο, στις 2-3 Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία, ενώ προγραμματίζεται επίσκεψή του στο Παρίσι μετά τις 20 Αυγούστου.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για την απώλεια του κινηματογραφιστή Σταύρου Τσιώλη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.