Quantcast
Πέτσας: Για το κοινωνικό μέρισμα είναι νωρίς να πει κάτι κανείς - Τι δήλωσε για την Τουρκία - enikonomia.gr
share

Πέτσας: Για το κοινωνικό μέρισμα είναι νωρίς να πει κάτι κανείς – Τι δήλωσε για την Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

“Μας ανησυχεί η κατάσταση στη γειτονιά μας στο βαθμό που είναι σε αναταραχή. Είμαστε, ευτυχώς, ένας από τους λίγους πυλώνες σταθερότητας και αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε σε όλες μας τις συζητήσεις στο εξωτερικό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η τουρκική παραβατικότητα θα πρέπει να αποθαρρύνεται. Και πώς αποθαρρύνεται; Με συμπεράσματα, όπως τα χθεσινά, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με μια αποφασιστικότητα της Ε.Ε. και με ένα ξεκάθαρο μήνυμα, από ελληνικής πλευράς και από όλους τους παράγοντες διεθνώς, ότι αυτή η παραβατικότητα δεν ευνοεί, ούτε τις διμερείς μας σχέσεις, ούτε τις πολυμερείς στην περιοχή” δήλωσε στο ΟΡΕΝ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Στέλιος Πέτσας.

“Από την πρώτη στιγμή, η κυρία Μογκερίνι, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. γι’ αυτά τα θέματα, έκανε δήλωση καταδίκης, την οποία όλα τα κράτη-μέλη στήριξαν. Υπήρξαν επίσης συνεχείς δηλώσεις και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από εκεί και πέρα η Ευρώπη δεν έχει αναπτύξει έναν αμυντικό βραχίονα, όπως το ΝΑΤΟ. Όταν έρχονται τα δύσκολα, όμως, θυμόμαστε όλοι και τις αμυντικές δαπάνες για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό που είναι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας, δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο. Θα έλεγα να είμαστε συγκρατημένοι, να είμαστε ψύχραιμοι. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να αναδείξουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να το κεφαλαιοποιήσουμε προς όφελος, όχι μόνο το δικό μας, αλλά και των λαών της περιοχής” πρόσθεσε.

“Το βασικό ζητούμενο, αυτή τη στιγμή, είναι ότι έχουμε να περπατήσουμε σε μια λεπτή γραμμή. Ποια είναι η λεπτή γραμμή; Αυτή η οποία από τη μια καταδικάζει την παραβατικότητα της Τουρκίας και στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στη Συρία. Και από την άλλη, έχουμε ένα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Έχεις την εμπόλεμη περιοχή, έχεις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, τις οποίες θα πρέπει να προσπαθήσεις να ελέγξεις με τρόπο, ο οποίος θα είναι πάντα προς όφελος των πιο αδύναμων” σχολίασε.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ανέφερε ότι “Έχει σταλεί επιστολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη προς τους ομολόγους του για να γίνει μια προσπάθεια ανακατανομής των προσφύγων-μεταναστών. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής, την ανταπόκριση που θα θέλαμε. Περιμένουμε λίγο να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό. Ασκούμε όποια πίεση μπορούμε. Ζητάμε την έμπρακτη αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ε.Ε.. Έχουν ανταποκριθεί,δύο χώρες και περιμένουμε να δούμε τις κινήσεις των άλλων κρατών-μελών. Όσον αφορά τις ανοιχτές δομές, βρήκαμε μια κατάσταση, όπου πολλές απ’ αυτές είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν περισσότερες ανάγκες, αλλά για λόγους γραφειοκρατικούς ή διοικητικούς είχαν χαμηλότερη δυναμικότητα προσφύγων και μεταναστών. Προσπαθούμε να καλύψουμε, λοιπόν, τις ανοιχτές δομές. Πέρα από τις ανοιχτές δομές, είναι και η μετεγκατάσταση, η μεταφορά στην ενδοχώρα σε δομές άλλου τύπου, όπως ξενοδοχεία ή άλλα δωμάτια, στις οποίες, κατά προτεραιότητα, θα μεταφερθούν άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ και κυρίως οικογένειες από τα νησιά μας”.

“Έχουμε ένα πλέγμα θέσεων που είναι: Το πρώτο, ότι φυλάσσουμε τα σύνορά μας, το δεύτερο, ότι επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου, το τρίτο, ότι αυξάνουμε τις επιστροφές και το τέταρτο, ότι έχουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Όσοι δεν έχουν προσφυγικό προφίλ δεν θα μπορούν να τύχουν της διεθνούς προστασίας που προβλέπεται γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Και επομένως ή θα είναι σε κλειστά προαναραχωρησιακά κέντρα ή θα μεταφερθούν ανατολικά. Στόχος μας είναι εκτός από τη μεταφορά των 20.000, να έχουμε και 10.000 επιστροφές προς την Τουρκία μέχρι το τέλος του 2020. Και ο στόχος μας αυτός πρέπει να συγκριθεί με το τι έγινε τα προηγούμενα 4-5 χρόνια, όταν είχαμε μόνο 1.806 επιστροφές.Για τα ασυνόδευτα παιδιά, κάνουμε προσπάθεια να έχουμε μεταφορές στην Ευρώπη για επανένωση με τις οικογένειές τους, εκεί που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και μεταφορά από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης του Ανατολικού Αιγαίου στην ενδοχώρα” συμπλήρωσε.

“Το νομοσχέδιο για το άσυλο έχει τεθεί σε διαβούλευση. Υπήρξε και σχετική ενημέρωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς, βλέπω σήμερα πρωτοσέλιδα που μιλούν για αστυνομοκρατία κάτι που δείχνει ότι αυτοί που διόγκωσαν το πρόβλημα, είχαν μια διάθεση, η οποία έλεγε ότι όποιος θέλει μπορεί να έρθει στην Ελλάδα. Ήθελαν τη χώρα ένα ξέφραγο αμπέλι που ενώ έχει να διαχειριστεί, ένα σοβαρό πρόβλημα οικονομικής κρίσης ξαφνικά θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών παντού στη γη. Αυτή η πολιτική των υποτιθέμενων ανοιχτών συνόρων, αντί να δείξει ανθρωπιστικό πρόσωπο, τελικά έδειξε το πρόσωπο της Μόρια, της Σάμου και όλων αυτών των άθλιων συνθηκών. Εμείς δεν καλούμε να έρθει κανείς οικονομικός μετανάστης στην Ελλάδα. Τους λέμε να μείνουν εκεί που είναι. Και είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Πρωθυπουργού, χθες, στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Λέει ότι αυτοί οι οποίοι σκέφτονται να έρθουν εδώ, να κάνουν αυτή την υποτιθέμενη «επένδυση» να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα είναι μια αποτυχημένη «επένδυση». Θα χάσουν τα λεφτά τους” υπογράμμισε

“Σε ό,τι αφορά το ερώτημα εάν ήμασταν προετοιμασμένοι ή όχι: Οι ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Απρίλιο και μετά, με κορύφωση από τον Ιούλιο. Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο έρχεται να προστεθεί πάνω στο τεράστιο προηγούμενο πρόβλημα. Όταν έχεις 65.000 ανθρώπους εδώ και είναι στα όριά τους και τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και οι τοπικές κοινωνίες, εκεί που υπάρχουν ανοιχτές δομές, ακόμη και οι 5.000 ή και οι 10.000 που προστίθενται, είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Το βασικό ζητούμενο είναι οι επιστροφές και η φύλαξη των συνόρων” είπε ο κ. Πέτσας.

Για επίδομα πετρελαίου και κοινωνικό μέρισμα

“Τα δύο ζητήματα που αφορούν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, ήδη δρομολογούνται και είναι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Για το κοινωνικό μέρισμα είναι νωρίς να πει κάτι κανείς. Δεν θα βαφτίσουμε κάτι πριν το δούμε. Έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι, εφόσον υπάρξει κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα από τους στόχους, αυτό θα διατεθεί στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτό θα είναι κάτι που θα δούμε προς το τέλος Νοεμβρίου, όταν θα ξέρουμε πώς πάει η εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Δεν είναι de facto ότι θα πάει σε κάποιον συγκεκριμένο, αυτή τη στιγμή, γιατί δεν ξέρουμε ποιο είναι αυτό το ποσό. Είναι κάτι, το οποίο θα μας απασχολήσει μέσα στον Νοέμβριο. Για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον κάνει κάποιος την αίτησή του -για τα λίτρα που δικαιούται ανάλογα με την περιοχή που ζει- θα πάρει ολόκληρο, το ποσό που δικαιούται, μέσα στο 2019. Αυτή είναι η βούλησή μας, γιατί θέλουμε να στηρίξουμε τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Δεν θέλουμε τον τραγέλαφο των προηγούμενων ετών να δίνεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο, όταν έχει τελειώσει η περίοδος” δήλωσε σχετικά.

Για τα αναδρομικά

“Για τα αναδρομικά να μην βιαζόμαστε. Πρώτα να δούμε ολόκληρες τις αποφάσεις του ΣτΕ. Δεύτερον, φαίνεται ότι από τις 4 Οκτωβρίου και μετά, θα πρέπει να καλυφθούν όσοι λαμβάνουν σήμερα επικουρικές συντάξεις χαμηλότερες από αυτές που έκρινε το ΣτΕ ότι έπρεπε να λαμβάνουν. Άρα, από τις 4 Οκτωβρίου και μετά, χρήματα σε αυτές τις κατηγορίες θα δοθούν οπωσδήποτε. Όσον αφορά τα αναδρομικά στο μεσοδιάστημα από το νόμο Κατρούγκαλου και των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ, είναι ένα ζήτημα που περιμένουμε να δούμε πώς το αντιμετωπίζει το ΣτΕ. Αν μιλάμε για αυτούς τους δέκα μήνες, με κάποιο τρόπο, ανάλογα με τις δημοσιονομικές μας αντοχές, θα αποφασίσουμε πώς θα δοθεί πίσω τμηματικά στους δικαιούχους. Αν μιλάμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι κάτι που θα πρέπει να επιφυλαχθούμε να το δούμε, γιατί τότε το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο. Φυσικά, εμείς αντιμετωπίζουμε πάντα με σεβασμό τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας” τόνισε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.