Quantcast
Πέτσας: Η ΕΕ είναι αποφασισμένη για πλαίσιο κυρώσεων προς την Τουρκία- Τι είπε για την εκλογή ΠτΔ και την ψήφο των αποδήμων - enikonomia.gr
share

Πέτσας: Η ΕΕ είναι αποφασισμένη για πλαίσιο κυρώσεων προς την Τουρκία- Τι είπε για την εκλογή ΠτΔ και την ψήφο των αποδήμων

δημοσιεύτηκε:

Στη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «η ΕΕ είναι αποφασισμένη να φτιάξει ένα πλαίσιο κυρώσεων προς την Τουρκία και για τις επιχειρήσεις στη Συρία και για τις προκλητικές ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου». Ο ίδιος έκανε λόγο για συντονισμένη ενέργεια, που στόχο θα έχει η Τουρκία να συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν μέσο πίεσης προς την Τουρκία είναι και η χρηματοδότησή της για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία, η ΕΕ να πιέσει τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο, και να μην εγκαταλείψει τους πρόσφυγες. «Οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς την πλευρά της Τουρκίας θα πρέπει να συνδυάζεται με σαφείς ενέργειές της που θα τερματίζουν την προκλητική συμπεριφορά», είπε.

Αναφερόμενος σε πρόσφατη δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Πέτσας είπε ότι πρόκειται για κορυφαίο ζήτημα που ακουμπά όλη την κοινωνία. Όπως υπογράμμισε, η πολιτική της κυβέρνησης προβλέπει ξεμπλοκάρισμα των νησιών, επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου, περισσότερη φύλαξη των συνόρων, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και αύξηση του αριθμού των επιστροφών. «Οι πολίτες θα κρίνουν την πολιτική μας όταν αυτή αρχίσει να αποδίδει καρπούς και απτά αποτελέσματα», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα γίνει την άνοιξη.


Προς το τέλος του έτους οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού για τον ΠτΔ

Ερωτηθείς για το αν στις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς «έπεσαν» ονόματα στο τραπέζι σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι νωρίς για ονοματολογία. «Έχουμε απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας. Βρισκόμαστε σε διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης και το συγκεκριμένο άρθρο είναι υπό αναθεώρηση. Να ολοκληρωθεί πρώτα (η Συνταγματική Αναθεώρηση) και προς το τέλος του έτους, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, θα λάβει τις αποφάσεις που θα εκπληρώνουν αυτό που το πνεύμα του Συντάγματος επιτάσσει για ένα Πρόεδρο ευρείας αποδοχής», επισήμανε.

Σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, απάντησε ότι η κυβέρνηση περιμένει τις οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο απολογισμός των πρώτων 100 ημερών της νέας κυβέρνησης

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι, αύριο, Τετάρτη, συμπληρώνονται 100 ημέρες από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. «Στο διάστημα αυτό, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι, ήδη, έγιναν πολλά. Αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη νοιάζεται για αυτούς. Νοιάζεται για τους πιο αδύναμους, μειώνοντας φόρους και αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημά τους. Νοιάζεται για ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, από τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους στο Μάτι, μέχρι τους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες, με διανομή των φαρμάκων τους στις κλινικές, αρχικά, και σε λίγο στο φαρμακείο της γειτονιάς τους. Νοιάζεται για όλους τους Έλληνες, υλοποιώντας όσα δεσμεύτηκε προεκλογικά», είπε ο κ. Πέτσας.

Όπως υπογράμμισε, μέσα σε 100 ημέρες η χώρα άλλαξε ταχύτητα. Άλλαξε η εικόνα της. Και τα αποτελέσματα άρχισαν να γίνονται ορατά. Απαρρίθμησε συγκεκριμένα:

1. Οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν θεαματικά. Ενδεικτικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος έκλεισε στις 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008.

2. Η Ελλάδα δανείστηκε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο – για πρώτη φορά στην ιστορία της – την περασμένη Τετάρτη.

3. Η Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκιο μόλις 1,5%, για δεκαετές ομόλογο, ενώ το επιτόκιο ήταν 3,9% λίγους μήνες πριν.

4. Ο ΕΝΦΙΑ, ήδη, από φέτος, μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά.

5. Βελτιώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες, να ρυθμίσουν 11,5 δισ. ευρώ οφειλών, σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

6. Χορηγήθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, που είχαν μειωθεί δραματικά από την προηγούμενη κυβέρνηση.

7. Επιστράφηκαν οφειλές του ΕΦΚΑ, 100 εκατ. ευρώ, περίπου, στους ελεύθερους επαγγελματίες.

8. Αυξάνουμε, κατά 10 εκατ. ευρώ, περίπου, και καταβάλλουμε προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης, για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.

9. Ξεμπλοκάραμε τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, όπως στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Χαλκιδική.

10. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028, και η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, μέχρι το 2021.

11. Απενεργοποιήθηκε η «ωρολογιακή βόμβα» της Δ.Ε.Η..

12. Επανήλθε η κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες και εγκρίθηκαν πόροι, 180 εκατ. ευρώ, για αντιπλημμυρικά έργα, σε όλη τη χώρα.

13. Καλύφθηκαν όλα τα κενά, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στα σχολεία, με πρόσληψη 30.350 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού.

14. Καταργήθηκε το άσυλο βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια.

15. Δρομολογήθηκε η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών.

16. Εκκενώθηκαν κτίρια που είχαν καταληφθεί για χρόνια.

17. Δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα αυτό καλοκαίρι, παρά τις πολύ περισσότερες πυρκαγιές, σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι καμένες εκτάσεις ήταν πολύ λιγότερες.

18. Παρέχουμε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, στους εγκαυματίες που άφησε η τραγωδία στο Μάτι.

19. Μπήκε τέλος στις ουρές της ντροπής, έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στην ταλαιπωρία συμπολιτών μας με βαριές ασθένειες, χορηγώντας τους φάρμακα από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία.

20. Αυξήθηκαν τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πύκνωσαν και τα δρομολόγια του Μετρό. Μόνο για τα λεωφορεία στην Αθήνα, κυκλοφορούν πλέον 1070 οχήματα, από 900 περίπου πέρυσι, ενώ στη Θεσσαλονίκη 317, από 215, που παρέλαβε η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ.

21. Αυξάνουμε, κατά 45% , τα κονδύλια για τις άγονες γραμμές στα νησιά μας.

22. Ο Πρωθυπουργός επανασυστήνει την Ελλάδα στον κόσμο, μέσα από τις διεθνείς επαφές του. Με 22 σημαντικές συναντήσεις, από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μέχρι τους Γενικούς Γραμματείς του Ο.Η.Ε. και του ΝΑΤΟ κ.κ. Γκουτέρες και Στόλτεμπεργκ, αντίστοιχα, και από ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Μακρόν και η Καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Ινδίας Σκότ Μόρισον και Ναρέντα Μόντι, αντίστοιχα. Και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Οι επόμενες 100 ημέρες – Από αύριο ο διάλογος των κομμάτων για την ψήφο των αποδήμων

Αναφερόμενος στις επόμενες 100 ημέρες της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως τις επόμενες εβδομάδες, οριστικοποιείται και έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, ο προϋπολογισμός για το 2020. Όπως τόνισε, ο προϋπολογισμός αυτός θα επιβεβαιώσει τις προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη, αλλά και θα διαφυλάξει τη δημοσιονομική ισορροπία. «Τονίζω, ότι, πλέον, και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε το 2019, ούτε το 2020. Αυτή η εικόνα, αναμένεται να αποτυπωθεί στην έκθεση της Κομισιόν, τον Νοέμβριο».

Αναφέρθηκε, στη συνέχεια στα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας και κοινωνικής στήριξης που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και συνολικά φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ, όπως:

– Μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και κίνητρα κατά της υπογεννητικότητας,

– Ελάφρυνση των βαρών για τα φυσικά πρόσωπα,

– Μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις,

– Ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας,

– Ψήφιση του Αναπτυξιακού νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα», για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και ισχυρή, βιώσιμη, ανάπτυξη.

– Σήμερα Τρίτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που συμπεριλαμβάνει και την αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου.

– Σε δημόσια διαβούλευση έχει ήδη τεθεί και το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, που θα μειώσει δραστικά τον φόρτο των δικαστηρίων και θα συμβάλει στην επίσπευση απονομής της Δικαιοσύνης.

– Στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

– Έως τις αρχές Νοεμβρίου θα ψηφιστούν επίσης οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι προβληματικές διατάξεις που έσπευσε να καθιερώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

– Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Θα περιλαμβάνονται οι ελαφρύνσεις που ανακοινώσαμε, αλλά και μια συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο της φορολογίας με σημαντική απλοποίηση των κωδίκων και με περισσότερα επενδυτικά κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

– Παράλληλα ξεκινά αύριο στη μία και μισή το μεσημέρι, κατόπιν της χθεσινής επιστολής του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, διάλογος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων για την κατάρτιση νομοσχεδίου κοινής αποδοχής με το οποίο θα δίνεται στους εκτός Επικρατείας Έλληνες εκλογείς, η δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υιοθετήσει για τον σκοπό αυτό κάθε γόνιμη πρόταση. Απαράβατη προϋπόθεση είναι η αναγνώριση της ισότητας της ψήφου για όλους τους Έλληνες ψηφοφόρους όπου κι αν διαμένουν. Δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Συμπλήρωσε ότι πριν ολοκληρωθεί το 2019, σειρά, επίσης, έχουν:

– Το νέο Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας.

– Η μεταρρύθμιση ώστε να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία τα Πανεπιστήμια μας.

– Ο νόμος που θα απαλλάσσει την Δ.Ε.Η. από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δημοσίου σε θέματα καθημερινής λειτουργίας και θα χωρίζει τη ΔΕΠΑ σε δύο τμήματα (ΔΕΠΑ Εμπορία και ΔΕΠΑ Υποδομές) και θα προσδιορίζει τη νέα μέθοδο για την ιδιωτικοποίηση της.

– Το νέο Ασφαλιστικό, που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και βέβαια η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Μεγάλη επιτυχία η έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη επιτυχία το ότι εγκρίθηκε -μέσα σε χρόνο ρεκόρ μικρότερο των τριών μηνών, όπως είπε- από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του χρόνου.Η επιτυχία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στηρίχθηκε στη συνεργασία της κυβέρνησης με όλους τους παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, την Τράπεζα της Ελλάδας, τις τράπεζες και το ΤΧΣ. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, τις τράπεζες, το Δημόσιο και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Ουσιαστικά, ο «Ηρακλής», θα επιτρέψει στις τράπεζες να βγουν εκτεταμένα στις αγορές το 2020, αντλώντας κεφάλαια με χαμηλό κόστος. Σημαντικά μικρότερο από το κόστος δανεισμού σε σχέση με πρόσφατες εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων, όπως της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε και πρόσθεσε πως το εν λόγω σχέδιο θα απαλλάξει, σε πρώτη φάση, τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 30 δισ. ευρώ, δηλαδή από το 40% του αποθέματος των «κόκκινων δανείων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο της κυβέρνησης έχει στόχο να βελτιώσει τις αποτιμήσεις των τραπεζών, προς όφελος των Ελλήνων φορολογουμένων που κλήθηκαν να στηρίξουν τις τράπεζες με συνεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις στα χρόνια της κρίσης. Η κυβέρνηση νοιάζεται για τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.