Quantcast
Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Τέλος χρόνου για όσους δεν έκαναν την τρίτη δόση - Τι ισχύει από σήμερα - enikonomia.gr
share

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Τέλος χρόνου για όσους δεν έκαναν την τρίτη δόση – Τι ισχύει από σήμερα

δημοσιεύτηκε:

Ακυρώνονται από σήμερα, Δευτέρα 7/2, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για χιλιάδες πολίτες που δεν έκαναν την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη, ή τρεις μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο. Όλοι αυτοί θα χάσουν από αύριο τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Από την επόμενη της 7ης Φεβρουαρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα λήξει και δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιούν ως “πάσο” για να μπαίνουν για παράδειγμα στους εσωτερικούς χώρου εστίασης και διασκέδασης. Επίσης, καθώς, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό μοριακό ή rapid test για να μπορούν να εισέλθουν σε καταστήματα λιανικής (εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων).

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ, το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι, πριν μεταβούν στην δουλειά τους ενώ το ίδιο μέτρο αναμένεται πως θα ισχύσει και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 είναι οι πολίτες που επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση, δεν προχώρησαν στην τρίτη.
Αντίστοιχα, όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι εάν έχουν περάσει τρεις μήνες από την πρώτη και δεν έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν με την αναμνηστική.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τις παραπάνω περιπτώσεις θα έληγε αρχικά την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδας» δόθηκε παράταση από την κυβέρνηση.


Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι «λόγω του ότι στην κακοκαιρία δεν μπόρεσαν πολλοί συμπολίτες μας που είχανε προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού από την 31η Ιανουαρίου έως και την 7η Φεβρουαρίου».

Πρόσφατα άλλαξε ο τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης. Οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται θετικό μοριακό έλεγχο PCR για να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης.

Τα μέτρα που ισχύουν

Εξάλλου από σήμερα Δευτέρα 7η Φεβρουαρίου όσοι ταξιδιώτες διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό –έχει ισχύ 9 μηνών– δεν θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα. Το μέτρο αφορά στους εμβολιασμένους, ενώ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ισχύει ό,τι ίσχυε: θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.