Quantcast
Πλεύρης: Άρση μέτρων έως τα τέλη Μαρτίου για τους εμβολιασμένους - Ιδιώτες γιατροί και στο ΕΣΥ - enikonomia.gr
share

Πλεύρης: Άρση μέτρων έως τα τέλη Μαρτίου για τους εμβολιασμένους – Ιδιώτες γιατροί και στο ΕΣΥ

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι θα αρθούν έως τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα μέτρα για τους εμβολιασμένους πολίτες εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

“Θεωρώ ότι έως τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους θα έχουν αρθεί. Προφανώς υπάρχουν ήπια μέτρα όπως είναι η μάσκα πρωτίστως στους εξωτερικούς χώρους αλλά και κάποια άλλα μέτρα αποστάσεως που δεν επηρεάζουν την κανονικότητα”.

Για τους ανεμβολίαστους

“Για τους ανεμβολίαστους δεν είμαστε ακόμα σε αυτή την κουβέντα. Προφανέστατα θα παραμείνουν μέτρα” τόνισε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι “με βάση τη πανδημία μπορεί και αυτοί να έχουν ένα πλαίσιο άρσης περιορισμών αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για άρση περιορισμών μόνο για τους εμβολιασμένους”.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως “δεν υπάρχει σενάριο επιστροφής όσων δεν έχουν εμβολιαστεί την 1η Απριλίου. Δύο είναι τα σενάρια: Ή θα πάμε στο σενάριο ότι είναι τυπικό προσόν ο εμβολιασμός, άρα όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα φύγει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή θα παραταθεί η αναστολή σύμβασης για όσο διαρκεί η πανδημία. Πόσο διαρκεί η πανδημία; Τουλάχιστον με τα μέτρα που έχουμε πάρει για το επικουρικό προσωπικό που ανανεώνουμε, έως το τέλος του χρόνου. Και τα εμβόλια που παραγγέλνουμε δείχνουν ότι η πανδημία υπάρχει”.

“Άρα οι υγειονομικοί δεν επιστρέφουν 1η Απριλίου. Η εισήγηση μου είναι ότι ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς πρέπει να είναι τυπικό προσόν και όποιος δεν εμβολιάζεται δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ”, συμπλήρωσε.

Νέα σχέση ιδιωτών ιατρών με το ΕΣΥ


Ο υπουργός τόνισε ακόμη πως με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα επανεξετάζουν συνολικά τις εργασιακές σχέσεις που θα ισχύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς και πρόσθεσε ότι “αυτή τη στιγμή εξετάζουμε θέματα τα οποία θα τύχουν συζήτησης και με τους ιατρικούς συλλόγους και με τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών “.

“Θέλουμε να ανοίξουμε θεσμοθετημένα την δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να παρέχουν υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη μορφή του part time . Δηλαδή όποτε το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει κενά και βγαίνουν προκηρύξεις που δεν καλύπτονται, να δίνεται η δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να κάνουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία σε πιο εκτεταμένη διαδικασία”, σημείωσε .

Διευκρίνισε πως “σε πρώτη φάση αυτό που εξετάζουμε δεν είναι η απελευθέρωση των σχέσεων. Αυτό το οποίο εξετάζουμε είναι τα απογευματινά χειρουργεία να έχουν θεσμοθετηθεί ως έννοια και να έχουν τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να μπορούν να αυξάνουν τον μισθό τους οι γιατροί του ΕΣΥ “

“Άρα εάν ξεκινήσουμε με αυτή τη βάση ότι θα έχουμε και απογευματινά χειρουργεία -που αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν- και οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα μπορούν να έχουν αμοιβές.
“Δεν απελευθερώνουμε τους γιατρούς να πηγαίνουν σε ιδιωτικό ιατρείο , ή σε ιδιωτική κλινική. Αντιθέτως τους δίνουμε μια δυνατότητα το απόγευμα με όρους και ιδιωτικού , δηλαδή με συμμετοχή αυτού που θα κάνει το απογευματινό χειρουργείο στην πληρωμή του γιατρού να αυξάνεται το εισόδημα.

Όλη αυτή η κουβέντα θα συζητηθεί. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας εκβιασμός. Αλλά τα χαρακτηριστικά είναι αυτά που σας λέω ότι γιατρός στο ΕΣΥ θα μπορεί να έχει απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ όχι εκτός. Και αντιστοίχως ο ιδιώτης γιατρός θα μπορεί να παρέχει part time υπηρεσίες στο ΕΣΥ”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.