Quantcast
Πλεύρης: Μετά το Πάσχα η χαλάρωση των μέτρων - Τι θα γίνει με τις μάσκες και τα πιστοποιητικά - enikonomia.gr
share

Πλεύρης: Μετά το Πάσχα η χαλάρωση των μέτρων – Τι θα γίνει με τις μάσκες και τα πιστοποιητικά

δημοσιεύτηκε:

Μετά το Πάσχα θα χαλαρώσουν τα μέτρα για τον κορονοϊό και θα υπάρξει ένα πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους ενδεχομένως και χωρίς την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως είπε ο υπουργός, “δεν μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στη ζωή μας προ Covid. Γιατί ο COVID βρίσκεται ακόμα εδώ πέρα. Απλά από τον Μάιο, δηλαδή μετά το Πάσχα θα υπάρχει μια περαιτέρω αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή σίγουρα στο κομμάτι των εμβολιασμένων συμπολιτών μας, η αποκλιμάκωση είναι σχεδόν ολική, εάν εξαιρέσουμε το κομμάτι της μάσκας”.

Αλλάζει το πλαίσιο της πρόσβασης στους χώρους – Τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά

Στη συνέχεια ο Θάνος Πλεύρης ρωτήθηκε τι θα αλλάξει με τη χαλάρωση των μέτρων .”Αυτό το οποίο εξετάζεται, έχει ήδη παρουσιαστεί εδώ και 2 εβδομάδες στην Επιτροπή και υπάρχει μια τοποθέτηση των μελών. Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι θα δούμε ένα νέο πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους συνολικά ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό, με κάποιους άλλους όρους που θα υπάρξουν” απάντησε.

Τι θα γίνει με τις μάσκες

Όσον αφορά στο εάν θα καταργηθεί η μάσκα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι “είναι σχετικά ήπιος περιορισμός. Είναι ένας περιορισμός που έχει να κάνει με τους εσωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Οπότε στη μάσκα μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Δεν χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις”.

Στην ερώτηση εάν θα αρθούν τα μέτρα από τις 2 Μαΐου είπε “γενικότερα πάμε μετά το Πάσχα. Τον οδικό χάρτη που θα ανακοινώσουμε θα είναι προς τον Μάιο. Ακριβή ημερομηνία δεν μπορώ να σας πω”.

Tι θα γίνει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

“Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν. Ισχύουν υπό την έννοια ότι είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που είναι συνολικά για την κίνηση. Αυτό το οποίο εξετάζεται και έχει υπάρξει μια προσέγγιση προς αυτό είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι όπου κατά βάση στη χώρα μας ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί εάν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη”.

Στην ερώτηση εάν θα χρειάζεται κάποιος να επιδεικνύει το πιστοποιητικό του όταν θα εισέρχεται σε εσωτερικό χώρο είπε: “Θα το δούμε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν. Αλλά σίγουρα θα υπάρχει μια αποκλιμάκωση”. ” Ό,τι ακούσετε σε μέτρο συνολικά έχει να κάνει με αναστολή” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην ερώτηση εάν ενδέχεται μερικά από τα μέτρα για τον κορονοϊό να επανέλθουν, απάντησε καταφατικά “Ναι διότι αυτή τη στιγμή η αίσθηση που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα -όχι μόνο στη χώρα μας είναι ότι ο κορονοϊός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, όπως πολλοί θέλουν να παρουσιάσουν ” .

4η δόση εμβολίου: Θα αφορά όλο τον πληθυσμό;

Τέλος ρωτήθηκε εάν η τέταρτη δόση εμβολίου θα αφορά σε όλους . Αυτή τη στιγμή είναι όλα πιθανά, γιατί είναι ένα αμιγώς επιστημονικό θέμα” απάντησε. ” Σε πρώτη φάση στις συζητήσεις που κάναμε οι υπουργοί Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι περισσότερες χώρες όπως και εμείς έχουν καταλήξει σε ένα ηλικιακό όριο ως σύσταση. Αλλά εντός του Απριλίου περιμένουμε τις αποφάσεις των επιστημονικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τότε θα υπάρξει μια κοινή πολιτική συνολικά”, συμπλήρωσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.