Quantcast
Πλεύρης: Προς επέκταση η διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης - enikonomia.gr
share

Πλεύρης: Προς επέκταση η διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές έρχονται στα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού. Όπως γνωστοποίησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης εξετάζεται να ενοποιηθούν οι χρόνοι διάρκειας των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού.
Μας έγινε μια σύσταση σε όλα τα κράτη- μέλη, όσοι έχουν πιστοποιητικό από την Κομισιόν, ότι πρέπει να ενοποιήσουμε τους χρόνους των πιστοποιητικών που έχουν να κάνουν με τον εμβολιασμό που είναι στο 9μηνο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πιστοποιητικό νόσησης που είναι στο εξάμηνο” τόνισε και εξήγησε ότι επειδή η Ελλάδα ήθελε να ενισχύσει τα ποσοστά εμβολιασμού, το πιστοποιητικό νόσησης είναι τριμήνου και του εμβολιασμού επτάμηνο.

“Γι’ αυτόν τον λόγο έχει ζητηθεί από την Επιτροπή να εισηγηθεί και επειδή είναι κατεύθυνση που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά σε όλα τα κράτη μέλη, πιθανολογώ ότι θα υπάρχει εισήγηση να υπάρξει εναρμόνιση και των δικών μας πιστοποιητικών δηλαδή να είναι 9 μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού και εξάμηνο το πιστοποιητικο νόσησης. Θα τοποθετηθεί η Επιτροπή αλλά προφανώς θα γίνει ενοποίηση”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Πιστοποιητικό: Θα καταργηθεί η επίδειξή του και τι θα γίνει με τα μαγαζιά;

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα καταργηθεί η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης. “Το πιστοποιητικό ως πιστοποιητικό δεν καταργείται, ισχύει. Αυτό το οποίο εξετάζουμε και συζητάμε με την Επιτροπή… η Γενική Γραμματέας η κ. Αγαπηδάκη και την προηγουμένη Τετάρτη και αυτήν την Τετάρτη παρουσίασε ένα πλάνο συνολικής αποκλιμάκωσης που σε αυτό πλάνο συνολικής αποκλιμάκωσης συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να μην χρειάζεται επίδειξη πιστοποιητικού για είσοδο σε χώρους όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή κατά τους θερινούς μήνες “, απάντησε.

“Επειδή γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση και υπάρχουν διάφορες διαρροές, αφού ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση σε επίπεδο επιτροπής άμεσα, ενδεχομένως και την άλλη εβδομάδα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο αποκλιμάκωσης όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα” συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση εάν αυτό θα γίνει το Πάσχα είπε “μας ενδιαφέρει όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι να πηγαίνουμε πιο κοντά στην κανονικότητα” απάντησε και πρόσθεσε ότι το πιθανό είναι να γίνει αυτό έως τον Μάιο.

Όσον αφορά στο εάν θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι όσοι θα έχουν κάνει και την τρίτη δόση είπε “ότι αυτό το οποίο λέμε και το λέει και η Επιστημονική κοινότητα είναι ότι πρέπει να γίνει η τρίτη δόση γιατί στην πραγματικότητα αυτή προστατεύει και από την Όμικρον. Αλλά από εκεί και πέρα στο πλαίσιο της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής δεν αλλάζει το σκέλος του πλήρους εμβολιασμού”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.