Quantcast
Πλησιάζει το τρίτο και πιο μεγάλο «κύμα» προαπαιτούμενων μέτρων - enikonomia.gr
share

Πλησιάζει το τρίτο και πιο μεγάλο «κύμα» προαπαιτούμενων μέτρων

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Ξεκινά επίσημα από σήμερα και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής η διαπραγμάτευση για το τρίτο και πιο μεγάλο κύμα προαπαιτούμενων μέτρων το οποίος σύμφωνα με τους δανειστές θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη για την Ελλάδα και για την Κυβέρνηση θα ανοίξει την συζήτηση για το χρέος.

Η αρχή γίνεται με την επίσκεψη του Γάλλου επίτροπου αρμόδιου για τα οικονομικά και φορολογικά θέματα κλ. Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος θα συνοδεύεται και από τον εκπρόσωπο της ΕΕ στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο.

Οι σημερινές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και το «σκληρό πυρήνα» του οικονομικού επιτελείου και βασικούς υπεύθυνους της συνολικής διαπραγμάτευσης: τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη θα είναι κομβικής σημασίας.

Ο Γάλλος εκπρόσωπος θα δώσει το μήνυμα των Βρυξελλών: Καθυστερήσεις και δεύτερες σκέψεις σε βασικές μεταρρυθμίσεις του μνημονίου όπως είναι για παράδειγμα το ασφαλιστικό, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ή τις αλλαγές στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών θα φέρουν πάλι το Grexit έξω από την πόρτα μας.

Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τα σχέδια της για το «παράλληλο πρόγραμμα».

Κάποιες παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια (πχ το δικαίωμα της ασυλίας από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας) την προστασία των χαμηλών συντάξεων και την αναδιανομή των βαρών μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Η μεγαλύτερη ελπίδα της Κυβέρνησης προς αυτή την κατάσταση είναι οι ενδείξεις ότι η ύφεση της οικονομίας θα είναι μικρότερη από το 2,3% του ΑΕΠ που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Με δεδομένο αυτό και το χαμηλό στόχο για πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού το 2015 θεωρείται ότι θα δώσει ένα δημοσιονομικό περιθώριο (δηλαδή κρατικούς πόρους) για να αμβλυνθούν κάποια μέτρα του μνημονίου.

Πάντως, παρά τις σχετικές εξαγγελίες η εξέταση που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στελέχη των τεχνικών κλιμακίων δήλωναν χθες άγνοιας έστω και για μια νύξη εκ μέρους των στελεχών του υπουργείων για ισοδύναμα μέτρα σε θέματα όπως για παράδειγμα το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ή την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που συζητείται αυτές τις ημέρες στην Βουλή για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων του μνημονίου η πίεση θα ενταχθεί.

 

Έρχονται και οι υπόλοιποι

Από την Δευτέρα θα βρεθούν στην Αθήνα και τα υπόλοιπα στελέχη του κουαρτέτου ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ. Ράσμους Ρίεφερ ο εκπρόσωπος του ESM κ. Νικολό Τζιαμαρόλι και -φυσικά -η εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Ντέλια Βελκουλέσκου.

Η ολιγοήμερη παραμονή τους θα έχει ένα στόχο: Την οριστικοποίηση της λίστας του τρίτου κύματος των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα να θέλει να έχει μια σύντομη και θετική πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος της.

Το επόμενο μήνα ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο του προγράμματος θα ε επισκεφθεί την Αθήνα και ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με ατζέντα το θέμα των προσφύγων και φυσικά το ελληνικό πρόγραμμα.

Η επίσκεψη δεν έχει οριστικοποιηθεί χρονικά αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει μετά το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου οπότε το θέμα της Ελλάδας θα εξεταστεί διεξοδικά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.