Quantcast
“Πόλεμος” για το “ναυάγιο” του debate των πολιτικών αρχηγών - Ποιος κατηγορεί ποιον για τη ματαίωση - enikonomia.gr
share

“Πόλεμος” για το “ναυάγιο” του debate των πολιτικών αρχηγών – Ποιος κατηγορεί ποιον για τη ματαίωση

δημοσιεύτηκε:

“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό βάζει η διαφαινόμενη ματαίωση του debate των πολιτικών αρχηγών, μετά την αδυναμία εξεύρεσης μίας νέας κοινά αποδεκτής ημερομηνίας για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε συμφωνηθεί το debate να διεξαχθεί την 1η Ιουλίου, ωστόσο, στη συνέχεια υπήρξε εμπλοκή καθώς προέκυψε έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το βράδυ της 30ης Ιουνίου.

Επί μία ώρα σήμερα συνεδρίασε η Διακομματική Επιτροπή στη Βουλή, σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου. Ωστόσο, όπως μετέδωσε στον Realfm 97,8 ο πολιτικός συντάκτης Γιώργος Λυκουρέντζος, τα μέλη της αποχώρησαν χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. Στο μόνο που τελικά… συμφώνησαν είναι ότι δεν θα διεξαχθεί κάποιο debate.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, επανέφερε την πρόταση για διεξαγωγή του debate την 1η Ιουλίου, ωστόσο, αυτή δεν έγινε αποδεκτή.

Αλληλοκατηγορούνται τα κόμματα

Έπειτα από το “ναυάγιο” στις συνομιλίες, ξέσπασε νέα πολιτική αντιπαράθεση με αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη ματαίωση του debate, εξαπολύοντας επίθεση σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας γράφει: “Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σα το διάολο το λιβάνι, το ντιμπέιτ των δύο. Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε. Ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ”. Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας σημειώνει: “Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών”.

Από την πλευρά της, η ΝΔ επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωσή του, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ζούλας, επισημαίνει πως το debate “ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου”.

Όπως σημειώνει ο κ. Ζούλας “πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή. Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται”. Καταλήγοντας αναφέρει: “Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις”.

Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ακύρωση του debate επιρρίπτει και το Κίνημα Αλλαγής. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ στη Διακομματική Επιτροπή, Μανώλης Όθωνας, τονίζει πως “σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση, του ομόφωνα προγραμματισμένου debate, για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς”.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕεπισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης και αφού παραθέτει τα όσα συνέβησαν ξεκαθαρίζει ότι “δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δε θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο”.

Αναλυτικά, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ότι “το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων. Γι’ αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ. Όταν έγινε γνωστό το κώλυμα του πρωθυπουργού για την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής, συζητήσαμε άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες που τέθηκαν, όπως 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Γι’ αυτό και μεταθέσαμε εκ νέου την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την επαναφέραμε την 1η Ιουλίου, για να μείνουν κενές αυτές οι ημερομηνίες”. Το ΚΚΕ καταλήγει αναφέροντας: “Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δε θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο”.

Από την πλευρά της, η Ένωση Κεντρώωναφήνει αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και εκφράζει τη λύπη της για “το ‘ναυάγιο’ του debate των πολιτικών αρχηγών”. Όπως σημειώνει η Ένωση Κεντρώων, “στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου”.

Αχτσιόγλου: Να φανούν συνεπή τα κόμματα στην αρχική δέσμευσή τους για διεξαγωγή του debate την 1η Ιουλίου

Σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν σήμερα στη Διακομματική Επιτροπή, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλουκάνει λόγο για “προσχήματα” που τέθηκαν από διάφορα κόμματα “προκειμένου να μην βρεθεί ημερομηνία άλλη πέραν της 1ης Ιουλίου και να μην πραγματοποιηθεί τελικά το κρίσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση debate”.

Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι “κατόπιν τούτου, ο Πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο, προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση” και καλεί όλα τα κόμματα “να τοποθετηθούν με δημοκρατική ευθύνη και να φανούν συνεπή στην αρχική τους δέσμευση να γίνει το debate την 1η Ιουλίου”.

Επαναφέρει την πρότασή της η Πλεύση Ελευθερίας

Την πρότασή της για συμμετοχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο debate των πολιτικών αρχηγών, επαναφέρει η Πλεύση Ελευθερίας, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στα κόμματα για την μη εξεύρεση λύσης αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του.

“Η εθνική συνεννόηση, τους προκύπτει μόνο όταν μοιράζουν καρέκλες και υπουργεία. Εκεί συνεννοούνται στο λεπτό. Όταν έχει διάλογο, αντιπαράθεση και ενημέρωση, έξω από τη Βουλή όπως τη φτιάξανε, αδιαφορούν να συνεννοηθούν” σημειώνει η Πλεύση Ελευθερίας και προσθέτει: “Εμείς κάναμε πρόταση συγκεκριμένη για την τηλεμαχία. Θεσμική και λογική. Ενάντια στον παλιό νομιμοφανή αποκλεισμό. Μια πρόταση και για άλλα κόμματα, που πιστεύουμε ότι τη θέλουν όλοι οι πολίτες της χώρας. Ας σταματήσουν να παίζουν κρυφτό με τους πολίτες. Οι εκλογές είναι σοβαρές. Ας απαντήσουν στην πρότασή μας, αν δεν υπάρχει κάτι που φοβούνται. Είμαστε και θα είμαστε διαθέσιμοι κάθε μέρα και ώρα, ακυρώνοντας οποιαδήποτε υποχρέωσή μας, ώστε να αντιπαρατεθούμε και να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό. Μέχρι τις 7 Ιούλη είναι πολλές οι μέρες”.

Σημειώνεται ότι η Πλεύση Ελευθερίας έχει ζητήσει τη συμμετοχή στην τηλεμαχία και των άλλων κομμάτων “που ξεχώρισαν στις ευρωεκλογές όπως του κου Βαρουφάκη και του κου Βελόπουλου, αν φυσικά επιθυμούν να έχουν εκπρόσωπο”, όπως ανέφερε το κόμμα σε προηγούμενη ανακοίνωση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.