Quantcast
Politico: Η «ασημένια επένδυση» του Γερούν Ντάισελμπλουμ - enikonomia.gr
share

Politico: Η «ασημένια επένδυση» του Γερούν Ντάισελμπλουμ

δημοσιεύτηκε:

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους χειρισμούς του έναντι του ελληνικού ζητήματος κέρδισε την υποστήριξη των εταίρων για μια νέα θητεία αναφέρει το Politico.

Όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε το Σάββατο ως απάντηση στην κατάρρευση του ελληνικού διαπραγματεύσεων διάσωσης, «Συχνά μετά από περιόδους κρίσης, βγαίνεις μπροστά», αναφερόταν στην ευρωζώνη. Αλλά θα μπορούσε επίσης να αναφέρεται και στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα ο κ. Ντάσιλεμπλουμ έχει επαινεθεί τις τελευταίες ημέρες από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για «σταθερό χειρισμό» της ελληνικής κρίσης, και πολλοί πιστεύουν ότι ο Ολλανδός επικεφαλής έχει θέσει σε γερές βάσεις την επανεκλογή του στην προεδρία του Eurogroup, την οποία κατέχει από το 2013.

Μετά την τεταμένη συνάντηση του Eurogroup στο Σάββατο με την αποχώρηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Ντάισελμπλουμ διατήρησε την ηρεμία παρά την κατάρρευση των συνομιλιών βεβαιώνοντας πως η σταθερότητα της ευρωζώνης παραμένει σε υψηλό επίπεδο.

Αντίπαλος του Ντάσιλεμπλουμ για την θέση του προέδρου του Eurogroup είναι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος επισημαίνοντας το ρόλο του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει εκφράσει στο παρελθόν την υποστήριξη για τον Λουι ντε Γκίντος, ο οποίος είναι επίσης μέλος της ίδιας κεντροδεξιού πολιτικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πολιτικό συνασπισμό, ενώ ο Ντάσιλεμπλουμ είναι ένας σοσιαλδημοκράτης.

Αλλά Σόιμπλε, ο οποίος ως εκπρόσωπος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης είναι το «κλειδί» στο Eurogroup, λέγεται ότι στηρίζει τον Ντάισελμπλουμ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες έχουν μια καλή σχέση συνεργασίας, ακόμα κι αν είναι από διαφορετικά πολιτικά κόμματα.

«Έχουμε την εντύπωση ότι Σόιμπλε δεν θα αγωνιστεί για τον Λουί ντε Γκίντος» δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος από μια χώρα του ευρώ.

 

Ένα μήνυμα σταθερότητας

Άλλοι λένε ότι είναι σημαντικό τώρα το Eurogroup να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας για τη ζώνη του ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με την εκστρατεία επανεκλογής Ντάσιλεμπλουμ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Τίμμερανς ότι η Ευρωομάδα «δεν πρέπει να αλλάξει άλογα» σε μια κρίσιμη στιγμή.

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει κυριαρχήσει στις συνεδριάσεις των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ για πολλά χρόνια. Σε μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ευρωομάδα έχει συνεδρίασε πέντε φορές και μία τηλεδιάσκεψη.

Ο Ντάσιλμπλουμ, σύμφωνα με παρατηρητές, έχει επιβάλει μια αίσθηση της τάξης σχετικά με τη διαδικασία και στο άρθρο επισημαίνεται πως δεν είναι εύκολη αυτή η υπόθεση λόγω των συνεχών παρεξηγήσεων και παρερμηνειών στα μηνύματα.

«Ο Ντάσιλεμπλουμ είναι πολύ αποτελεσματικός» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξ Στουμπ μετά Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.

Μετά την αποχώρηση του Γ. Βαρουφάκη από το Eurogroup στέλεχος της ΕΕ ανέφερε πως: «Υπήρξε μια ξαφνική αλλαγή στη διάθεση.» ενώ κάποιος συμμετέχων ανέφερε πως «εντυπωσιάστηκα με την απόλυτη σαφήνεια του Γερούν».

‘Οταν επέστρεψε ο Γερούν Ντάσιλμπλουμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup μετά το πέρας της Συνέντευξης Τύπου καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους απιδεικνύοντας μια πρώιμη υποστήριξή τους στον υποψήφιο πρόεδρο…

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.