Quantcast
Politico: Σύντομα κοντά σας το... σόου «'Ανγκελα - Χριστίνα» - enikonomia.gr
share

Politico: Σύντομα κοντά σας το… σόου «’Ανγκελα – Χριστίνα»

δημοσιεύτηκε:

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Σύντομα κοντά σας: Το σόου της ‘Ανγκελας με την Χριστίνα» το ενημερωτικό site  Politico με δημοσίευμα του την Δευτέρα παίζοντας με τις έννοιες των λέξεων προαναγγέλλει ότι «έρχεται με μεγάλη ταχύτητα η τελευταία δόση στο μακροχρόνιο Ευρωπαϊκό δράμα της Ελληνικής διάσωσης» αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο ισχυρές κυρίες θα βρεθούν αντιμέτωπες σύντομα με δύσκολες αποφάσεις.

«Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να βρουν μια λύση Ελλάδα που ικανοποιεί τις δικές τους ανήσυχες εκλογικές περιφέρειες», ρωτά ο συντάκτης του δημοσιεύματος Πιερ Μπριανκόν που σημειώνει ωστόσο ότι το ΔΝΤ αισθάνεται ακόμα τις πληγές από την διάσωση της Ελλάδας το 2010 και το 2012.

Από την άλλη πλευρά η Μέρκελ στην Γερμανία πλήττεται από τη «διασωστική κόπωση» που αισθάνονται ότι έχουν κληθεί να καταβάλουν οι Γερμανοί σε φόρους που οι Έλληνες αρνούνται να πληρώσουν στη δική τους κυβέρνηση, αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος του Politico. Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναζητά την επανεκλογή της το επόμενο έτος και θα πρέπει να λάβει υπόψη την απροθυμία των συνεργατών της να εμπλακούν στην ελληνική διάσωση ακόμα φορά, ενώ Η καγκελάριος έχει να αντιμετωπίσει την διστακτικότητα της Bundestag να τροφοδοτήσει το εκλογικό σώμα με τον «ηθικό κίνδυνο» την στιγμή που είναι αντιμέτωπο με άνοδο των αντιευρωπαϊκών συναισθημάτων των Γερμανών .

Και οι δύο θα συμφωνούσαν σε μια νέα διάσωση, γιατί η εμβάθυνση της ελληνικής κρίσης θα ήταν κακή για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Αλλά και οι δύο μπορεί επίσης να αισθάνονται λιγότερο πιεσμένες να το πράξουν, διότι η οικονομία της ΕΕ ανακάμπτει αργά και μια ελληνική κατάρρευση δεν φαίνεται να απειλεί την ύπαρξη της ευρωζώνης όπως έκανε πριν από πέντε χρόνια συνεχίζει ο Πιερ Μπριανκόν.

Όσον αφορά την μεταξύ τους σχέση, οι δύο ηγέτιδες έχουν κοινή άποψη για τα περισσότερα ευρωπαϊκά θέματα, και είχαν μια καλή προσωπική χημεία τα τέσσερα χρόνια 2007-2011 που Κριστίν Λαγκάρντ πέρασε ως υπουργός Οικονομικών του Νικολά Σαρκοζί. Πέρυσι, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η Μέρκελ πρότεινε την Κριστίν Λαγκάρτν για πρόεδρο της Επιτροπής χωρίς να κρύβει την έλλειψη ενθουσιασμού για εκλογή του Jean-Claude Juncker στην θέση αυτή που τελικά και κατέλαβε.

Αλλά ο δρόμος για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την Ελλάδα θα είναι βασανιστικός, ακόμη και δεδομένου του αμοιβαίου θαυμασμού μεταξύ τους. Μόλις, και εφόσον, επιτευχθεί μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της για την επίλυση της άμεσης κρίση ρευστότητας μέχρι το τέλος του Ιουνίου, η προσοχή θα στραφεί στις μακροπρόθεσμες οικονομικές ανάγκες της χώρας σημειώνει ο Μπριανκόν.

Ο μόνος λογικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι να καταστεί το χρέος της  Ελλάδας βιώσιμο με αντάλλαγμα υγιείς οικονομικές πολιτικές από την κυβέρνηση στην Αθήνα. Η εμπειρία του ΔΝΤ από τις προηγούμενες διασώσεις, το 2010 και το 2012 ωστόσο, ήταν πικρή. Έτσι, το ταμείο είναι απρόθυμοι να δώσει χρήματα και πάλι. Η Μέρκελ,  από την άλλη πλευρά, ηγείται μιας ομάδας κυβερνήσεων της ευρωζώνης που βλέπουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως προϋπόθεση για όποια περαιτέρω οικονομική βοήθεια. 

Διαβάστε Περισσότερα στο Politico

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.