Quantcast
Politico: Τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Politico: Τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού Politico, το αίσθημα στη Φρανκφούρτη κωδικοποιείται «ως εδώ», μετά από την εξάμηνη επιβίωση των ελληνικών τραπεζών χάρη στον ELA.

Η ΕΚΤ θέλει να γίνουν τώρα οι σοβαρές «επιδιορθώσεις» που απαιτούνται για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται τεράστια «ένεση» κεφαλαίου όσο το δυνατόν ταχύτερα. Αλλά ίσως αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο γρήγορα θα ήθελε η ΕΚΤ. Και χωρίς αυτή τη γρήγορη κεφαλαιακή τόνωση, συνεχίζει το Politico, η ΕΚΤ θα δυσκολευτεί να ισχυριστεί ότι στην πραγματικότητα δεν χρηματοδοτεί απευθείας τη σχεδόν χρεοκοπημένη ελληνική κυβέρνηση. Παρέχοντας δηλαδή ακριβώς τη χρηματοδότηση που απαγορεύει η ιδρυτική Συνθήκη της νομισματικής ένωσης.

Το πώς θα κριθεί αυτό, θα καθορίσει την αξιοπιστία του τρίτου ελληνικού προγράμματος, τονίζει το δημοσίευμα που υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Κριστιάν Νουαγιέ- επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας- ο οποίος ζήτησε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να γίνει ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες βιάζονται γιατί η ΕΚΤ μπορεί να χρηματοδοτεί μέσω του ELA μόνο τράπεζες που θεωρούνται φερέγγυες. «Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίστηκαν έτσι πέρυσι, αλλά είναι απίθανο να είναι φερέγγυες σήμερα», γράφει το Politico, εξαιτίας της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, που οδήγησε στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και βέβαια την εκροή καταθέσεων. Παρόλα αυτά, μετά από τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, η ΕΚΤ ανέβασε το «ταβάνι» για τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Από το επερχόμενο νέο δάνειο, τα 25 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από αυτά, τα 10 δισ. θα είναι άμεσα διαθέσιμα μέσω του ESM. Το θέμα είναι πόσο άμεσα, τονίζει το Politico.

Και αυτό επειδή δεν μπορούν να δοθούν χρήματα χωρίς συμφωνία για ολόκληρο το πρόγραμμα και οι διαπραγματεύσεις ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει. «Θα είναι δύσκολο να καταλήξουν οι εμπλεκόμενες πλευρές σε συμφωνία μέχρι τις 11 Αυγούστου», σημειώνεται. Επίσης, συνεχίζει το Politico, παραμένει αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ούτε το αν οι δανειστές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους μέσα στο καλοκαίρι. Και επιπλέον οι ενέργειες σχετικά με την τόνωση του τραπεζικού συστήματος δεν μπορούν να γίνουν πριν από την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών τους από τον τραπεζικό εποπτικό μηχανισμό της ευρωζώνης, κάτι που επίσης απαιτεί χρόνο.

Θεωρητικά, γράφει το Politiico, οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποβληθούν σε stress tests από τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο. Για αυτό ο Νουαγιέ προτείνει μία προσπάθεια επείγουσας ανακεφαλαιοποίησης.

Και τέλος, ένα σημαντικό ερώτημα είναι ποιο όργανο θα χρησιμοποιήσει η ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν γίνει μέσω του σχετικού «εργαλείου» του ESM, που ακόμη δεν έχει χρησιμοποιηθεί, υπάρχει ένα ζήτημα με τους κανονισμούς. Ο ESM μπορεί να μεσολαβήσει μόνο μετά από bail in, δηλαδή αφού οι καταθέτες έχουν «συμβάλλει» στη διάσωση, με τα ομόλογά τους ή μέρος των μετρητών τους να μετατρέπεται σε μετοχές. Σε τέτοια περίπτωση, μόνο καταθέτες με πάνω από 100.000 ευρώ θα επηρεαστούν.

Πηγή: toxrima.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.