Quantcast
Πολιτική διαπραγμάτευση επιστρατεύει ο Αλέξης Τσίπρας - enikonomia.gr
share

Πολιτική διαπραγμάτευση επιστρατεύει ο Αλέξης Τσίπρας

δημοσιεύτηκε:

του Παναγή Γαλιατσάτου

Νέο κύκλο επαφών με τους Ευρωπαίους ηγέτες ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να επιτύχει την άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και να μεταθέσει τη συζήτηση για εφεδρικά μέτρα ύψους 2,7 δισ. ευρώ για την περίοδο, που θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη μείωση του χρέους.

Αυτό διαμήνυαν χθες οι συνεργάτες του, επιβεβαιώνοντας έτσι την αλλαγή πλεύσης της Αθήνας που εμφανίστηκε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, να συζητά το ενδεχόμενο να συμφωνήσει στα μέτρα αυτά, ανέκρουσε όμως ξεκάθαρα πρύμνα μετά τη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό.

Η Αθήνα στρέφεται σε αναζήτηση συμμάχων στην Ευρώπη, επιδιώκοντας να μεταθέσει τη συζήτηση αυτή για το απώτερο μέλλον, και πάντως, το συμπληρωματικό πακέτο να μην αποτελέσει κριτήριο της αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ήταν χαρακτηριστική η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, χθες το πρωί, η οποία εμφανίστηκε αρνητική απέναντι στον προσδιορισμό πρόσθετων μέτρων.

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο» είπε η κ. Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι η Αθήνα περιμένει την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν την συνεδρίαση του Εurogroup, στο τέλος αυτής της εβδομάδας ενώ πρόσθεσε:

«Σε ό,τι αφορά τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος…»

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σκοπεύει να προτείνει στους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι ξεκινούν σήμερα διαπραγματεύσεις, σχέδιο τριών σημείων που δεν θα αποκλείει να δεχτεί να συζητήσει για τα πρόσθετα μέτρα, κάτω όμως από τις εξής προϋποθέσεις: Να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, να κλείσει η αξιολόγηση ως τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος μόνο αν αυτά ικανοποιηθούν, θα δεχθεί η Αθήνα να συζητήσει έξτρα μέτρα.

Από την ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής πάντως δεν φαίνεται να είναι ορατή η προοπτική κατάληξης της διαπραγμάτευσης. Για το ελληνικό ζήτημα δεν αναφέρεται να έχει προβλεφθεί χρόνος η κάποια ενότητα της συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.