Quantcast
Πολιτική κόντρα για την ψήφο των αποδήμων - Η δήλωση Τζάκρη, η ρύθμιση της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις - enikonomia.gr
share

Πολιτική κόντρα για την ψήφο των αποδήμων – Η δήλωση Τζάκρη, η ρύθμιση της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις

δημοσιεύτηκε:

Φωτιές άναψε η νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση εκλογικού δικαιώματος αποδήμων. Τις αλλαγές προανήγγειλε μιλώντας το πρωί στο MEGA o υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, λέγοντας πως θα κατατεθεί σήμερα σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η άρση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές. Σημειώνεται ότι για να γίνει δεκτή η τροπολογία θα πρέπει να έχει τη συναίνεση των 2/3 της Βουλής, δηλαδή να έχει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους.
Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πρόσθεσε ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.
Με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι διαβλέπει μία αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα εκφραστεί και στην ψήφιση του νομοσχεδίου. “Διαβλέπω μια σημαντική αλλαγή στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τοποθέτηση της κ. Τζάκρη. Θα κατατεθεί σήμερα ένα μικρό νομοσχέδιου ενός άρθρου που θα καταργεί τους περιορισμούς στους απόδημους ώστε να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους. Συμφωνώ με τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη ότι είναι προσβλητικό και υποτιμητικό για τους απόδημους να μη μπορούν να ψηφίσουν”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης μιλώντας στη Βουλή, ενώ διευκρίνισε ότι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να έχουν φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.


Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για πυροτεχνήματα της κυβέρνησης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιάννης, στο νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον Σύμβουλο Ακεραιότητας, κατηγόρησε τον κ. Βορίδη για “στρεψοδικία και διαστρέβλωση των δηλώσεων της κ. Τζάκρη”. Απαντώντας ο κ. Βορίδης είπε ότι καμία διαστρέβλωση των δηλώσεων της κ. Τζάκρη δεν έκανε, καθώς αυτές είναι καταγεγραμμένες στη συνέντευξη που έδωσε σε εφημερίδα της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη όπου δεν βάζει καμία προϋπόθεση για το εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων. “Αν θέλετε να υπαναχωρήσετε από την καθαρή θέση της κ. Τζάκρη είναι δική σας υπόθεση. Πρέπει όμως η θέση σας να είναι καθαρή” συμπλήρωσε.
“Κύριε Βορίδη τι έγινε; Σφίξανε τα γάλατα στο εσωτερικό και είπατε να ρίξετε μια φωτοβολίδα στο εξωτερικό; Σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα διχασμό στην ομογένεια στο εξωτερικό και να προσπαθήσετε στη συνέχεια να το εισάγετε στο εσωτερικό; Εγώ καλόπιστα σας ζητώ να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη της κ. Τζάκρη και τη ερώτηση δυο και την ερώτηση τρία και έπειτα ας δούμε τι έχουμε συζητήσει και ψηφίσει μέσα στη Βουλή” είπε στην ομιλία του στην Επιτροπή ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης. “Την ομογένεια θέλετε να τη χρησιμοποιείτε όπως ο κ. Διαμαντάρης με τα ψεύτικα πτυχία που τον κάνατε Υπουργό και έφυγε νύχτα. Θέλετε να εργαλειοποιείτε την ομογένεια αξιοποιώντας διάφορες μειοψηφικές φωνές στο εσωτερικό της. Εμείς αντιθέτως με εσάς, δε θέλουμε να διχάσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού. Θεωρούμε ότι η ομογένεια -που στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι προοδευτικοί πολίτες- θέλουν να μετέχουν στις εκλογές” πρόσθεσε.

Πελώνη: Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο

Στο θέμα αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. “Με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για πρώτη φορά οι εκτός επικράτειας Έλληνες εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους” τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και συνέχισε: “Για να ψηφιστεί ωστόσο ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό, σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και της ΝΔ που ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό”.
Η κ. Πελώνη πρόσθεσε ότι “μόλις τώρα η αρμόδια αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, δήλωσε σε συνέντευξή της στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου, υποσχόμενη μάλιστα ότι ‘θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας’. Για να μη χάνεται λοιπόν χρόνος, η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα”. Όπως εξήγησε “αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική” κατέληξε η κ. Πελώνη.

Βλάσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει υπευθυνότητα
Σήμερα η κυβέρνηση καταθέτει νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση των περιορισμών που περιλαμβάνονται στον νόμο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό Κώστας Βλάσης. «Απομένει να δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει υπευθυνότητα ή αν θα υπαναχωρήσει κόντρα σε όσα δήλωσε η κ. Τζάκρη», προσθέτει.


ΣΥΡΙΖΑ: Το πυροτέχνημα του κ. Βορίδη και η αλήθεια – Καταθέτει τροπολογία
“Το πυροτέχνημα του υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς”, αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης. “Τα γεγονότα όμως μιλούν από μόνα τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων”, τονίζουν, επισημαίνοντας ότι “η πρόταση αναθεώρησής μας του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτ用.
Όπως αναφέρουν, “η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές”. “Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κ. Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού”, προσθέτουν.
Συνεχίζοντας, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι “ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019”. “Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων”, σχολιάζουν και αναφέρουν ότι “για να φανεί όμως ακόμη πιο καθαρά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού”, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει τροπολογία που επαναλαμβάνει την αρχική πρόταση του, όπως σημειώνουν.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία έχει ως εξής:
“1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες: α) Ευρώπης, β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και δ) Υπολοίπων χωρών. Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.
2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.
3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται». Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία”. “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη” καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Η απάντηση Βορίδη: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται
“Είναι εντυπωσιακό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, παίζοντας μαζί τους παιχνίδια εντυπώσεων” τόνισεο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απαντώντας στην κοινή δήλωση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το θέμα της διευκόλυνσης των απόδημων Ελλήνων εκλογέων να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.
Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης απαντά: “Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμερα προτείνει 4 έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό. Προφανώς, θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κ. Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζάκρη όπως αυτή εκφράστηκε στον “ Εθνικό Κήρυκα”. Προτείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί επιτέλους και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας.
Είναι πλέον προφανές ότι ένα είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων: ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή όπου και θα κληθούν να τοποθετηθούν ενώπιον των Ελλήνων του Εξωτερικού”, καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών.


ΚΙΝΑΛ: Να αρθούν άμεσα οι περιορισμοί
Το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει δικαιωμένο για τη θέση του να αρθούν οι περιορισμοί που μπήκαν για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Αποδήμων, όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι “με καθυστέρηση η κυβέρνηση έρχεται επιτέλους στις θέσεις μας, και σπεύδει να φέρει προς ψήφιση νέο νόμο που καταργεί τους “κόφτες”, οι οποίοι αποκλείουν μεγάλη μερίδα Ελλήνων Αποδήμων σε σχέση με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από την χώρα διαμονής τους» και προσθέτει ότι «οι πραγματικοί λόγοι που επιβάλλουν την άρση των περιορισμών δεν είναι βέβαια η δημοκρατική της ευαισθησία”.
“Είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους Αποδήμους που δυσκολεύονται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετές εβδομάδες” τονίζει το ΚΙΝΑΛ΄. Αναφέρει ακόμη ότι “η αγωνία της κυβέρνησης μήπως οδηγηθεί σε φιάσκο η όλη διαδικασία την υποχρεώνει να αλλάξει ρότα» και επισημαίνει «Εμείς παραμένουμε σταθεροί, στις ιδέες, στις αξίες και στις αρχές μας που εκφράζουμε διαχρονικά”.
“Προτείναμε πριν ψηφιστεί ο Νόμος – και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε -, ότι η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών. Περιορισμοί που είναι προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων. Είναι ώρα το Σ/Ν να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους” καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

ΚΚΕ: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια
“Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τα κριτήρια που αυτό έθετε ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία πριν ενάμιση χρόνο, αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη και στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδης, με συνεντεύξεις τους, ανοίγουν θέμα κατάργησης αυτών των κριτηρίων.
Ουσιαστικά η κα Τζάκρη εξελίσσεται σε “λαγό” της ΝΔ και ευρύτερων σχεδιασμών και προκαλεί μια συζήτηση για να αμφισβητηθεί και να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη Βουλή. Αν δεν υπάρχει άλλου τύπου συνεννόηση ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων τους, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη… “, τονίζει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του.
“Να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία προφανώς του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα” προσθέτει το ΚΚΕ.

Βαρουφάκης: Mόνο εμείς καταψηφίσαμε τον αισχρό νόμο
Με αφορμή την αντιπαράθεση κυβέρνησης -αντιπολίτευσης για την ψήφο των αποδήμων, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε δήλωσή του υπενθυμίζει ότι: “Μόνο το ΜέΡΑ25 καταψηφίσαμε τον αισχρό νόμο για την μη ψήφο των αποδήμων. Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν νοιάζονταν για τους απόδημους, αλλά για την εκμετάλλευσή τους. Αν τους σέβονταν θα δημιουργούσαν εκλογικές περιφέρειες αποδήμων – όπως πρότεινα στις 29/9/19”.




Η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα εξέδωσε και η Ελληνική Λύση. “Όταν η κυβέρνηση παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ είχε επισημάνει με σαφήνεια τα κυβερνητικά λάθη εντός του νομοσχεδίου. Τότε μας έλεγαν πως «εμείς κάνουμε λάθος». Σήμερα λοιπόν, επιχειρούν να διορθώσουν το λάθος που εμείς τους είχαμε επισημάνει, αλλά εξακολουθούν να μην παραδέχονται τα λάθη τους. Ο ορισμός της αλαζονείας! Σταθερή και αταλάντευτη θέση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ είναι ότι οι Έλληνες της διασποράς πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου και αν βρίσκονται” αναφέρει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Πηγή:enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.