Quantcast
Πόρους 1,5 δισ. ευρώ θα δικεδικήσει η Περιφέρεια Κρήτης - enikonomia.gr
share

Πόρους 1,5 δισ. ευρώ θα δικεδικήσει η Περιφέρεια Κρήτης

δημοσιεύτηκε:

Την διεκδίκηση πόρων ύψους 1.5 δις ευρώ για έργα στην Κρήτη την νέα Προγραμματική Περίοδο την επόμενη πενταετία θα επιδιώξει η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιώντας ένα αναπτυξιακό σχέδιο σε συνεργασία με δήμους και υπηρεσίες που θα φέρουν απασχόληση, και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού. Αυτό τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη (23/12) στο Ηράκλειο.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας έχει ως εξής:

Την διεκδίκηση πόρων ύψους 1.5 δις ευρώ για έργα στην Κρήτη την νέα Προγραμματική Περίοδο την επόμενη πενταετία θα επιδιώξει η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιώντας ένα αναπτυξιακό σχέδιο σε συνεργασία με δήμους και υπηρεσίες που θα φέρουν απασχόληση, και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού. Αυτό τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Παρουσίαση νέων προσκλήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020» που οργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης με την διαχειριστική αρχή στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο ΠΕΠ Κρήτης που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2015 επεσήμανε ότι «κλείνουμε με επιτυχία το Πρόγραμμα της περιόδου 2007-2013 με ένα προϋπολογισμό 480 εκ. ευρώ και την εκτέλεση 500 έργων σε όλο το νησί. Ξεκινούμε με αισιοδοξία την νέα Περίοδο που υπάρχουν πόροι από το Περιφερειακό Πρόγραμμα 460 εκ. ευρώ αλλά ο στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε πόρους 1,5 δις ευρώ για την Κρήτη για τα επόμενα πέντε χρόνια»

Παράλληλα ο Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, την Διαχειριστική Αρχή αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς που υλοποίησαν το σημαντικό αυτό πρόγραμμα. «Επίσης ζητάμε την συνεργασία, βοήθεια των δημάρχων για την νέα Προγραμματική Περίοδο που αλλάζει «φιλοσοφία» υλοποίησης. Μόνο με την συνεργασία όλων μας μπορούμε να πετυχαίνουμε το στόχο που θα δώσει την ανάπτυξη, την απασχόληση την κοινωνική συνοχή, την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Το φετινό χρόνο κλείνουμε με πληρωμές 100 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ποσό αν αναλογιστούμε για πόσο χρονικό διάστημα δεν γίνονταν πληρωμές, είχαν σταματήσει πολλοί ανάδοχοι να δουλεύουν όμως με την πίεση , την δική μας παρότρυνση ότι τα χρήματα θα δοθούν και με την διαβεβαίωση του Υπουργού κ. Σταθάκη η κατάσταση ομαλοποιήθηκε».

Για την υλοποίηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «οι μελέτες πρέπει να είναι ποιοτικές, χρειάζονται έργα που θα δίνουν απασχόληση. Επίσης η νέα Περίοδος θα μας βρει νε έχουμε επενδύσει στο οδικό δίκτυο της Κρήτης με δημοπρατήσεις έργων το 2016 πάνω από 100 εκ. ευρώ που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια, ενώ ολοκληρώνουμε όλους τους βιολογικούς και δίκτυα αποχέτευσης, προχωρούμε παρεμβάσεις σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, στην υγεία κ.α.».

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος Κρήτης 2014-2020 Μαρία Κασωτάκη ανέφερε ότι «η απερχόμενη Προγραμματική Περίοδος κλείνει με απόλυτη επιτυχία διότι το πρόγραμμα μας ολοκλήρωσε σχεδόν το σύνολο των έργων παρά τα προβλήματα, τις δυσκολίες τα έργα μας βρίσκονται σε πάρα πολύ καλή πρόοδο και έτσι δεν θα επιβαρυνθεί η εθνική οικονομία με υπόλοιπα, και θα έχουμε ολοκληρώσει μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση στην Κρήτη» και πρόσθεσε: «Η καινούργια περίοδος ξεκινάει με τις πρώτες προσκλήσεις τις οποίες εκδώσαμε, είναι ένα πρόγραμμα που διαφοροποιείται από το παρελθόν. Δίνει έμφαση όπως έχουμε πει στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία, και στους κοινωνικούς τομείς λόγω και της χρηματοδότησης που έχουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σήμερα ενημερώνουμε τους φορείς προκειμένου να υποβάλλουν έγκαιρα ποιοτικές και σωστές προτάσεις. Γιατί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα χαρακτηρίζει τη νέα Προγραμματική Περίοδο».

Στην ημερίδα συμμετείχαν Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, δήμαρχοι, εκπρόσωποι δημάρχων, στελέχη υπηρεσιών, και είχαν προσκληθεί όλοι οι φορείς που έχουν την αρμοδιότητα να σχεδιάσουν και να υποβάλλουν προτάσεις για να τις υλοποιήσουν στη συνέχεια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.