Quantcast
Πού το πάει ο Ερντογάν: Τι κρύβεται πίσω από το παραλήρημα και την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη - enikonomia.gr
share

Πού το πάει ο Ερντογάν: Τι κρύβεται πίσω από το παραλήρημα και την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

δημοσιεύτηκε:

«Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης». Με αυτή τη δήλωση, που αποτελεί και την πλέον σφοδρή επίθεση εναντίον του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε και τυπικά τέλος στο «μορατόριουμ» για ηρεμία που είχε συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη.

Τι κρύβεται όμως, πίσω από την επίθεση Ερντογάν; Η κίνησή του εάν δεν αποτελεί μία προσπάθεια να προσθέσει στα διαπραγματευτικά χαρτιά του και την επανέναρξη διαλόγου, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες και σενάρια και για ένα «θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανάλογα με το πώς θα επιδιώξει η Τουρκία να ανοίξει τη βεντάλια των προκλήσεων, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Προσφυγικό, παραβιάσεις και υπερπτήσεις, αλλά και η πιθανότητα αποστολής ενός τουρκικού ερευνητικού είναι στο τραπέζι, καθώς και προσπάθεια νέων τετελεσμένων στο Κυπριακό.

Με τον Τούρκο Πρόεδρο να δείχνει έντονα τον εκνευρισμό του για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματά του. Ένα ταξίδι στο οποίο έγιναν λεπτομερείς αναφορές στην τουρκική παραβατικότητα, στο σύνολό της αλλά και στο αφήγημα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», με την Αθήνα να υπογραμμίζει ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που αυτή κρίνεται απαραίτητη.

 

Την ίδια στιγμή η ελληνική διπλωματία προτάσσει την προσήλωσή της στην ενότητα τόσο της Συμμαχίας όσο και της Ε.Ε. απέναντι σε κάθε πολιτική αναθεωρητισμού, επιμένοντας στη διεθνή νομιμότητα.

Με την Τουρκία να έχει μπει σε ένα επικίνδυνο και σκληρό διπλωματικό παζάρι με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παίζοντας ακόμη και με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, μέσω της άρνησης ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας, ο Ερντογάν βάζει στη διαπραγμάτευση και τα ελληνοτουρκικά. Ανεβάζει τους τόνους επιδιώκοντας κέρδη στο πλαίσιο του εκβιασμού, θέλοντας να δείξει παράλληλα και την ισχύ της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης, ενόψει και των εκλογών του 2023, σε ένα παιχνίδι χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι πολύ εκνευρισμένος για την παρουσίαση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στις ΗΠΑ του επεκτατικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και λεπτομερειών σχετικά με τις παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας/ FIR Αθηνών.

Σχετικά με τους αεροπορικούς εξοπλισμούς της Άγκυρας, ο Ερντογάν, εμφανέστατα ενοχλημένος «περί του να μη δοθεί πράσινο φως από το Κογκρέσο για τις πωλήσεις αεροσκαφών και επιμέρους συστημάτων αναβάθμισης», υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν μόνες τους για την πώληση F-16 στην Τουρκία, δεν θα συμβουλευτούν τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.