Quantcast
Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Αθήνα και θεσμοί - enikonomia.gr
share

Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Αθήνα και θεσμοί

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Συνεχίζεται από νωρίς σήμερα η μάχη του μνημονίου των φόρων των 7,9 δις ευρώ που προτείνει η Κυβέρνηση με το μνημόνιο των περικοπών με περίπου ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που προτείνουν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ για να μπορέσει να υπογράψει την συμφωνία.

Από τις έξι σήμερα το πρωί συνεδριάζουν τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και από την άλλη μεριά η ελληνική πλευρά προκειμένου να βάλουν τις δύο προτάσεις την μια δίπλα στην άλλη και να πείσουν οι μεν τους δε ότι έχουν δίκιο.

Στις εννέα το πρωί ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα συνατηθεί και πάλι με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ την εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ κ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι επιχειρώντας να βρούν μια πολιτική βάση για συμφωνία.

Στις 2 η ώρα Ελλάδας θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup με στόχο να φτάσει σε μια τενχική συμφωνία για την Ελλάδα με τα δεδομένα που θα υπάρχουν μέχρι εκείνη τη ώρα από τα τεχνικά κλιμάκια.

Το σκηνικό άλλαξε η χθεσινή αναθεωρημένη πρόταση των δανειστών η οποία ανέτρεπε την φιλοσοφία της ελληνικής πρότασης μεταφέροντας το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής από τα φορολογικά μέτρα στο εισόδημα και την εργασία συνολικού ύψους ύψους 7 δις για την διετία 2015 -2016 στις περικοπές συντάξεων και φορολογικών δαπανών με εξαίρεση τον ΦΠΑ όπου ζητούν περισσότερα έσοδα κατά 700 εκ ευρώ για φέτος και το επόμενο χρόνο ειδικότερα.

Οι δανειστές συμφωνούν με το καθεστώς των τριών συντελεστών του ΦΠΑ (6% 13% και 13%) αλλά ζητούν πρόσθετα έσοδα 2,7 δις δια την διετία από τα οποία τα 900 εκ ευρώ για φέτος και 1,85 δις ευρώ ευρώ για το 2016 Η Κυβέρνηση δεσμεύεται για πρόσθετα έσοδα 2,04 εκ ευρώ από τα οποία 680 εκ ευρώ για φέτος και 1,36 δις ευρώ για το 2016.

Η πρόταση των δανειστών απαιτεί και αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση 23% με ονομαστικό στόχο εσόδων από 250 έως και 300 εκ ευρώ.

Ζητούν επίσης ζητούν ΦΠΑ 13% μόνον για να τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και 23% όλα τα υπόλοιπα.

Η κυβέρνηση αντιθέτως θέλει να κάνει διάκριση σε «βασικά» και «μη βασικά», που θα τα ορίσει η ίδια.

Με βάση την πρόταση των δανειστών, στο 13% θα μείνει μόνον το νωπό κρέας, τα χύμα όσπρια και τα νωπά λαχανικά.

Όλα τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα θα μεταφερθούν στο 23%, δηλαδή και το λάδι και το γάλα ακόμα.

Οι δανειστές στα νησιά: σε αυτό συμφωνούν και τα δύο μέρη, που προτείνουν κατάργηση της έκπτωσης 30% που ισχύει για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου με σ στόχο πρόσθετα έσοδα 350 εκατ. ευρώ το χρόνο Δεν δέχονται επίσης και τις φοροαπαλλαγές που προτείνει η ελληνική πλευρά για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου.

Προτείνουν επίσης μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ ευρώ αντι 200 εκ ευρώ που προτείνει η Κυβέρνηση ζητώντας να επανεξεταστούν τα μισθολόγια αλλά και αριθμός των στρατιωτικών μονίμων και κληρωτών.

Στην εισφορά Αλληλεγγύης:, η πρόταση των δανειστών ζητά αύξησή της (με κατάργηση της έκπτωσης του 30%) όχι μόνον για τους φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους με εισόδημα από 12.000-30.000 ευρώ, που είναι και πολλαπλάσιοι στον αριθμό.

Ζητούν επίσης την κατάργηση φοροαπαλλαγών για αγρότες: Το ΔΝΤ ζητά να φορολογούνται χωρίς καμία έκπτωση τα αγροτικά καύσιμα και οι επιδοτήσεις.

Απορρίπτουν την έκτακτη εισφορά του 12% για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ και αντιπροτείνουν αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρίες. Επιπλέον ζητά και αύξηση της προκαταβολής από το 80% στο 100% για τις Ανώνυμες Εταιρίες.

Στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις οι δανειστές ζητούν αύξηση από το 26% στο 28% και όχι στο 29% που θέλει η Κυβέρνηση.

 

Συντάξεις εισφορές

Στο κρίσιμο θέμα του ασφαλιστικού οι θεσμοί ζητούν παρεμβάσεις εδώ και τώρα . Ειδικότερα ζητούν:

1. Την κατάργηση πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιουλίου και σταδιακά έως το 2022 αντί από 1ης Οκτωβρίου και έως το 2015 που πρότεινε η κυβέρνηση.

2. Να μην εξαιρούνται από σύνταξη στα 67 (ή μειωμένη στα 62) όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, παρά μόνον οι εργαζόμενοι με βαρέα και οι γονείς παιδιών με αναπηρίες.

3. Την κατάργηση του ΕΚΑΣ και αντικατάσταση του στα τέλη του 2017 από το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα. Από τα περίπου 750 εκατ. ευρώ που κοστίζει στον κρατικό πρϋπολογισμό το ΕΚΑΣ, τουλάχιστον τα 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει (σύμφωνα με παλαιότερη πρόταση των δανειστών) να διατεθούν για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αυτό σημαίνει πως θα εξοικονομούνται ετησίως περίπου 200 εκατ. ευρώ.

4. Η παρακράτηση εισφοράς «υπέρ Υγείας» στις συντάξεις να αυξηθεί από το 4% στο 6% αντί 5% που πρότεινε η κυβέρνηση η οποία απέσυρε το συγκεκριμένο μέτρο και για τις κύριες και για τις επικουρικές συντάξεις.

5. Την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων που θα καλύψουν το κόστος για τις αποφάσεις που ακυρώνουν την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.

6. Την διατήρηση της μείωσης των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, αντί αύξησής τους που πρότεινε η κυβέρνηση.

7. Ζητούν νομοθεσία μέχρι και το Νοέμβριο για την ταχύτερη σύγκλιση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παροχές των ταμείων.

8. Στο μόνο που συμφωνούν δανειστές και Κυβέρνηση είναι την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ.

Πάντως η Κυβέρνηση διαμήνυσε χθες αργά το βράδυ μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλείς των θεσμών ότι η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.