Quantcast
Πρεμιέρα με καθυστερήσεις για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Πρεμιέρα με καθυστερήσεις για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Καθυστερήσεις με το… καλημέρα τόσο σε θεσμικά θέματα όσο και σε αποκρατικοποιήσεις εντοπίστηκαν κατά την συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τον Επίτροπο, αρμόδιο για οικονομικά θέματα κ. Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και στην βραδινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup.

Κατά την συνάντηση του Επιτρόπου, αρμόδιου για Οικονομικές υποθέσεις κ. Πιέρ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη, άνοιξε η αυλαία της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης. Ωστόσο το σενάριο παρέμεινε το ίδιο αφού ακόμη και κυβερνητικοί κύκλοι μιλούσαν χθες για την ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Κοινοτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η πρώτη ενημέρωση που έκαναν οι Έλληνες υπουργοί έδειξε μια κάποια πρόοδο σε κάποια από τα θέματα αλλά και καθυστέρηση στην πλειοψηφία των προπαιτούμενων της επόμενης δόσης που δεν ξέρει κανείς αν μπορεί να αναπληρωθεί μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα στα ολοκληρωμένα μέτρα περιλαμβάνονται η κατάργηση των ελάχιστων εισφορών που ισχύουν για τα τουριστικά καταλύματα και όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.

Από το ασφαλιστικό θα πρέπει ακόμη να γίνει αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

Στα θεσμικά θέματα σε καθυστέρηση βρίσκονται:

1. Η αναθεώρηση -και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και του ΤΧΣ . Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει αλλά δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

2. Η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κ.λπ.). Η σχετική νομοθεσία αναμένεται.



3. Η τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και σε αυτό το θέμα η σχετική νομοθεσία αναμένεται.

4. Η διαδικασία πώλησης του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή . Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει ολοκληρώσει την αποκόλληση της εταιρίας από την ΔΕΗ και είναι έτοιμο να ξεκινήσει το διαγωνισμό ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τον Οκτώβριο. Το όλο θέμα καθυστερεί.

5. Η οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Από πλευράς των θεσμών έχουν ήδη προταθεί δύο μέλη (ένας Ισπανός και ένας Γάλλος) αλλά υπάρχει εκκρεμότητα με τις υποψηφιότητες που προτείνει η Ελληνική πλευρά αφού για κάποια άτομα δεν υπάρχει η αποδοχή των θεσμών.

6. Η παροχή πόρων (και προσλήψεων) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων. Έχουν γίνει κινήσεις για την αλλαγή της διοικητικής δομής της ΓΓΔΕ αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις για την οργανική σύνθεση της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και φυσικά δεν έχει αποφασιστεί η διάθεση πόρων η οποία πρέπει να περικοπούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών.

7. Η επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων. Θα πρέπει να προηγηθεί η νέα διοικητική δομή . Και αυτό το θέμα καθυστερεί καθώς δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η νέα διοικητική δομή για την ανεξάρτητη ΓΓΔΕ.

8. Η εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ τού management για τροποποίηση των τιμολογίων. Ούτε και αυτό το μέτρο έχει προχωρήσει.

Αποκρατικοποιήσεις

Και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει από τις αρχές του καλοκαιριού που ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση.

Στον τομέα αυτό σε καθυστέρηση βρίσκονται:

1. Η σύσταση και λειτουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ) και η μεταφορά στην νέα εταιρία που θα αποτελέσει παρακλάδι του υπερταμείου. Η σύσταση της εταιρίας είναι ακόμη στα χαρτιά ενώ η μεταφορά των συγκοινωνιακών φορέων του Λεκανοπεδίου της Αττικής αντιμετωπίζει ακόμη αντιδράσεις.

2. Έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό μέσα στον Ιούνιο. Οι διαδικασίες για την σύνταξη της τελικής σύμβαση έχουν προχωρήσει αλλά η σύμβαση δεν αναμένεται να εγκριθεί από την Βουλή πριν από τον Οκτώβριο.

3 .Νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Υπήρξαν κάποια άρθρα στα νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα της πρώτης δόσης , αλλά χρειάζεται δευτερεύουσα νομοθεσία.

4. Η σύμβαση παραχώρησης της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού για 35 χρόνια η οποία θα έπρεπε να ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στον Ιούλιο. Και αυτό το project είναι στην φάση της προετοιμασίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.