Quantcast
Προ των πυλών του ΕΤΕΑ άλλα εννιά επικουρικά - enikonomia.gr
share

Προ των πυλών του ΕΤΕΑ άλλα εννιά επικουρικά

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Άλλα εννέα επικουρικά ταμεία θα κληθούν να προχωρήσουν στην περικοπή συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2015 λόγω της εφαρμογής του συντελεστή βιωσιμότητας με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις.

 

Ποια ταμεία αφορά η εγκύκλιος

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία επισημαίνει ότι τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να τηρούν ατομική μερίδα για κάθε ασφαλισμένο και να επανεξετάζουν το ύψος των συντάξεων στην αρχή κάθε έτους.

Οι φορείς, έχουν την δυνατότητα να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία χωρίς την κρατική στήριξη ή από την 1η Ιουλίου του 2015 θα ενταχθούν υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Πρόκειται για τα ταμεία και τους κλάδους Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αρτοποιών, Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, Τεχνικών Τύπου και Ναυτικών.

 

Αναπροσαρμογή συντάξεων
Όπως ορίζει ο νόμος οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο τους θα τηρούνται σε ατομικές μερίδες ενώ η σύνταξη θα αναπροσαρμόζεται με βάση:

α) τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας,

β) το πλασματικό ποσοστό επιστροφής για το ποσό των συσσωρευμένων εισφορών που προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων,

γ) την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό του φορέα

δ) τον συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την προϋπόθεση την μη ύπαρξη ελλείμματος σε αυτό και το επόμενο έτος, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Η ευθύνη να διασφαλιστεί ετησίως μηδενικό έλλειμμα  ανήκει στο ΔΣ του ταμείου. Σε περίπτωση μη εφαρμογής το Δ.Σ. παύεται αυτοδικαίως εντός προθεσμίας επτά ημερών από την έναρξη κάθε έτους εφαρμογής.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.