Quantcast
Πρόντι: Το ελληνικό χρέος θα πληρωθεί μόνο με ανάπτυξη - enikonomia.gr
share

Πρόντι: Το ελληνικό χρέος θα πληρωθεί μόνο με ανάπτυξη

δημοσιεύτηκε:

Ενδιαφέρον και μερική αποδοχή για τις ελληνικές θέσεις φαίνεται να εκφράζει και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τον Πρόντι «η ιστορία μας διδάσκει ότι δεν έχει νόημα να θέτει κανείς μη ρεαλιστικούς στόχους για την απομείωση του χρέους.

Είναι πολύ πιο λογικό να συμφωνεί έναν εφικτό στόχο και να παρακολουθεί σταδιακά και σχολαστικά την υλοποίησή του.

Αυτό έγινε με τη Γερμανία μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Δεν μπορεί βέβαια να γίνει άμεση σύγκριση της Ελλάδας με τη Γερμανία, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν πολιτικά σοφό να διαγραφεί μεγάλο μέρος του γερμανικού χρέους κατά τη συμφωνία του Λονδίνου το 1953».

Στην ερώτηση, εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να λάβει νέα κονδύλια χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι «θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι» για τα χρήματα αυτά, οι οποίοι όμως θα πρέπει «να κινούνται σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο».

Ενώ σε ερώτηση, εάν ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, ο Ρομάνο Πρόντι αποδίδει ευθύνες: «Δεν θα μιλούσα για λάθος. Αλλά ήταν μοιραίο το γεγονός ότι δεν υπήρξε έλεγχος του προϋπολογισμού.

Υπήρχε έλεγχος πριν, αλλά όχι μετά από την ένταξη στο ευρώ. Έτσι ήθελαν να γίνει η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Το 2003, ως πρόεδρος της Κομισιόν, είχα ζητήσει να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών αμέσως μετά την προσχώρηση στο ευρώ.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που ο Σρέντερ και ο Σιράκ μου είπαν “να σιωπήσω”, αυτό έγινε στη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας».

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.