Quantcast
Προσκλητήριο σε ρωσικές εταιρείες για κοινές επενδύσεις στην ενέργεια - enikonomia.gr
share

Προσκλητήριο σε ρωσικές εταιρείες για κοινές επενδύσεις στην ενέργεια

δημοσιεύτηκε:

Πρόσκληση σε ρωσικές εταιρίες για κοινές επενδύσεις στις χώρες των Βαλκανίων απηύθυνε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης κατά την ομιλία του στο Ελληνο-Ρωσικό Συνέδριο για την Ενέργεια, ενώ από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι με στήριξη και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και την εμπλοκή περισσότερων ευρωπαϊκών εταιριών θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση του αγωγού αερίου Turkish Stream στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Το πρώτο σκέλος του Turkish Stream, αυτό που συνδέει απ’ ευθείας τη Ρωσία με την Τουρκία με αποκλειστικό προορισμό την τροφοδοσία της γειτονικής χώρας με ρωσικό αέριο, βρίσκεται σε προχωρημένο αδειοδοτικό στάδιο και η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2017.

Το δεύτερο σκέλος όμως, που αφορά στην επέκτασή του στην Ελλάδα με προοπτική να συνδεθεί με την Ιταλία, εξακολουθεί, σύμφωνα με την Ημερησία, να συναντά την αντίθεση της ΕΕ και της Ουάσινγκτον, ενώ οι Ρώσοι, που δεν θέλουν να επαναλειφθεί η ιστορία του πρότζεκτ South Stream, το οποίο ματαιώθηκε λόγω των εμποδίων που ύψωσε η ΕΕ, έχουν δηλώσει πως μόνον όταν οι Βρυξέλλες δώσουν εγγυήσεις για τον αγωγό, τότε θα προχωρήσει το έργο.

Το ρωσικό φυσικό αέριο

«Πρόσφατα ξεκινήσαμε να μιλάμε και πάλι για το ζήτημα της όδευσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που πιστεύουμε ότι μπορεί να υπηρετήσει τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα των τιμών » τόνισε ο υπουργός κ. Σκουρλέτης στην ομιλία του. «Μετά το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν τον περασμένο Φεβρουάριο η ΔΕΠΑ, με την ιταλική Edison και τη Gazprom, τώρα αναζητούμε λύση προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών και των οδεύσεων. Μένει να επεκταθεί αυτή η συζήτηση και σε άλλα κράτη-μέλη » πρόσθεσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας στο περιθώριο του συνεδρίου ότι το έργο χρειάζεται τόσο την πολιτική στήριξη 4-5 ευρωπαϊκών χωρών όσο και 4-5 ευρωπαικών εταιριών.

Εξάλλου, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε πολύ δημιουργική τη στάση της ρωσικής κυβέρνησης που θέλει το ευρωπαϊκό σκέλος του αγωγού να εναρμονίζεται πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ θα αυξηθούν, τονίζοντας ότι τώρα είναι η στιγμή της διαμόρφωσης των νέων σχεδίων που θα απαντούν εγκαίρως και αποτελεσματικά στις μελλοντικές ανάγκες. Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ηλεκτρισμός

Στη στρατηγική της ΔΕΗ που περιλαμβάνει επέκταση σε νέες αγορές και συνεργασίες με ξένες εταιρίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης, απευθύνοντας πρόσκληση συνεργασίας σε ρωσικές εταιρίες για joint ventures στα Βαλκάνια.

«’Εχουμε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουμε στην ολοκλήρωση της αγοράς των Βαλκανίων ως βασικός συμμετέχων σε αυτήν» τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, υπογραμμίζοντας το πλούσιο υδροδυναμικό υλικό της περιοχής, τον λιγνίτη αλλά και τις δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και ΑΠΕ «Θα αναπτύξουμε την παρουσία μας στις χώρες αυτές σε όλους τους τομείς. Αναζητούμε συνεργασίες με τοπικές, ελληνικές αλλά και ρωσικές εταιρίες. Θα ήταν χαρά μας να αναπτύξουμε συνεργασίες σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις» τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ

Παράλληλα αναφέρθηκε στα σχέδια της ΔΕΗ για επέκταση στη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Τουρκία, το Ιράν και την Αίγυπτο. Είπε ότι στην εσωτερική αγορά, οι επενδύσεις τόσο στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, όσο και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων όσο και στις ΑΠΕ θα προχωρήσουν σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της συνεργασίας της ΔΕΗ με τον κινεζικό όμιλο CMEC για το πρότζεκτ Μελίτη, την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα και δήλωσε ότι η ΔΕΗ επιδιώκει να έχει ισχυρή παρουσία στις επενδύσεις στα δίκτυα διανομής για την μετατροπή τους σε «έξυπνα» και στα δίκτυα μεταφοράς, εν όψει του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, μέχρι σήμερα 100% θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΗ.

Νέα παράταση για τον αγωγό IGB

Nέα παράταση ενός μηνός έλαβε η διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό αερίου, IGB. Η νέα προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου.

Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η παράταση δόθηκε μετά από αίτημα των εταιρειών που συμμετείχαν στην πρώτη φάση της διαδικασίας του market test, των μη δεσμευτικών προσφορών. Οι συνεχείς παρατάσεις δείχνουν τη δυσκολία εύρεσης αγοραστών για το αέριο που θα μεταφέρει ο αγωγός, καθώς το μάρκετ τεστ- διαδικασία υποχρεωτική από την ΕΕ προκειμένου το έργο να λάβει το ok ? απαιτεί από τις εταιρείες να υποβάλουν οριστικές προσφορές δέσμευσης χωρητικότητας.

Θετική στάση

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε πολύ δημιουργική τη στάση της ρωσικής κυβέρνησης που θέλει το ευρωπαϊκό σκέλος του Turkish Stream να εναρμονίζεται πλήρως με τους κανόνες της Ε.Ε. προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.