Quantcast
Προσλήψεις χωρίς πιστώσεις, μέσω παράτασης συμβάσεων - enikonomia.gr
share

Προσλήψεις χωρίς πιστώσεις, μέσω παράτασης συμβάσεων

δημοσιεύτηκε:

Nομοτεχνικές βελτιώσεις με άρωμα πελατειακών τακτοποιήσεων πρότεινε την τελευταία στιγμή χθες σε συζήτηση υπό ψήφιση νομοσχεδίου στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Πρόκειται για επιπλέον αλλαγές σε τροπολογία (άρθρο 16) –η οποία έχει ενταχθεί στο σχέδιο νόμου «Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις»– για τους συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας των δημοσίων κτιρίων και των κτιρίων των ΟΤΑ.

Με την τροπολογία προβλέπεται η παράταση για έναν ακόμη χρόνο των συμβάσεων που λήγουν στο τέλος του 2016, αλλά και εκείνων που έχουν λήξει προ τριμήνου.

Οι συμβάσεις αυτές, που έχουν προκύψει επίσης από παράταση με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, παρατείνονται με τη συγκεκριμένη τροπολογία εκ νέου αυτοδικαίως μέχρι και το τέλος του 2017. Συμπεριλαμβάνονται συμβασιούχοι οι οποίοι προσλήφθηκαν με δίμηνες συμβάσεις το 2015, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι προσλήφθηκαν το 2016 εφόσον για αυτούς το ΣτΕ έχει «παγώσει» τη διαδικασία.

Ο αναπληρωτής υπουργός χθες εισηγήθηκε επιπλέον αλλαγές, οι οποίες μάλιστα ενδέχεται να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος. Πρότεινε να διαγραφεί από την τροπολογία ειδικά για τους ΟΤΑ η φράση «λαμβανομένων υπόψη των εγγεγραμμένων διαθέσιμων πιστώσεων στους οικείους προϋπολογισμούς», καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Βερναρδάκης, οι δήμοι «δεν έχουν εγγεγραμμένες πιστώσεις για αυτήν τη δουλειά στους προϋπολογισμούς τους».

Υπενθυμίζεται ότι η καθαριότητα στους δήμους πληρώνεται κανονικά από τα ανταποδοτικά (δημοτικά) τέλη και γι’ αυτό θεωρούνται δαπάνες ουδέτερες δημοσιονομικά.

Με τη διαγραφή της συγκεκριμένης φράσης, όμως, οι δήμοι «υποχρεωτικά» θα παρατείνουν όλες τις συμβάσεις ακόμη και αν το κόστος υπερβαίνει τις προϋπολογισμένες δαπάνες. Οπως είναι φυσικό, «κανένας τοπικός άρχοντας δεν θα αναλάβει το κόστος της σύγκρουσης με τους εργαζομένους, εφόσον μπορεί να ξοδέψει», ανέφερε χθες στέλεχος της αυτοδιοίκησης στην Καθημερινή.

Ο κ. Βερναρδάκης, στην ίδια γραμμή της προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων, μόλις στα τέλη Αυγούστου σε νομοσχέδιο με τον τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων δημοσίων υπαλλήλων, προσωπικού ΟΤΑ και νομικών προσώπων» (το οποίο δεν έχει ψηφιστεί) προέβλεπε ότι, εφόσον υπάρχουν πρωτόδικες αποφάσεις που επιβάλλουν να παραμείνει ή να επανέλθει ένας δημοτικός υπάλληλος στην υπηρεσία του, ο δήμος μπορεί να παραιτηθεί από την προσφυγή εναντίον αυτών των αποφάσεων.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι δήμοι έπρεπε να συνεχίσουν την άσκηση περαιτέρω ένδικων μέσων. Εφόσον πολλοί συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου μετά τη λήξη της σύμβασής τους καταφεύγουν στο δικαστήριο, διεκδικώντας την παραμονή τους στον δήμο, η συγκεκριμένη διάταξη ισοδυναμεί με… μονιμοποίηση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.