Quantcast
Πρόσω ολοταχώς για μνημόνιο ΙΙΙ - enikonomia.gr
share

Πρόσω ολοταχώς για μνημόνιο ΙΙΙ

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Σε ένα τελείως νέο σκηνικό που συνθέτουν η επίσημη χρεοκοπία προς το ΔΝΤ λόγω της πληρωμής της δόσης των 1,55 δις ευρώ για τον Ιούνιο και το άδοξο τέλος του δεύτερου ελληνικού προγράμματος ξεκινά σήμερα η συζήτηση για το τρίτο ελληνικό μνημόνιο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να απεμπλακεί από τις υποχρεώσεις και τα σκληρά μέτρα που εμπεριείχε το κλείσιμο του δευτέρου ελληνικού προγράμματος θυσιάζοντας περίπου 21,7 δις ευρώ που ήταν το υπόλοιπο χρηματοδότησης του δεύτερου ελληνικού προγράμματος με την ΕΕ (12,7 δις ευρώ) και την ΕΚΤ (9 δις ευρώ).

Με χθεσινή επιστολή του του ο Πρωθυπουργός προς τους εκπροσώπους των θεσμών ζητούσε μια μικρή παράταση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος (η οποία απορρίφθηκε), την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο μνημόνιο με συγκεκριμένα μέτρα και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα περίπου 30 δις ευρώ για να καλυφθούν τα τοκοχρεολύσια μέχρι και το 2017.

Προς την κατεύθυνση αυτή έγινε και η χθεσινή τηλεδιάσκεψη από το Μέγαρο Μαξίμου όπου ορίστηκε η συνεδρίαση του Eurogroup για τις 12:30 το μεσημέρι οπότε θα αρχίσει να αναλύεται το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ τόνισε ότι οι νέες προτάσεις της Ελλάδας δεν υποχωρούν σε θέματα όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και η προώθηση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τόνισε πάντως ότι η πρόταση θα συμπληρώνεται και από δράσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους και ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα βγάλει οριστικά την Ελλάδα από την κρίση.

Τόνισε επίσης ότι αν υπάρξει συμφωνία για το πακέτο μέσα στην εβδομάδα η ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έχει προετοιμάσει για την Κυριακή.

Ωστόσο εκτός από την έλλειψη εμπιστοσύνης που αναμένεται να α αντιμετωπίσει από τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών (λόγω της ημιτελούς λήξης του προγράμματος) η Ελλάδα θα πρέπει να ασχοληθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο δεν πληρώθηκε χθες την δόση των 1,55 δις ευρώ.

Επισήμως το Ταμείο μιλά για ληξιπρόθεσμη οφειλή και όχι για χρεοκοπία. Πρακτικά όμως παγώνει μέχρι να εξυπηρετηθεί η δόση το υπόλοιπο ύψους 15,5 δις ευρώ του δανείου της προς την Ελλάδα.

Παράλληλα θα πρέπει να επανακαθοριστεί ο ρόλος του ΔΝΤ στην συζήτηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος που ξεκινά σήμερα.

Δεδομένο είναι ότι μετά την χθεσινή εξέλιξη ότι το Ταμείο δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το δεύτερο πρόγραμμα με την Ελλάδα το οποίο ως γνωστό λήγει τον Μάριο του 2016.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ όπου η Κυβέρνηση έχει κάνει αίτημα για αύξηση του ορίου της χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν εκτός από την αύξηση της χρηματοδότησης η ΕΚΤ θα αποφασίσει να αυξήσει το κούρεμα των ομολόγων που παρέχονται ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες από το 35% που είναι σήμερα στο 50% σφίγγοντας ακόμη περισσότερο την θηλεία της ρευστότητας για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.