Quantcast
Προτάσεις για το νέο αναπτυξιακό νόμο από την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης - enikonomia.gr
share

Προτάσεις για το νέο αναπτυξιακό νόμο από την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης

δημοσιεύτηκε:

Δέσμη προτάσεων για ένα ανανεωμένο και ανταγωνιστικό αναπτυξιακό προφίλ της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο αναπτυξιακό νόμο, κατέθεσε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Παυλίδης.

Σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μετά από πρόσκληση του γενικού γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών επενδύσεων, Λόη Λαμπριανίδη, ο κ. Παυλίδης ζήτησε την άμεση εκκαθάριση του τοπίου για τις μη καταβαλλόμενες επιδοτήσεις του κόστους εργασίας κατά 4% και 12%. Έθεσε ταυτόχρονα ως προτεραιότητες, την επίλυση του προβλήματος της επιβολής μεγάλων προστίμων για την «κατ’ ανάγκη» παραβίαση των όρων ένταξης, (όπως είναι ο αριθμός των απασχολουμένων), του προηγούμενου επενδυτικού νόμου και την βαθειά διασύνδεση και την συνέργεια των νέων επιχειρήσεων με την αναπτυξιακή ταυτότητα της περιφέρειας, τους πόρους της περιοχής και τα ευρήματα της έξυπνης εξειδίκευσης (RIS 3, τουρισμός, προϊόντα αγροδιατροφικού τομέα, μη μεταλλικά ορυκτά, μάρμαρο, ζεόλιθος, κρασί).

Ο κ. Παυλίδης, έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη “για την πραγματική αναβίωση των ΒΙΠΕ μέσα από νέα σχήματα”, καθώς επίσης και την αξιοποίηση των κλειστών βιομηχανοστασίων, των γνωστών “κουφαριών”, με “νέα επενδυτικά σχήματα”. Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται, “η πλήρης απελευθέρωση από νομικά και λοιπά βάρη, η ενίσχυση των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με πτώχευση, ή αναβίωση πτωχευμένων με την θεσμοθέτηση νέων νόμιμων εργαλείων και δυνατοτήτων (εξαγορές, μειώσεις βαρών), καθώς και η μείωση των διαδικασιών και η άρση της πολυπλοκότητας του επενδυτικού περιβάλλοντος”.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης εργασίας, ο κ. Παυλίδης περιέγραψε την αναπτυξιακή ταυτότητα και τις μεγάλες δυνατότητες της ΠΑΜ-Θ, “την αναπτυξιακή υστέρηση και αναδιαρθρωτική αδράνεια των προηγούμενων ετών” και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα μέχρι πρότινος κλειστά ή προβληματικά εξωτερικά σύνορα της χώρας και ταυτοχρόνως της ΑΜ-Θ, σήμερα σχετίζονται με νέας μορφής οικονομικά προβλήματα που πλήττουν την περιφέρεια, όπως είναι η ανταγωνιστική υστέρηση έναντι της Βουλγαρίας.

“Η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ζητά έναν ρεαλιστικό και δίκαιο επενδυτικό – αναπτυξιακό νόμο, που θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιφέρειας και θα συνδέεται με την ταυτότητα της περιφέρειας με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη”, κατέληξε ο κ. Παυλίδης.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.