Quantcast
Πρόταση της Κομισιόν για έρευνα στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου - enikonomia.gr
share

Πρόταση της Κομισιόν για έρευνα στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου

δημοσιεύτηκε:

Το εμπόριο όλο και περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών διεξάγεται μέσω του Διαδικτύου στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, οι διασυνοριακές ηλεκτρονικές πωλήσεις εντός της ΕΕ αυξάνονται με αργό ρυθμό. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα γλωσσικά εμπόδια, τις προτιμήσεις των καταναλωτών και τις διαφορές μεταξύ των νομοθεσιών των κρατών μελών.

Η Επίτροπος Margrethe Vestager, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, ανακοίνωσε την Πέμπτη σε διάσκεψη στο Βερολίνο επικείμενη πρόταση για την έναρξη έρευνας σχετικά με τον ανταγωνισμό στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ορισμένες εταιρείες μπορεί να λαμβάνουν ενδεχομένως μέτρα για τον περιορισμό του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου. Η τομεακή έρευνα θα επικεντρωθεί στη βελτίωση του εντοπισμού των εν λόγω μέτρων και την αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Επιτροπής για τη δημιουργία μιας συνδεδεμένης ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Η Επίτροπος Vestager θα καταθέσει την πρότασή της στην Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες.

Η Επίτροπος Vestager τόνισε τα εξής: «Είναι καιρός να καταργηθούν τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την επίτευξη γνήσιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς στην Ευρώπη. Η προβλεπόμενη τομεακή έρευνα θα βοηθήσει την Επιτροπή να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει τα εμπόδια όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.»

Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι ένθερμοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Το 2014, σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των καταναλωτών της ΕΕ πραγματοποίησε ηλεκτρονικές αγορές. Ωστόσο, μόνο περίπου το 15 % αυτών προέβη σε αγορές μέσω του διαδικτύου από πωλητή εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά διασυνοριακά εμπόδια για το ηλεκτρονικό εμπόριο εντός της ΕΕ.

Για παράδειγμα, τεχνικά εμπόδια, όπως ο γεωγραφικός αποκλεισμός, μπορεί να μην επιτρέπουν την πρόσβαση των καταναλωτών σε ορισμένες ιστοσελίδες βάσει του τόπου διαμονής τους ή των στοιχείων της πιστωτικής τους κάρτας.

Η Επίτροπος Vestager αποφάσισε, ως εκ τούτου, να προτείνει στο Σώμα των Επιτρόπων να δρομολογήσει έρευνα σχετικά με τον ανταγωνισμό στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Επιτροπής για την υλοποίηση ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

Η τομεακή έρευνα θα επικεντρωθεί στα εμπόδια ιδιωτικής φύσεως, και ιδίως τα συμβατικά εμπόδια όσον αφορά το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο ψηφιακού περιεχομένου και αγαθών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας η Επιτροπή προτίθεται να συλλέξει πληροφορίες από μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων σε όλα τα κράτη μέλη.

Οι γνώσεις που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της τομεακής έρευνας θα συμβάλουν όχι μόνο στην εφαρμογή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και στις διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να δρομολογήσει η Επιτροπή για την προώθηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς.Εάν, μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, η Επιτροπή διαπιστώσει συγκεκριμένα προβλήματα ανταγωνισμού, μπορεί να αρχίσει έρευνες για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ όσον αφορά τις περιοριστικές εμπορικές πρακτικές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά (άρθρα 101 και 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΣΛΕΕ).

Η παρούσα ανακοίνωση γίνεται μία ημέρα μετά τη συζήτηση από το Σώμα των Επιτρόπων της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάιο 2015.ΙστορικόΟι έρευνες στον τομέα του ανταγωνισμού είναι έρευνες που μπορεί να διενεργήσει η Επιτροπή όταν έχει ενδείξεις ότι ένας τομέας δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε.

Η Επιτροπή χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που συλλέγει κατά την έρευνα προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα την αγορά από τη σκοπιά της πολιτικής ανταγωνισμού και να εντοπίσει τα προβλήματα που ενδέχεται να περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

Η Επιτροπή έχει διενεργήσει έρευνες ανταγωνισμού σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τα φαρμακευτικά προϊόντα. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.