Quantcast
Πρόταση δυσπιστίας: Τα μηνύματα της σύγκρουσης Μητσοτάκη – Τσίπρα και η επόμενη ημέρα - enikonomia.gr
share

Πρόταση δυσπιστίας: Τα μηνύματα της σύγκρουσης Μητσοτάκη – Τσίπρα και η επόμενη ημέρα

δημοσιεύτηκε:

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης απορρίφθηκε με 156 έναντι 142 ψήφων. Η τριήμερη σύγκρουση και η μετωπική μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα προδιαγράφει ωστόσο την περαιτέρω όξυνση και πόλωση του πολιτικού κλίματος στο περιβάλλον που συνθέτουν η εξελισσόμενη πανδημία και οι δυσμενείς επιπτώσεις της στην αγορά και την απασχόληση, η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση.

Από τη συζήτηση προέκυψαν τρία ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία αποτυπώνουν την τρέχουσα ρευστή πολιτική πραγματικότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

  1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επενδύσει στη σύγκριση, κάτι που έκανε στην ομιλία του αντιπαραβάλλοντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Στόχος μου δεν είναι να συμβάλω στο τοξικό κλίμα που καλλιεργεί ο κ. Τσίπρας» είπε χαρακτηριστικά εστιάζοντας στο «πόσο διαφορετικοί είμαστε» όπως ανέφερε.
  2. Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του θα επιδιώξει η πόλωση να κλιμακωθεί, σε μια προσπάθεια να συντηρήσει τον «δοκιμαζόμενο», σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διπολισμό που θα του εξασφαλίσει ζωτικό πολιτικό χώρο.
  3. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως καταγράφηκε χθες τόσο από τον ίδιο όσο και από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, θα επενδύσει στη φθορά των δύο μονομάχων, επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική που εμφανίζει το κόμμα του και να διαμορφώσει ένα τρικομματικό σκηνικό (Δεν μου αρέσει ούτε το χθες του κ. Τσίπρα ούτε το σήμερα του κ. Μητσοτάκη» είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρουλάκης στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ.

Η επόμενη ημέρα

Μετά την κοινοβουλευτική σύγκρουση, η επόμενη ημέρα και οι εξελίξεις που θα κρίνουν ενδεχομένως και τον εκλογικό ορίζοντα είναι προφανές ότι επηρεάζονται τουλάχιστον από 4 παράγοντες:

  • Την πορεία της πανδημίας, η διάρκεια και η διαχείριση της οποίας θα έχουν καθοριστικό ρόλο για την επιστροφή στην κανονικότητα
  • Την ακρίβεια και την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, που αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη του εισοδήματος με την παράλληλη τόνωση του επενδυτικού κλίματος
  • Τον κίνδυνο να υπάρξει μια νέα κρίση ιδίως το ερχόμενο καλοκαίρι (όπως οι πυρκαγιές) και η διαχείρισή της.
  • Το γενικό κλίμα που διαμορφώνεται και οι τάσεις που θα αποτυπωθούν από τις προσεχείς δημοσκοπήσεις, πρωτίστως εάν οδηγούν σε ένα πολιτικό σκηνικό.

Η πρωτοβουλία Τσίπρα να κάνει χρήση τώρα του κορυφαίου κοινοβουλευτικού όπλου της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ήταν ακόμη ένα λιθαράκι στη στρατηγική της αποδόμησης του κυβερνητικού αφηγήματος στην πορεία προς την εσωκομματική αναμέτρηση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (τον Απρίλιο) και σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της ολικής επαναφοράς που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να παρουσιάζει αντίδοτα σε ανεπάρκειες και λάθη που καταγράφηκαν και στην αντιμετώπιση της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας, παράλληλα με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και της πίεσης στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.