Quantcast
Προβληματισμένοι οι Ελληνες για την ασφάλεια στις e-συναλλαγές - enikonomia.gr
share

Προβληματισμένοι οι Ελληνες για την ασφάλεια στις e-συναλλαγές

δημοσιεύτηκε:

Προβληματισμένοι με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο εμφανίζονται οι Έλληνες σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο

Η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα χρήσης του Διαδικτύου εξακολουθούν να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα στην ΕΕ: ενώ περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της ΕΕ έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο κάθε μέρα (63%), μια σημαντική μειοψηφία (24%) δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν ποτέ το Διαδίκτυο ή δεν έχουν πρόσβαση.

Εκτός από την πρόσβαση στο Διαδίκτυο από έναν υπολογιστή (92%), το 61% των χρηστών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω ενός smartphone, και το 30% χρησιμοποιούν tablets. Η χρήση των smartphones και tablets έχει αυξηθεί δραστικά σε σύγκριση με το 2013.

Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες του Διαδικτύου στην ΕΕ δηλώνουν ότι το χρησιμοποιούν για να έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (86%), να διαβάσουν ειδήσεις online (63%), στα κοινωνικά δίκτυα (60%), για να αγοράσουν αγαθά ή υπηρεσίες σε απευθείας σύνδεση (57%), ή να κάνουν online τραπεζικές συναλλαγές (54%), ενώ το 23% πούλησε αγαθά ή υπηρεσίες.

Τα επίπεδα χρήσης όλων αυτών των δραστηριοτήτων έχουν αυξηθεί δραστικά από το 2013. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές στις online δραστηριότητες που αναφέρουν ότι πραγματοποιούν οι ερωτηθέντες από χώρα σε χώρα.

Κατά τη χρήση του Διαδικτύου για online τραπεζικές υπηρεσίες ή αγορές, οι δύο πιο κοινές ανησυχίες είναι η κατάχρηση προσωπικών δεδομένων (αναφέρθηκε από το 43% των χρηστών του Διαδικτύου στην ΕΕ) και η ασφάλεια των online πληρωμών (42%). Οι πολίτες της ΕΕ μάλιστα ανησυχούν περισσότερο για αυτά τα θέματα το 2014 από ό, τι το 2013.

Οι χρήστες του Διαδικτύου φαίνεται να έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά τους στο διαδίκτυο λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια από το 2013 όπως καταγράφει η έρευνα:

  • 61% εξ αυτών έχουν εγκαταστήσει λογισμικό anti-virus, 
  • 49% δεν ανοίγουν ηλεκτρονικά μηνύματα από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, ενώ 
  • το 38% δηλώνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να δώσει προσωπικές πληροφορίες στις ιστοσελίδες. 
  • Τρεις στους πέντε χρήστες του Διαδικτύου (61%) έχουν αλλάξει τουλάχιστον ένα από τους online κωδικούς πρόσβασης τους κατά το προηγούμενο έτος.
  • Κάτω από το μισό (47%) των πολιτών της ΕΕ είναι καλά ενημερωμένοι για τους κινδύνους της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 2013, (44%).
  • Οι χρήστες του Διαδικτύου εκφράζουν υψηλά επίπεδα της ανησυχίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο:
  • 89% δηλώνουν ότι αποφεύγουν την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο
  • 85% εκτιμούν ότι ο κίνδυνος να γίνουν θύμα κυβερνο εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αυξάνεται
  •  73% δηλώνουν ότι ανησυχούν ότι online τα προσωπικά στοιχεία τους δεν φυλάσσονται με ασφάλεια από Τις ιστοσελίδες
  • 67% δηλώνουν ότι ανησυχούν ότι η πληροφορίες που τους φορούν αποκαλύπτονται στις δημόσιες αρχές.
  • Περίπου δύο στους τρεις χρήστες του Διαδικτύου στην ΕΕ ανησυχούν για κλοπή της ταυτότητας τους online (68%) και για κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή τους (66%).
  • Περισσότεροι από τους μισούς ανησυχούν ότι είναι το θύμα κλοπής της πιστωτικής τους κάρτας ή ότι είναι θύματα online τραπεζικής Απάτης (63%)

Ειδικότερα για την Ελλάδα





share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.