Quantcast
Προβληματισμός στην Κύπρο για την αναβολή της επίσκεψης από την τρόικα - enikonomia.gr
share

Προβληματισμός στην Κύπρο για την αναβολή της επίσκεψης από την τρόικα

δημοσιεύτηκε:

Στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, η τρόικα ανέβαλε την επίσκεψή  της στην Κύπρο λόγω της απόφασης της βουλής να αναστείλει τον νόμο για τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου οικονομικών, οι δανειστές παρουσιάζονται έντονα ενοχλημένοι από τις εξελίξεις στην Κύπρο και τη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία και αποφάσισαν να ακυρώσουν το ταξίδι τους, που προγραμματιζόταν για τις 27 Ιανουαρίου.

Στην Κύπρο θα έρθουν μόνο μεσόβαθμα στελέχη των πιστωτών για να κάνουν τεχνοκρατική αξιολόγηση του μνημονίου, ωστόσο δεν θα έρθουν οι επικεφαλής της τρόικας για να αξιολογήσουν την πορεία υλοποίησης του μνημονίου.

Η τελευταία αξιολόγηση που έκανε η τρόικα στην Κύπρο ήταν το περασμένο Ιούνιο. Έκτοτε το πρόγραμμα περιήλθε σε περιπέτειες λόγω της αδυναμίας της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας να συμφωνήσουν στο θέμα των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων.

Η στάση της τρόικας δεν φαίνεται να πτοεί, πάντως, τους νομοθέτες. Υπάρχει, άλλωστε, η άνεση των ταμειακών διαθεσίμων, που περιορίζει την πίεση για εξεύρεση λύσεων στο θέμα των εκποιήσεων.

Παρά τη δυσαρέσκεια της τρόικας, κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνονται διατεθειμένα να αναστείλουν και για πρόσθετο χρονικό διάστημα τον νόμο για εκποιήσεις. Η βουλή ανέστειλε τον συγκεκριμένο νόμο λίγες μετά τη λήψη της δόσης των €350 εκ. από την ΕΕ. Το ΔΝΤ ανέστειλε την καταβολή της δόσης.

Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των πιστωτών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα αναπέμψει το νόμο μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Η βουλή με τη σειρά της θα έχει περιθώριο δεκαπέντε ημέρες δηλαδή μέχρι τις 22 Ιανουαρίου για να αποδεχθεί ή να απορρίψει την αναπομπή.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.