Quantcast
Πρώτα οι δεσμεύσεις μετά τα χρήματα - enikonomia.gr
share

Πρώτα οι δεσμεύσεις μετά τα χρήματα

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Oύτε μια πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας δεν θα πρέπει να αναμένεται από το αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Παρά τις γενικόλογες δηλώσεις περί «καλού κλίματος» και προόδου στις συνομιλίες της Ελλάδας με τους θεσμούς κανείς ακόμη δεν πιστεύει ότι οι δεσμεύσεις της Αθήνας είναι «επαρκείς».

Διπλωματικές πηγές διαβεβαίωναν ότι ο μεγαλύτερος φόβος των δανειστών είναι οι παλινωδίες της Κυβέρνησης και η εμμονή στις κόκκινες γραμμές και έναν έντιμο συμβιβασμό όπως τον εννοεί μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ.

H άτυπη θέση του Μαξίμου που διατυπώθηκε στην μέση της προηγούμενης εβδομάδας με βάση την οποία η συμφωνία καθυστερεί λόγω της διαφοράς που έχουν οι θεσμοί (συγκεκριμένα η ΕΕ και το ΔΝΤ) απομάκρυνε τους θεσμούς από μια έκθεση προόδου που θα δικαιολογούσε μια έκθεση που έφερνε πιο κοντά μια λύση για την ρευστότητα.

Με άλλα λόγια η προσδοκία της Κυβέρνησης για μια απόφαση για αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων δεν φαίνεται να τελεσφορεί μέχρι και την Δευτέρα.

Αντίθετα μέχρι και την Τετάρτη θα παραμείνει η αγωνία μήπως ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ευρώ προχωρήσει στην υλοποίηση της απειλή του για το «κούρεμα» της αξίας των εγγυήσεων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για την χρηματοδότηση από τον ELA.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο μεγάλος φόβος του Βερολίνου και κατ’ επέκταση και των δανειστών είναι αν δοθεί μια εύκολη λύση τώρα η Αθήνα θα επιμείνει στις «κόκκινες γραμμές» που επιβάλλει το προεκλογικό της πρόγραμμα του κόμματος που απαρτίζει το κορμό της Κυβέρνησης περιπλέκοντας την διαδικασία.

Συνεπώς το μήνυμα είναι δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα. Πρώτα οι δεσμεύσεις μετά τα χρήματα (No free lunches. First the commitments then the money) όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες οι οποίες γνωρίζουν και την θέση του Βερολίνου η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει και στην σύνοδο υπουργών οικονομικών της Δευτέρας.

Τα θέματα που χωρίζουν την ελληνική ομάδας διαπραγμάτευσης από την ομάδα των Βρυξελλών είναι γνωστά.

Θα πρέπει να βρεθούν και να υλοποιηθούν μέτρα ύψους περίπου 4 δις ευρώ για να κλείσει το κενό μεταξύ τους δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,5% του ΑΕΠ που υπολογίζουν οι δανειστές και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ που προβλέπουν οι δύο πλευρές για το 2015.

Επίσης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι και το 2019 που θα περιληφθούν και στο αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο.

Θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για περικοπές στο ασφαλιστικό.

Αυτό που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες είναι ένα γενικόλογο κείμενο για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία και την περικοπή των πρόωρων συντάξεων στα «ευγενή» ταμεία.

Συγκεκριμένα μέτρα για το εργασιακό όπου και οι δύο πλευρές προσέρχονται με τις δικές τους θέσεις χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί μια κοινή σε ότι αφορά το τι δεσμεύεται να κάνει η Ελληνική Πλευρά.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων εκκρεμεί ακόμη το πρόγραμμα των επομένων ετών ώστε να υπολογιστεί ένα ποσό για την απομείωση του χρέους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.