Quantcast
Πρώτο «crash-test» Κατρούγκαλου - τρόικας για το ασφαλιστικό - enikonomia.gr
share

Πρώτο «crash-test» Κατρούγκαλου – τρόικας για το ασφαλιστικό

δημοσιεύτηκε:

Tης Αργυρώς Μαυρούλη

 

Στις 11 ξεκινά και επίσημα η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, αφού ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών.

Ο υπουργός Εργασίας προσέρχεται στη διαπραγμάτευση έχοντας ως «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση των συντάξεων κύριων και επικουρικών, παρά τις πιέσεις των δανειστών που θέλουν μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις έως και 15%.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας περιμένει σήμερα από τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Βελκουλέσκου, της Κομισιόν Ντ. Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ρ. Ρέφερ και του ESM Ν. Τζιαμαρόλι να τοποθετούν ειδικά επί των άρθρων του σχεδίου νόμου, αλλά και επί της ποσοτικοποίησης του, εν μέσω διαρροών και πληροφοριών για “άγριες διαθέσεις” και πιέσεις για μείωση στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Σήμερα κατά την διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθεί κατά πόσο η προωθούμενη μεταρρύθμιση πετυχαίνει το στόχο δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 (1,8 δισ. ευρώ) και κατά 1,5% έως το τέλος του 2019. Μάλιστα θα διαπιστωθεί εάν οι δανειστές συμφωνούν με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα, αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με το εφάπαξ και το ΕΚΑΣ.

Την ίδια στιγμή, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις από την πλειοψηφία των εργαζομένων  σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με αφορμή την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετέχουν αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε χθες στην εκπομπή «Ενικός» ότι δεν προτίθεται να αλλάξει το γενικό κανόνα για επιβολή εισφοράς 20% σε όλους τους ασφαλισμένους και ειδικά για αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά το μόνο που θα μπορούσε να εξετάσει είναι η διάρκεια της μεταβατικότητας στο 20%.

    

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.