Quantcast
Ψαριανός: Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας και διακομματική ομάδα διαπραγμάτευσης - enikonomia.gr
share

Ψαριανός: Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας και διακομματική ομάδα διαπραγμάτευσης

δημοσιεύτηκε:

«Μακάρι να προέκυπτε κυβέρνηση συνεργασίας από αυτή τη Βουλή σε μεταρρυθμιστική φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση, πράγμα που έπρεπε και θα μπορούσε να γίνει πριν λίγο καιρό, τώρα φαίνεται ανέφικτο», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ο βουλευτής με το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός και προσθέτει: Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν στήριξε ποτέ κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και τώρα ζητάει από όλους συναίνεση. Δεν θα την έχει. Έφτιαξε ένα θερμοκήπιο μίσους και τώρα θα γευτεί τους καρπούς του. Έσπειρε ανέμους θερίζει θύελλες».

Για το ρόλο και την πορεία του Ποταμιού σημειώνει ότι οι «μετακινήσεις βουλευτών μπορεί να οφείλονται σε προσωπικές φιλοδοξίες, όταν μάλιστα υποχωρούν και τα δημοσκοπικά ποσοστά» και υποστηρίζει ότι «το Ποτάμι έχει καθαρό λόγο, συγκεκριμένες προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης, και μόνο του αλλά ακόμα καλύτερα και με άλλες πολιτικές φιλοευρωπαϊκές, μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, θα παίξει τον ρόλο που πρέπει και θα δώσει λύση».

Ο βουλευτής του Ποταμιού τάσσεται υπέρ ενός μεταρρυθμιστικού μετώπου μιλώντας για «κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας και για διακομματική ομάδα διαπραγμάτευσης». Για το αν θα συνεργαστούν μετεκλογικά με την ΝΔ εκτιμά ότι «ένα τμήμα της ΝΔ θέλει τις αναγκαίες και αυτονόητες για μας μεταρρυθμίσεις και βλέπει στην Ευρώπη κι ένα άλλο λαϊκίζει, πάσχει από εθνικιστικά σύνδρομα, τρέφεται από το πελατειακό κράτος, τον συντεχνιασμό, παραμένει προσδεδεμένο σ΄ αυτό που αποκαλώ κατσαπλιαδιστάν» και τονίζει «θα στηρίξουμε ή θα βοηθήσουμε στη συγκρότηση κυβέρνησης εάν κινηθεί στην κατεύθυνση που περιγράψαμε».

Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή του Ποταμιού Γρηγόρη Ψαριανού στη Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την παρουσία του πρωθυπουργού στην Κούβα. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

Απ. Εν μέσω διαπραγμάτευσης στην πιο κρίσιμη φάση της; Δεν ήταν απαραίτητο να πάει, όταν μάλιστα δεν πήγε και κανένας άλλος Ευρωπαίος. Ήταν ένα εφηβικό του απωθημένο, όμως, και δεν θα το έχανε με τίποτα.

Ερ. Πολλοί οικονομικοί παράγοντες, δηλώνουν ότι οι εκλογές αυτή την ώρα θα ήταν επιζήμιες. Η ΝΔ αντίθετα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από αυτή των πρόωρων εκλογών. Ποια είναι η δική σας άποψή σας;

Απ. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει τώρα. Μακάρι να προέκυπτε κυβέρνηση συνεργασίας από αυτή τη βουλή σε μεταρρυθμιστική φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση, πράγμα που έπρεπε και θα μπορούσε να γίνει πριν λίγο καιρό, τώρα φαίνεται ανέφικτο.

Ερ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις σε κοινό μέτωπο. Θα ανταποκριθείτε;

Απ. Αυτό εμείς στο Ποτάμι το λέγαμε εδώ και δύο χρόνια. Είμαστε παλιοί στις προτάσεις για συνεργασία, για κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας και για διακομματική ομάδα διαπραγμάτευσης, όπως είχαμε πει. Μας κάνουν τώρα τις δικές μας προτάσεις; Αυτό πρέπει να γίνει.

Ερ. Το τελευταίο διάστημα έχουμε παρακολουθήσει τη διαγραφή του κ. Φωτήλα και την ανεξαρτητοποίηση της κ. Μάρκου, ενώ ακούγεται ότι και άλλοι βουλευτές αναζητούν άλλη στέγη. Τι συμβαίνει κ. Ψαριανέ, «στερεύει» το Ποτάμι;

Απ. Οι αναταράξεις μέσα στα κόμματα, ειδικά σε τέτοιες περιόδους, είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί κοινός βηματισμός για τη διάσωση της χώρας, όχι των κομμάτων. Τώρα, όσον αφορά μετακινήσεις βουλευτών, μπορεί να οφείλονται σε προσωπικές φιλοδοξίες, όταν μάλιστα υποχωρούν και τα δημοσκοπικά ποσοστά. Το Ποτάμι έχει καθαρό λόγο, συγκεκριμένες προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης, και μόνο του αλλά ακόμα καλύτερα και με άλλες πολιτικές φιλοευρωπαϊκές, μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, θα παίξει το ρόλο που πρέπει και θα δώσει λύση.

Ερ. Το Ποτάμι πρέπει να κατέβει αυτόνομο στις εκλογές;

Απ. Επιδιώκουμε συνεργασία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που προανέφερα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το πετύχουμε. ‘Αλλοι δε θέλουν ή δεν είναι πολύ πρόθυμοι, μετρώντας κάποια δημοσκοπικά ποσοστά. Ξέρετε, η ανασυγκρότηση του κεντρώου χώρου σε προοδευτική κατεύθυνση είναι απολύτως απαραίτητη, όχι για τη διάσωση κομμάτων αλλά για να δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας, μακριά από τον αριστερό ή δεξιό λαϊκισμό, τις δημαγωγίες, τη διαιώνιση του πελατειακού συστήματος, τις συντεχνιακές λογικές και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και μόνο αυτό ο χώρος μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό.

Ερ. Η συνεργασία στην Κεντροαριστερά δεν προχώρησε και σήμερα η Φώφη Γεννηματά δηλώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εσωστρέφεια και ομφαλοσκοπήσεις και μιλάει για αυτόνομη πορεία. Πιστεύετε ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά;

Απ. Επαναλαμβάνω, το θέμα δεν είναι να προσπαθήσει καθένας να διασώσει ή να διευρύνει το «μαγαζί» του. Πρέπει να συγκροτήσουμε όλοι μαζί αυτόν τον μεγάλο μεσαίο χώρο που εκφράζει μάλιστα ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, που σε κάθε δημοσκόπηση καταγράφεται. Ο κόσμος μας το απαιτεί, το φωνάζει, κάνετε κάτι τώρα. Το ποιος θα είναι αρχηγός ή επικεφαλής δεν είναι το πρωτεύον παρά μόνο για κάποιους που μόνο αυτό τους απασχολεί, μόνο αυτό έχουν στο νου τους. Καταλαβαινόμαστε, έτσι;

Ερ. Βλέπετε το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να αποφασίσει ηρωική έξοδο ή εκτιμάτε ότι θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία;

Απ. Το δεύτερο αποκλείεται. Παρόλο που θα ΄καναν τα πάντα για να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία, αντικαθιστώντας την υπαρκτή προηγούμενη διαφθορά και διαπλοκή με τη δική τους διαφθορά και διαπλοκή, η πραγματικότητα δεν θα τους κάνει τη χάρη, και το καταλαβαίνουν πια. Σ΄ αυτό το ψεκασμένο αριστεροδεξιό συνονθύλευμα του εθνολαϊκισμού τώρα ξέρουν ότι όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο γι αυτούς, και για τη χώρα εννοείται. Θα είναι ευχής έργον, θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά τους στη χώρα.

Ερ. Μια οικουμενική κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι λύση για τη χώρα μπροστά στην πιθανότητα να έρθει 4ο μνημόνιο;

Απ. Και βέβαια θα μπορούσε, το φωνάζαμε από την πρώτη στιγμή και αν είχε γίνει από την αρχή θα είχαμε βγει από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων. Το έκαναν στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο, που μπήκαν σε μνημόνιο μετά από εμάς και έχουν βγει ήδη, ενώ εμείς πλέουμε πλησίστιοι προς το τέταρτο μνημόνιο. Και ξέρετε, υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να φτάσουμε να παρακαλάμε να μας δώσουν τέταρτο μνημόνιο, στο χάλι που είμαστε. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ απ΄ την αρχή αρνήθηκε συνεργασίες, ήταν σε παραλήρημα διχαστικού εμφυλιοπολεμικού κηρύγματος, δεν στήριξε ποτέ κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, και τώρα ζητάει από όλους συναίνεση. Δεν θα την έχει. Έφτιαξε ένα θερμοκήπιο μίσους και τώρα θα γευτεί τους καρπούς του. Έσπειρε ανέμους θερίζει θύελλες.

Ερ. Θα στηρίζατε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ μετεκλογικά;

Απ. Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ ήταν μια θετική εξέλιξη, παρ’ όλο που όπως ξέρουμε συρρίκνωσε Το Ποτάμι δημοσκοπικά. Αλλά ξέρετε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, τις εσωτερικές αντιθέσεις στο κόμμα του. Η ΝΔ δεν είναι κάτι ενιαίο. Ένα τμήμα της, ελπίζω το μεγαλύτερο, θέλει τις αναγκαίες και αυτονόητες για μας μεταρρυθμίσεις και βλέπει στην Ευρώπη, κι ένα άλλο λαϊκίζει, πάσχει από εθνικιστικά σύνδρομα, τρέφεται από το πελατειακό κράτος, τον συντεχνιασμό, παραμένει προσδεδεμένο σ΄ αυτό που αποκαλώ κατσαπλιαδιστάν. Μοιάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ σ΄ αυτά, γι’ αυτό και, τρόπον τινά, τον ανέχεται και τον στηρίζει κιόλας. Μέλη και στελέχη αυτής της Δεξιάς συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλετε να πούμε ονόματα; Θα στηρίξουμε ή θα βοηθήσουμε στη συγκρότηση κυβέρνησης εάν κινηθεί στην κατεύθυνση που περιγράψαμε. Εκσυγχρονισμό της χώρας με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, παροχή κινήτρων για επενδύσεις, για το άνοιγμα της αγοράς, για την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, για την ανάκαμψη με δραστική μείωση της φορολογίας, περιστολή και όχι περαιτέρω διόγκωση δημοσίων δαπανών-πράγμα που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με διορισμούς, ρουσφέτια και λοιπές τακτοποιήσεις πελατών τους. Για τις μεγάλες αλλαγές στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια, στην δικαιοσύνη. Για να γίνει, ξαναλέω, η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, σε μια Ευρώπη που ελπίζουμε να προχωράει στην πλήρη ενοποίησή της.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.