Quantcast
Πτωτική πορεία εμφάνισε η παραγωγική επίδοση του κλάδου πλαστικών προϊόντων - enikonomia.gr
share

Πτωτική πορεία εμφάνισε η παραγωγική επίδοση του κλάδου πλαστικών προϊόντων

δημοσιεύτηκε:

Πτωτική πορεία εμφάνισε η παραγωγική επίδοση του κλάδου πλαστικών προϊόντων (εκτός των ειδών συσκευασίας) –βάσει του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ- από την εκδήλωση της ύφεσης έως και το 2013, επισημαίνει ο κ. Α. Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, της Infobank Hellastat ΑΕ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης.

Ακολούθως, τα δύο επόμενα χρόνια ο δείκτης εμφάνισε ανάκαμψη, με το 2015 να σημειώνει άνοδο 4,9%.

Σύμφωνα με την IBHS, η βελτίωση αυτή επιτεύχθηκε εν μέσω βαθμιαίας επιδείνωσης του πολιτικού και οικονομικού σκηνικού της χώρας, η οποία κορυφώθηκε με το κλείσιμο των τραπεζών επί τρεις εβδομάδες τον Ιούλιο και την επιβολή των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, η παραγωγική διαδικασία αρκετών εταιρειών του κλάδου το μήνα αυτό δυσχεράνθηκε, καθώς λόγω των capital controls δεν είχαν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν έγκαιρα τις πληρωμές έναντι των προμηθευτών τους και επομένως να προμηθευτούν τις απαραίτητες πρώτες ύλες. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε στην κάμψη του όγκου παραγωγής του Ιουλίου 2015 σε ποσοστό 7,2%, ενώ στους περισσότερους μήνες του έτους η εν λόγω επίδοση κινήθηκε ανοδικά.

Πάντως, οι βιομηχανίες με εξαγωγική παρουσία κατάφεραν να αντισταθμίσουν την αρνητική αυτή εξέλιξη, ενώ δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα στην προμήθειά τους με πρώτες ύλες.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent (η πρώτη ύλη από την οποία παράγονται τα πολυμερή που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία πλαστικών) το 2015 σημείωσε σημαντική υποχώρηση, με το μέσο όρο του έτους να διαμορφώνεται στα 52,32 δολ. το βαρέλι, επίπεδο χαμηλότερο κατά 47% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που επέτρεψε την αποκλιμάκωση του κόστους παραγωγής. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την τόνωση της διεθνούς ζήτησης για όσες εταιρείες έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, τροφοδότησε την αύξηση της παραγωγικής επίδοσης το 2015, καθώς και την ενίσχυση της μικτής και λειτουργικής κερδοφορίας.

Σύμφωνα με τον Νικόλα Γκουζέλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών εντοπίζονται στην επένδυση στον παράγοντα «διαφοροποίηση», μέσω έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και στην εξαγωγική δραστηριότητα, ιδίως σε αναδυόμενες χώρες».

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 75 επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει από τα βασικά συμπεράσματα, ο κύκλος εργασιών το 2015 αυξήθηκε ήπια κατά 2,3% από το προηγούμενο έτος, στα 787 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν στα 87,3 εκατ. ευρώ (+17,3%), ενώ τα ΚΠΦ σημείωσαν άνοδο 40%. Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ σταθεροποιήθηκαν σε 6,9% και 1,2% αντίστοιχα. Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε στο 0,8 προς 1, οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν με αργούς ρυθμούς (4 μήνες) ενώ βραδεία ήταν και η διακίνηση των αποθεμάτων (περίπου 100 ημέρες).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.