Quantcast
Πώς θα μπορούσαν να «εφαρμοστούν» οι έλεγχοι κεφαλαίων στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Πώς θα μπορούσαν να «εφαρμοστούν» οι έλεγχοι κεφαλαίων στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Στις συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία από μία ενδεχόμενη επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, εάν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία με τους δανειστές και  εάν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ περιορίσει τον ELA, αναφέρεται σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα πρέπει να τεθούν  σε εφαρμογή από την κυβέρνηση, και η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι δεν έχει σχέδια για τέτοιους περιορισμούς ωστόσο η  Deutsche Bank την περασμένη εβδομάδα έδωσε ένα 40 τοις εκατό πιθανότητες εφαρμογής τέτοιων μέτρων,υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ελέγχων των κεφαλαίων;

“Κανείς δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες για την Ελλάδα, αλλά μπορεί να συμβεί ό,τι και στην Κύπρο: οι αναλήψεις από ΑΤΜ περιοριζονταν στο € 300 το άτομο ανά ημέρα.

Μεταβιβάσεις  πάνω από € 5.000 στο εξωτερικό και μετά από έγκριση από ειδική επιτροπή.

Οι εταιρείες χρειάζονται έγγραφα για κάθε εντολή πληρωμής, με εγκρίσεις για πάνω από € 200.000 . Οι  πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες περιοριζόταν στο € 5,000. 

Πόσο καιρό μπορεί  να είναι σε ισχύ ο έλεγχος κεφαλαίων?

Δεν υπάρχει πραγματικό όριο.

Στην Κύπρο  διατηρήθηκαν οι  περιορισμοί για δύο χρόνια, παρόλο που υποτίθεται ότι θα ήταν ένα προσωρινό μέτρο έκτακτης ανάγκης.

Τα όρια στις συναλλαγές σταδιακά χαλαρωσαν κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου, προτού αρθούν  πλήρως τον Απρίλιο του 2015. 

Ποιες άλλες επιπτώσεις θα έχουν στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα θα αγοράσει χρόνο.

Αν επιβληθούνμπορεί να δώσει στην Ελλάδα μια ανάσα για να έρθει  σε συμφωνία με τους πιστωτές .

Ωστόσο  το όριο για εταιρικές συναλλαγές και αναλήψεις καταθέσεων θα βλάψει τις λιανικές πωλήσεις, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις εισαγωγές και σχεδόν  κάθε άλλο τομέα της οικονομικής δραστηριότητας.

Τι θα μπορούσε να προκαλέσει ελέγχο  των κεφαλαίων;
Μια χαμένη πληρωμή του χρέους, θα οδηγούσε τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι εγγυήσεις  των ελληνικών τραπεζών  δεν είναι πλέον επιλέξιμες για μετρητά έκτακτης ανάγκης, όπως και  ο εγγυητής δεν είναι φερέγγυος.

Εναλλακτικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιβάλει μια πολύ μεγάλη έκπτωση επί της ονομαστικής αξίας των ελληνικών εξασφαλίσεων.Τι θα συμβεί μετά από μια χαμένη πληρωμή;

Θα  δώσει πιθανότατα στην Ελλάδα μια πολύ σύντομη προθεσμία για να έρθει  σε συμφωνία με τους πιστωτές και να αποκατασταθεί η φερεγγυότητά της, και ως εκ τούτου τη φερεγγυότητα των τραπεζών της, όπως έγινε και στην περίπτωση  της  Κύπρου. Εναλλακτικά, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει να διακόψει αμέσως την παροχή του ELA, αναγκάζοντας έτσι την άμεση επιβολή μιας παρατεταμένης αργίας στον έλεγχο κεφαλαίων.
 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.