Quantcast
Πύρινος εφιάλτης στην Πεντέλη - Καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά, εκκενώθηκαν οικισμοί και το "Παίδων" - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη - enikonomia.gr
share

Πύρινος εφιάλτης στην Πεντέλη – Καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά, εκκενώθηκαν οικισμοί και το “Παίδων” – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη

δημοσιεύτηκε:

Πύρινη κόλαση επικρατεί στην Πεντέλη, καθώς μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 17:19 το απόγευμα της Τρίτης και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή πήρε γρήγορα διαστάσεις.

Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης αυτή την ώρα, ενώ τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει να πραγματοποιούν ρίψεις νερού από τη στιγμή που έπεσε το σκοτάδι.

Σημειώνεται ότι έχει δοθεί εντολή ώστε να εκκενωθούν το Ντράφι, η Ανθούσα και οι οικισμοί Διώνη και Δασαμάρι στο Πικέρμι. Η σχετική οδηγία έχει σταλεί με μηνύματα που έλαβαν οι κάτοικοι από το “112”.

Επίσης, εκκενώνεται το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Απομακρύνονται προληπτικά 36 παιδιά και 19 άτομα προσωπικό και μεταφέρονται στο Παίδων “Αγία Σοφία”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Παίδων Πεντέλης έχει μεταβεί ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου με στελέχη του ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ όπου και συντονίζουν την ασφαλή εκκένωση.

φωτιά στην Πεντέλη

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα, και η μάχη δίνεται ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια.

Οι φλόγες έχουν μπει στο Ντράφι και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καεί ορισμένες κατοικίες. Η σημερινή νύχτα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι άνεμοι είναι ισχυροί και αλλάζουν κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά διάσπαρτα μέτωπα με πολλές κατευθύνσεις.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται και επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς. Αναλυτικά, επί τόπου βρίσκονται 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 28 Ρουμάνων πυροσβεστών και 60 οχήματα.

Δείτε πώς φαίνεται το πύρινο μέτωπο από την περιοχή της Κάντζας:

φωτιά Πεντέλη - Κάντζα

Νωρίτερα, επιχειρούσαν περιοδικά 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό. “Παρά το γεγονός ότι πνέουν ισχυροί άνεμοι, τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν με γνώμονα την ασφάλεια των πτήσεων”, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχει τεθεί σε καθεστώς γενικής επιφυλακής όλο το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Αττικής. Σημείωσε, επίσης, ότι γίνονται συνεχείς συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή των κ.κ. Σκέρτσου, Θεοδωρικάκου και Πέτσα.

Στην πυρκαγιά στην Πεντέλη έχουν διατεθεί από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ 58 οχήματα και 150 αστυνομικοί, οι οποίοι συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Λίγα λεπτά μετά τις 19:00, η φωτιά μπήκε στο Ντράφι και έκαψε τα πρώτα σπίτια.

Λόγω της μεγάλης φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πεντέλη ισχύουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

-στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το ύψος του νοσοκομείο 414 ΣΝΕΝ έως την θέση Άγιος Πέτρος

-στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη, προς Ντράφι.

-στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι

-στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που επικρατούν στην περιοχή

Πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων

Ο συναγερμός για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης σήμανε λίγα λεπτά μετά τις 17:30. Αρχικά η φωτιά εκδηλώθηκε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στη Μονή Παντοκράτορος και στη συνέχεια οι φλόγες “πέρασαν” και λίγο πιο πέρα, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, το μέτωπο της φωτιάς έχει “ανοίξει” και καίει δασικό κομμάτι, ανάμεσα στο Ντράφι, το Νταού Πεντέλης και την Ανθούσα.

Νωρίτερα, πυροσβεστικά οχήματα είχαν φτιάξει έναν “φραγμό” μπροστά από τις πρώτες κατοικίες στο Ντράφι.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είναι πολύ μεγάλη σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς και να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Μήνυμα από το 112: Ποιοι οικισμοί έχουν εκκενωθεί

Στις 8:10 το βράδυ οι κάτοικοι σε Διώνη και Δασαμάρι στο Πικέρμι έλαβαν μήνυμα μέσω του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Παλλήνη.

“Αν βρίσκεστε στις περιοχές Διώνη και Δασαμάρι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών”, ,αναφέρεται στο sms.

Λίγα λεπτά πριν τις 8 το βράδυ, οι κάτοικοι στην Ανθούσα έλαβαν μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα να εκκενώνουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τον Γέρακα.

“Αν βρίσκεστε στην Ανθούσα, εκκενώστε τώρα προς Γέρακα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών”, αναφέρεται στο μήνυμα.

Όσοι βρίσκονται αυτή την ώρα στο Ντράφι έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Παλλήνη.

“Αν βρίσκεστε στο Ντράφι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας”, αναφέρεται στο μήνυμα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ντράφι - εκκένωση

Νωρίτερα, στις 18:20 στάλθηκε μήνυμα από το 112, με το οποίο καλούνται οι κάτοικοι των περιοχών να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

φωτιά Πεντέλη

Σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν δυνατοί βόρειοι άνεμοι έντασης 7 μποφόρ με ριπές που φτάνουν και τα 8 μποφόρ, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 105 πυροσβέστες με 30 οχήματα και πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα (εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό). Επίσης, συνδράμουν εθελοντές και μηχανήματα των ΟΤΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού, λόγω των δυνατών ανέμων.

Η φωτιά στο Νταού Πεντέλης όπως φαίνεται από τη Μεσογείων:

φωτιά Νταού Πεντέλης Μεσογείων

φωτιά Νταού Πεντέλης

 

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.