Quantcast
Πυρκαγιά στον Υμηττό: Οι φλόγες έφταναν στα 20 μέτρα - Προκλήθηκαν ζημιές σε τέσσερα σπίτια - Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Πυρκαγιά στον Υμηττό: Οι φλόγες έφταναν στα 20 μέτρα – Προκλήθηκαν ζημιές σε τέσσερα σπίτια – Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Καλύτερη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά, που ξέσπασε τα ξημερώματα στον Υμηττό, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο, παρά μικρές εστίες.

Ιδιαίτερα θετικό, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι έχουν κοπάσει οι άνεμοι, γεγονός που βοηθάει το έργο της κατάσβεσης.

Οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ωστόσο, παραμένουν στο σημείο και επιχειρούν με κύριο στόχο να αποτρέψουν το ενδεχόμενο οι φλόγες να περάσουν από την κορυφογραμμή του Υμηττού και να κατευθυνθούν προς το δάσος της Καισαριανής.

Γι’ αυτό το λόγο, εκεί κάνουν συνεχώς ρίψεις τα εναέρια μέσα, σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις των επίγειων δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνά καταγγελίεςκατοίκων της Παιανίας που ανέφεραν ότι άκουσαν έκρηξη και είδαν ταυτόχρονες εστίες φωτιάς.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Realfm 97,8 ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από τη φωτιά προκλήθηκαν ζημιές σε τέσσερα σπίτια. “Η φωτιά αυτή ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Τα 10 πρώτα λεπτά έκαψε περίπου 350 στρέμματα, είχαμε φλόγες 20 μέτρων”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Η φωτιά ξέσπασε στις 3:18 στην Παιανία σε δασική έκταση στους πρόποδες του Υμηττού και πήρε μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, φτάνοντας έως τις κεραίες στον Υμηττό. Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή, έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής και την συνδρομή της Αστυνομίας, απομακρύνθηκαν αμέσως οι κάτοικοι των σπιτιών στην Παιανία, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Τα τρία άτομα όπου βρίσκονταν στις κεραίες του Υμηττού και συγκεκριμένα ένας φύλακας και δύο υπάλληλοι, απομακρύνθηκαν έγκαιρα από την Αστυνομία και είναι ασφαλείς στο φυλάκιο της Καισαριανής.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς επιχειρούν 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν πέντε αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο ως συντονιστικό, στο οποίο επιβαίνουν ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, όπως και δύο ελικόπτερα του στρατού.

Άνοιξαν οι δρόμοι – Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το τμήμα της Αττικής Οδού προς Καισαριανή και η λεωφόρος Κατεχάκη-Αλίμου, όπου είχε διακοπεί νωρίτερα η κυκλοφορία των αυτοκινήτων λόγω της πυρκαγιάς, έχουν δοθεί πλέον κανονικά στην κυκλοφορία και στις διασταυρώσεις υπάρχουν τροχονόμοι για να κατευθύνουν τους οδηγούς.

Φιλίππου: Ζημιές σε δύο σπίτια – Δεν κινδύνευσαν ζωές

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι δύο σπίτια υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά και σημείωσε πως το ευτυχές είναι ότι δεν υπήρχε κάποιος άνθρωπος μέσα.

Ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι η κατάσταση φαίνεται να ελέγχεται, τουλάχιστον από την πλευρά της Παιανίας και των Γλυκών Νερών και πλέον έχει πέσει ο αέρας. Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής έκανε έκκληση στον κόσμο να μην μεταβαίνει στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά είναι καλύτερη.

Συγκλονιστική μαρτυρία για την πυρκαγιά

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία κατοίκου της περιοχής ο οποίος ανέφερε ότι περίπου στις 3:20 οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα ισχυροί. Όπως είπε μαζί με άλλους κατοίκους πήραν λάστιχα και άρχισαν να ρίχνουν νερό προκειμένου να σώσουν τα σπίτια, σημειώνοντας ότι την τελευταία στιγμή βοήθησαν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων να φύγει από το σπίτι του.

Ο κάτοικος τόνισε πως από μία κατοικία ακούγονταν εκρήξεις.

Δούρου στον Realfm 97,8: Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα

“Παραμένει μία δύσκολη μέρα και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε όποια δραστηριότητα επιδοθούμε σήμερα”, είπε μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Μανώλη Παρδάλη και Ελισάβετ Σαλαμάρα.

“Για τους πυροσβέστες, τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων θέλω να σας πω ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα από τις 3:30 το πρωί όπου και ξεκίνησε η φωτιά στα διοικητικά όρια του Δήμου Παιανίας. Η αλήθεια είναι ότι για όσους βρισκόμασταν στο πόδι η βάσανος των πρώτων ωρών δεν περιγράφεται σε σχέση με την εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή και που ο αέρας έγινε σύμμαχος στη μεγάλη μάχη των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ δεν ήταν για τουλάχιστον δύο ώρες”, σημείωσε η κ. Δούρου και πρόσθεσε:

“Όταν ξεκίνησαν 6 παρά 10 τα εναέρια μέσα να πετούν, ο αέρας δεν είχε τα μποφόρ που είχε στις 4:30 έως και τις 5 το πρωί. Γι’ αυτό ο καλός επιχειρησιακός σχεδιασμός, η συνδρομή όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων στο έργο της Πυροσβεστικής βοήθησε στο να τεθεί σε περιορισμό”.

Ακούστε το ηχητικό:

Χαρδαλιάς στον Realfm 97,8: Η φωτιά στον Υμηττό ήταν εξαιρετικά δύσκολη – Οι φλόγες έφταναν στα 20 μέτρα

“Δύσκολη φωτιά, δύσκολη μάχη, σε άσχημη ώρα με ανέμους, με πολλές εστίες πολύ κοντά στα σπίτια και με μεγάλο στοίχημα να μην περάσει την κορυφογραμμή που το κερδίσαμε τουλάχιστον για την ώρα”, είπε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Μανώλη Παρδάλη και Ελισάβετ Σαλαμάρα.

“Το κράτος λειτούργησε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να δούμε. Όμως, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκρίθηκαν την ώρα που έπρεπε, στον χρόνο που έπρεπε έτσι ώστε όλα αυτά τα μικρά γρανάζια του μηχανισμού που λέγεται Πολιτική Προστασία να λειτουργήσουν και σήμερα”, ανέφερε ο κ. Χαρδαλίας και σημείωσε:

“Η φωτιά αυτή ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Τα 10 πρώτα λεπτά έκαψε περίπου 350 στρέμματα, είχαμε φλόγες 20 μέτρων. Όσοι πέρασαν εκείνη την ώρα είδαν την εικόνα που υπήρχε, η οποία δεν σας κρύβω ότι τρόμαξε και εμάς. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται νηφαλιότητα, να υπάρχει ψυχραιμία. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο βασικά μέτωπα, ένα μέτωπο βρίσκεται στην κορυφογραμμή, όλα είναι σε ύφεση και συνεχίζουν να επιχειρούν οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις μας. Είναι σε ύφεση, κρατάμε μικρό καλάθι, συνεχίζουμε την προσπάθεια, δεν δείχνει να υπάρχει κάποιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, όμως έχουμε αέρηδες και ριπές ανέμων που δεν βοηθούν το έργο μας”.

“Ξέρω ότι τέσσερα σπίτια έχουν καεί, δεν ξέρω περισσότερες λεπτομέρειες. Το σημαντικό είναι ότι ενεργοποιήθηκαν και μία σειρά από πρωτόκολλα τα οποία έχουμε δουλέψει τον τελευταίο καιρό. Στεγανοποιήθηκε μέσα σε 17 λεπτά η Κατεχάκη”, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Ακούστε το ηχητικό:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.