Quantcast
Ρέκλινγκ: Πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Ρέκλινγκ: Πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να υλοποιηθούν στη χώρα, όμως μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, επεσήμανε μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Klaus Regling. Ο επικεφαλής του  Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χαρακτήρισε την Ελλάδα πρωταθλήτρια των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, ενώ κληθείς να σχολιάσει το πώς οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας επηρεάζουν τις αγορές, υπογράμμισε:

«Οι αγορές παρακολουθούν σε κάθε χώρα την πολιτική κατάσταση και την πιθανή αλλαγή κυβέρνησης. Είναι λογικό ότι οι αγορές ανησυχούν περισσότερο όταν η αντιπολίτευση έχει ριζικά διαφορετικές απόψεις στο πώς θα διαχειριστεί το μέλλον» και προσέθεσε: «Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία οι κυβερνήσεις άλλαξαν, όμως τα προγράμματα προσαρμογής συνεχίστηκαν, έγιναν μικρές αλλαγές, αλλά οι νέες κυβερνήσεις στήριξαν τη συνολική κατεύθυνση, ως εκ τούτου, οι αγορές κατευνάστηκαν. Στην Ελλάδα φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα».

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του  Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι αγορές είχαν αυτή την αντίδραση στο ενδεχόμενο πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής καθώς «η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είχαν καλύψει τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες για τους επόμενους 12 μήνες πριν βγουν από το μνημόνιο, κάτι που δεν ίσχυε στην περίπτωση της Ελλάδας. Επίσης, υπήρχε μια ευρεία συναίνεση ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα και κοινωνικές ομάδες για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν οι χώρες, και αυτό καθησύχασε τις αγορές».

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό και τη στάση των δανειστών της Ελλάδας ως προς αυτό, ο Klaus Regling  ανέφερε: «Οι διαφορές μεταξύ της τρόικας  και της ελληνικής πλευράς δεν περιορίζονται μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά και στην πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Γι’ αυτό και το Eurogroup αποφάσισε τη δίμηνη παράταση του προγράμματος, δίνοντας περισσότερο χρόνο σε Ελλάδα και τρόικα να συμφωνήσουν».

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.