Quantcast
Reuters: Brexit και Grexit απειλούν την συνεκτικότητα της ΕΕ - enikonomia.gr
share

Reuters: Brexit και Grexit απειλούν την συνεκτικότητα της ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Με μια ανάλυση που καταλήγει στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας βάση του οποίου η διέξοδος για αποχώρησης από την Ευρωζώνη περνά  από την έξοδο από την Ευρώπη ο Mike Dolan, δημοσιογράφος αναλυτής στρατηγικής επενδύσεων, στο Reuters περιγράφει τις περιπέτειες των επενδυτών και των χωρών στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Μετά τις Ελληνικές εκλογές αναφέρεται στην ανάλυση αυτή ακολουθούν οι εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία στην οποία η συντηρητική αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί σε δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της αυξανόμενης ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί στη χώρα από τα μεγάλα κύματα μετανάστευσης ανατολικοευρωπαίων τη προηγούμενη δεκαετία μετά την τελευταία διεύρυνση.

Ένα Grexit θα ήταν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον συντάκτη του Reuters, της αδυναμίας συνεννόησης μιας πιθανής αριστερής κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου και των εταίρων της χώρας στην ευρωζώνη να βρεθεί σημείο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους της Ελλάδας. Τη στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις παρατεταμένες πολιτικές ύφεσης που επιβάλουν οι δανειστές και οδηγούν σε μεγαλύτερη φτώχια τη χώρα. Η πιθανότητα για Brexit μάλιστα είναι μεγαλύτερη αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος αφού το 50% των Βρετανών έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Και στις δύο περιπτώσεις υπογραμμίζει ο Mike Dolan αυτό που υποδαυλίζει πολιτικά τις πιθανότητες αυτές είναι η αδυναμία λειτουργίας των θεσμών της ΕΕ και της Ευρωζώνης αντίστοιχα.

Οι άγνωστες συνέπειες και το έλλειμμα μηχανισμών μιας τέτοιας πιθανότητας εξόδου δύο χωρών  από το ευρώ ή από την ΕΕ αυξάνουν τους φόβους για μια ρήξη των ενδο-ευρωπαϊκών σχέσεων και ακύρωση της ισχύος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ένα Grexit υπό αυτές τις συνθήκες με τις ευλογίες της ΕΕ θα προσέφερε άλλοθι στη Μ. Βρετανία να προχωρήσει σε ένα Brexit χωρίς να φοβάται ότι θα θεωρηθεί μια μονομερής πολιτική απόφαση αλλά μια εύλογη διαδικασία. Κάτι τέτοιο θα προσέφερε στα υπόλοιπα κράτη με προβλήματα το μοχλό διαπραγμάτευσης στο πόκερ μεταξύ μεταρρυθμίσεων και χρέους ανοίγοντας έτσι μια κεκρόπορτα εξόδου από την ΕΕ. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.