Quantcast
Reuters: Κάτω από 86 δισ. ευρώ το τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Reuters: Κάτω από 86 δισ. ευρώ το τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

To τρίτο πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης για την Ελλάδα είναι πιθανό να είναι μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο των 86 δισ. ευρώ, διότι τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξαν ότι χρειάζονται ποσά για την ανακεφαλαιοποίησή τους αναφέρει το Reuters.

Τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ, έδειξαν ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται 14,4 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Το έλλειμμα του κεφαλαίου προέκυψε κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των Ελλήνων που αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους αλλά και από τις αθρόες εκροές καταθέσεων που προκάλεσε η φήμη περί Grexit.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αποτελεί το γεγονός πως τα «κόκκινα» δάνεια από 7 δισ. ευρώ που ανέρχονταν σήμερα προσεγγίζουν τα 170 δισ. ευρώ.

«Το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα για τις ελληνικές τράπεζες υπολείπεται κατά πολύ από τα 25 δισ. ευρώ που προόριζε ο ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» ανέφερε  εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο Reuters.

«Αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα του ESM θα είναι χαμηλότερο των 86 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά» είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος από τον ESM.

«Το ποσό των 10 δισ. ευρώ έχει ήδη μεταφερθεί σε ένα χωριστό λογαριασμό που διαχειρίζεται ο ESM. Αυτό το ποσό θα διατεθεί σύντομα στην Ελλάδα. Με επαρκή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στην ανακεφαλαιοπίηση των τραπεζών δεν θα χρειαστούν τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ» ενέφερε ο εκπρόσωπος του ESM στο Reuters.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.