Quantcast
Reuters: Μπορεί να γίνει το προσφυγικό η αρχή του τέλους της Ευρώπης; - enikonomia.gr
share

Reuters: Μπορεί να γίνει το προσφυγικό η αρχή του τέλους της Ευρώπης;

δημοσιεύτηκε:

Τι θα συμβεί αν Γερμανία και Βρυξέλλες αποφασίσουν να ακολουθήσουν την πολιτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Δανίας και της Αυστρίας και κλείσουν τα σύνορα, καταργώντας ουσιαστικά τη Συνθήκη Σένγκεν; Θα αποτελέσει το προσφυγικό την αρχή του τέλους της Ευρώπης

Η δημοτικότητα της Μέρκελ έχει πληγεί σημαντικά μετά τις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία, ενώ ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι τόσο η κοινή αγορά όσο και το ευρώ κινδυνεύουν από τις εθνικιστικές αντιδράσεις για τη μετανάστευση.

Προειδοποίησε ακόμη πως αυτή είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την Ευρώπη, ακόμη και αν εξακολουθεί να ελπίζει ότι αυτή δεν είναι «η αρχή του τέλους».

«Χωρίς Σένγκεν … το ευρώ δεν έχει λόγο ύπαρξης» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το Reuters, Ελλάδα και Ιταλία έχουν πληγεί σημαντικά από τις μαζικές ροές προσφύγων ενώ άλλες χώρες, της Ανατολικής Ευρώπης, επωφελούνται από τις γερμανικές επιδοτήσεις και εμφανίζονται περισσότερο εχθρικές ζητώντας ανταλλάγματα για να βοηθήσουν.

Επίσης, η Γαλλία, φοβάται πως αν δείξει αλληλεγγύη στην μεταναστευτική κρίση τότε ίσως το Εθνικό Μέτωπο να ανακηρυχθεί πρώτη δύναμη.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν ότι αν δεν μειωθεί η εισροή προσφύγων ή αν δεν αλλάξει τακτική η ΕΕ απέναντι στο ζήτημα, τότε η Γερμανία θα είναι η επόμενη χώρα που θα κλείσει τα σύνορά της, εντείνοντας την κρίση.

Πάντως Βερολίνο και Βρυξέλλες συνεχίζουν να πιέζουν τις άλλες χώρες να δεχτούν πρόσφυγες προκειμένου αν διανεμηθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο Γερμανό αξιωματούχο οι ελπίδες για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.