Quantcast
Reuters: Νέες εκλογές η μόνη λύση εκτιμά ο Χιούγκο Ντίξον - enikonomia.gr
share

Reuters: Νέες εκλογές η μόνη λύση εκτιμά ο Χιούγκο Ντίξον

δημοσιεύτηκε:

Ως τον καλύτερο τρόπο να βγει από το αδιέξοδο η Ελλάδα περιγράφει στο blog του στο Reuters ο αρθρογράφος, Χιούγκο Ντίξον, την διεξαγωγή νέων εκλογών απαριθμώντας τα επικρατέστερα σενάρια για το μέλλον της χώρας.

Οι εκλογές σύμφωνα με τον Ντίξον είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να απεμπλακεί ο Αλέξης Τσίπρας από τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του. “Εξασφαλίζοντας μια εντολή από τους Έλληνες να διαπραγματευτεί ένα νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διάσωσης, θα καλλιεργούσε περισσότερο κλίμα εμπιστοσύνης στους δανειστές ότι η Αθήνα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της κάτι που παράλληλα θα έκανε πιο εύκολο τη ροή χρηματοδότησης τόσο άμεσα όσο και στο μέλλον”, αναφέρει.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, προέχει ωστόσο μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους δανειστές προκειμένου να εκταμιευθούν τα 7,2 δισεκ. ευρώ και να αποφευχθεί η χρεοκοπία και στη συνέχεια εκλογές.

“Τα σενάρια με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, είναι ζοφερά: Χρεοκοπία, επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, έξοδος από το ευρώ κλπ. Υπάρχει ωστόσο ακόμη μια ευκαιρία για να μην καταλήξουν τόσο άσχημα τα πράγματα, και για αυτόν τον λιγότερο επώδυνο δρόμο χρειάζεται να εργαστούν όλοι όσοι νοιάζονται για την Ελλάδα, με πρώτο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα”, σημειώνει στην αρχική του τοποθέτηση.

Και συνεχίζει: “Αυτό σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πρέπει να μασήσει τα λόγια του, αλλά να προκηρύξει νέες εκλογές. Η περίοδος είναι δύσκολη, δεδομένων των υποχρεώσεων που εκπληρώσει η Αθήνα, τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στην ΕΚΤ μέσα στο επόμενο τρίμηνο -θα πρέπει ωστόσο να γίνει”.

Συμπληρώνει ότι στο υποθετικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο “μια τέτοια βραχυπρόθεσμη συμφωνία είναι εφικτή”, θα υπάρχουν -αναφέρει- ακόμη τρία ερωτήματα.

“Θα καταφέρει ο Τσίπρας να πείσει τους ριζοσπάστες του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν την συμφωνία; Πως θα χρηματοδοτηθεί η Αθήνα ενώ εργάζεται το καλοκαίρι για μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της; Είναι έτοιμες οι δυο πλευρές -Ελλάδα και πιστωτές- για μια πολυετή συμφωνία που θα απαιτεί και άλλες μεταρρυθμίσεις και πιθανώς πάνω από 50 δισ. σε νέα δάνεια;”

Καταλήγει ο αρθρογράφος ότι “μια εκ νέου προσφυγή στις κάλπες θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα”.

“Μια δεύτερη εκλογή, στην οποία ο Τσίπρας θα έλεγε στους Έλληνες ότι θα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς για να σωθεί η χώρα θα τα άλλαζε όλα”, λέει αναφερόμενος στο κλίμα δυσπιστίας που καλλιεργείται στην Ευρώπη σχετικά με το εάν η χορήγηση των όποιων κεφαλαίων στην Ελλάδα θα συνοδεύονταν από υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.