Quantcast
Reuters: Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα την ΕΕ - enikonomia.gr
share

Reuters: Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα την ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί την απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός των συνόρων της, για να την πιέσει να δεχθεί αυτά που ζητά αναφορικά με τον έλεγχο των μεταναστών, αλλά γνωρίζει ότι ο αποκλεισμός της Ελλάδας δεν θα τη βοηθούσε, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διπλωμάτες της ΕΕ έλεγαν ότι η εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες των ανοικτών συνόρων – με την ενεργοποίηση του άρθρου 26 της συνθήκης Σένγκεν, ώστε όσοι φθάνουν στα αεροδρόμια και λιμάνια της περιοχής από την Ελλάδα να θεωρούνται ότι έρχονται εκτός της ζώνης Σένγκεν – μπορεί να συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών την Παρασκευή.

Ωστόσο, ορισμένοι διπλωμάτες έλεγαν επίσης ότι η Ελλάδα φαίνεται να κινείται προς την εφαρμογή των μέτρων της ΕΕ για τον έλεγχο των μεταναστών και ότι, συνεπώς, είναι απίθανο να υπάρξει κοινό μέτωπο κατά της Αθήνας την εβδομάδα αυτή.

«Είναι ένα μέσο για να ωθηθεί η Ελλάδα στην αποδοχή της βοήθειας από την ΕΕ», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Εφόσον οι μετανάστες και οι πρόσφυγες σπάνια χρησιμοποιούν αεροπλάνα ή διεθνείς ακτοπλοϊκές εταιρείες, η κύρια επίπτωση από την επιβολή ελέγχου διαβατηρίων σε όσους φθάνουν από την Ελλάδα στις άλλες χώρες της Σένγκεν θα ήταν στους Έλληνες και τους τουρίστες, οι οποίοι έχουν ζωτική σημασία για την ελληνική οικονομία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε: «Η ελληνική θέση κινείται στην αναγκαία κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι, κατά συνέπεια, μπορεί να μη χρειασθεί μία συζήτηση αυτή την εβδομάδα για τον αποκλεισμό της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ζαν Άσελμπορν, έγινε για να ελέγξει τη λειτουργία των συμφωνηθέντων στην ΕΕ μέτρων, όπως η διαδικασία καταγραφής των μεταναστών σε κέντρα (hot spots). Ο Άσελμπορν ζήτησε από την Ελλάδα να δεχθεί τη βοήθεια της ΕΕ, μεταξύ άλλων χρημάτων και συνοριακών φρουρών από τη Frontex και συζήτησε γιατί δεν λειτουργεί ακόμη το σχέδιο της συντεταγμένης μεταφοράς μεταναστών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δέχονται την κριτική της Ελλάδας ότι άλλες χώρες έχουν αποτύχει να οργανώσουν την εγκατάσταση μεταναστών σε αυτές, αλλά σημειώνουν ότι η Αθήνα μπορεί να κάνει περισσότερα, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο Εσθονός πρωθυπουργός Ταάβι Ρόιβας δήλωσε στο Reuters ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δείξουν κατανόηση στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι ο αποκλεισμός της από τη Σένγκεν δεν θα βοηθούσε: «Το πρόβλημα υπάρχει και γνωρίζω ότι πρέπει να συνεργασθούμε για να το λύσουμε. Αλλά η κατασκευή φραχτών μεταξύ μας δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.