share

Reuters: Πώς ο Τσίπρας προσπαθεί να λύσει τον γρίφο των εκλογών

δημοσιεύτηκε:

Δημοσίευμα του Reuters με τίτλο πως “ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να λύσει τον γρίφο των εκλογών” αναφέρεται στην Ελλάδα και τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα στον δρόμο προς τις εκλογές, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ.

Όπως τονίζεται στο άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόζει τη στρατηγική του για να επανεκλεγεί βγάζοντας την Ελλάδα από τα «εξευτελιστικά» μνημόνια, αλλά και λύνοντας το θέμα του ονοματολογικού με την ΠΓΔΜ. Ωστόσο, δεν φαίνεται αυτή να αποδίδει καρπούς. Με τις εκλογές να είναι κοντά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις. Κι αυτό, παρά τις απτές αποδείξεις ότι η οικονομία αρχίζει να ξυπνάει έστω και αργά μετά από χρόνια κρίσης.

Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό αναφέρουν ότι η στρατηγική του φτάνει τώρα στο σημείο που η κυβέρνησή του μπορεί να εκπληρώσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις μέσω της δίκαιης ανάπτυξης.

Αναλύοντας τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα το Reuters αναφέρει ότι από τον Αύγουστο που βγήκε η Ελλάδα από τα μνημόνια ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την όποια οικονομική δυνατότητα είχε, για να καταργήσει τις περικοπές στις συντάξεις, τους φόρους στα ακίνητα και στις επιχειρήσεις και να διευκολύνει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Αύξησε τον κατώτατο μισθό για πρώτη φορά σε μια δεκαετία κατά 11%.

Δυο κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης στο Reuters ότι είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για την επέκταση των δυτικών συνόρων της από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Στα σχέδιά του, όπως αναφέρουν οι ίδιοι είναι να επεκτείνει τον μειωμένο ΦΠΑ και σε άλλες περιοχές εκτός από τα 5 νησιά που είναι επιβαρυμένα από το προσφυγικό, να διευκολύνει τους πολίτες στην αποπληρωμή χρεών στα ταμεία αλλά και στις τράπεζες.

Επίσης, είναι να προσλάβει χιλιάδες στο δημόσιο μέχρι το 2020 αλλά και να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα, να κάνει τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται όμως και στην πρόσφατη δημοσκόπηση που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ 12 μονάδες πίσω από τη ΝΔ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την διαφορά πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου που θα είναι το πρώτο επίσημο τεστ για τον Αλέξη Τσίπρα από όταν ανέβηκε στην εξουσία. Αναλυτές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να ωθηθεί σε πρόωρες εκλογές αν αυξηθεί και άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Παρά την έξοδο από τα μνημόνια η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει να έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έτσι ώστε να χαλαρώνουν τα λουριά του χρέους. Οι δανειστές, παρακολουθούν διαρκώς την πρόοδο προκειμένου να εκταμιεύσουν κονδύλια για την Ελλάδα.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης τονίζουν ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα υπερβεί τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους, οι μεταρρυθμίσεις είναι σε νηπιακό στάδιο.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Που ναι μεν, το υπουργικό συμβούλιο του Τσίπρα τον χειροκρότησε όταν ανακοίνωσε την αύξησή του, αλλά η υποδοχή από τους Ευρωπαίους στο Euroworking Group δεν ήταν θερμή. «Η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολύ θετική» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η Ελλάδα πηγαίνει πίσω σε πολλούς τομείς. Η γενική αίσθηση είναι θετική μεν για τον Τσίπρα και για ό,τι έκανε για την «Μακεδονία» αλλά αυτό δεν περνάει στις αγορές. Δεν μπορείς ν’ ανταλλάξεις το ένα με το άλλο».

Πηγή πληροφοριών: Reuters


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.