Quantcast
Ρόντρικ: Κανείς δεν θέλει να βγει η Ελλάδα από το ευρώ - enikonomia.gr
share

Ρόντρικ: Κανείς δεν θέλει να βγει η Ελλάδα από το ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Ο οικονομολόγος Ντάνι Ρόντρικ, εισηγητής της έννοιας του «τριλήμματος της παγκοσμιοποίησης» σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», μιλά για το ελληνικό ζήτημα και την πορεία  που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Μου φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της, προσπαθώντας να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό ακροατήριο πάνω από τα κεφάλι της τρόικας. Μοιάζει να λέει: «Είμαστε η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας, οι πολίτες μάς ψήφισαν, πρέπει να ακούσετε τη φωνή της δημοκρατίας, αλλιώς θα μπορούσατε κι εσείς κάποια στιγμή να πέσετε θύματα της κακοδιαχείρισης άκαρδων τεχνοκρατών». Η γερμανική κυβέρνηση ασφαλώς αισθάνεται άβολα με αυτήν την προσπάθεια δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων. Για μένα, ως οικονομολόγο, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως κατανοητή, πρέπει όμως ασφαλώς να συνοδευθεί από ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα», σημειώνει ο διεθνούς φήμης καθηγητής για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ αναφερόμενος στα σενάρια περί grexit σημειώνει:

«Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε θέλει να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνέπειες ενός Grexit είναι άσχετες με την τρέχουσα αντιπαράθεση. Αντίθετα, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις διαμορφώνουν το παζάρι, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, επηρεάζει τη διαπραγματευτική ισχύ κάθε πλευράς. Η πιθανότητα ενός ατυχήματος λόγω κακών υπολογισμών είναι πάντα υπαρκτή. Δεν μπορώ, όμως, να δω πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο κατά λάθος. Δεν υπάρχει μηχανισμός που θα μπορούσε να υποχρεώσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ ή να δημιουργήσει αυτό το αποτέλεσμα από λάθος. Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει μια σαφή απόφαση επανεισαγωγής της δραχμής και αυτή θα ήταν μια συνειδητή απόφαση, όχι ένα ατύχημα».

 
 
 
 
 
 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.