Quantcast
Ρότα προς «ανεξαρτησία» από τους δανειστές - enikonomia.gr
share

Ρότα προς «ανεξαρτησία» από τους δανειστές

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Με τα χρήματα στα δημόσια ταμεία να τελειώνουν η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα σήκωσε χθες τους τόνους θέλοντας να δείξει ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ανακοινώνοντας την κατάθεση συνολικά πέντε νομοσχεδίων ξεκινώντας ένα νέο γύρο «μπρα ντε φερ» με τους δανειστές.

Τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες την αναστολή των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο ήταν το επίσημο μέρος της χθεσινής αντεπίθεσης.

Συμπληρώθηκε μάλιστα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ο οποίος απέκλεισε ένα τρίτο μνημόνιο και επανέλαβε την οριστική διακοπή του τρέχοντος προγράμματος «τα μνημόνια τελείωσαν και τυπικά και ουσιαστικά» είπε ο κ. Τσίπρα επιστρέφοντας το χρόνο στην προεκλογική περίοδο.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης έδινε και αυτός τον δικό του τόνο σε ένα κύκλο αντιπαράθεσης.

Είπε ότι η δημιουργική ασάφεια της πρότασης του που εγκρίθηκε από το Eurorgroup ήταν σχεδόν παράκληση των ομολόγων του για ξεπεραστεί η αντιπαράθεση που υπήρχε στις δύο πρώτες συνόδους υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης γα τι θέμα της Ελλάδας.

Ο ισχυρισμός αυτός διαψεύστηκε από το Γερμανικό υπουργείο οικονομικών.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε χθες με την σειρά του ότι δεν θα ζητηθεί καμμία παράταση για την δόση του ΔΝΤ ύψους 1,4 δις ευρώ που θα πρέπει να πληρωθεί στις 20 του μήνα «Ο Αλέκος Φλαμπουράρης είπε μία ιδέα, δεν είναι μέσα στους σκοπούς της κυβέρνησης η κατάθεση δίμηνης παράτασης αποπληρωμής του ΔΝΤ» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτιμώντας παράλληλα ότι θα βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, τονίζοντας πως «είναι ίδια η πίεση και για τους εταίρους και για την κυβέρνηση».

Η κορυφαία όμως δήλωση -από τις εκατοντάδες που κάνει καθημερινά ο υπουργός οικονομικών ήταν αυτή με την οποία συνόδεψε την άρνηση του ότι σκοπεύει να αυξήσει τους συντελεστές ΦΠΑ «θα βρώ ένα αγαθό μικρής σημασίας και θα ανακοινώσω ότι θα αυξήσω τον συντελεστή για να δείξω καλή θέληση» είπε προειδοποιώντας τους δανειστές ότι το κείμενο της συμφωνίας που ανέφερε για αλλαγή του καθεστώτος στο ΦΠΑ ήταν λίγο πολύ μια «μπλόφα».

Ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ Δημήτρης Στρατούλης, διέψευσε χθες ότι το e-mail Βαρουφάκη υποκρύπτει ανατροπές στο συνταξιοδοτικό επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα θιγούν, σε καμία περίπτωση, τα θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Για την κυβέρνησή μας δεν υπάρχουν “ψαλίδια” στις συντάξεις, ούτε στις κανονικές ούτε στις πρόωρες και δεν θα γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων, ούτε νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας. Αυτά τελείωσαν με την ψήφο του λαού στις 25 Ιανουαρίου».

Η εβδομάδα που ακολουθεί εντός Ελλάδα θα προετοιμάζονται τα νομοσχέδιο που θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες και εκτός Ελλάδα θα ετοιμάζεται το έδαφος για το ουσιαστικό μέρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Αυτή που αφορά την εξειδίκευση των μέτρων της «διευθέτησης» όπως συνηθίζει πλέον να ονομάζεται το ελληνικό πρόγραμμα.

Η πρώτη μάχη στο μέτωπο αυτό θα δοθεί στο επόμενο Eurorgroup που θα γίνει στις 9 του μήνα στις Βρυξέλλες.

Εκεί ο έλληνας υπουργός οικονομικών θα κληθεί να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε με όσα έγραψε στην πρόταση του η οποία έδωσε την τετράμηνη παράταση στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του μνημονίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.